Za novog kardinala izabran je biskup egzorcist: ‘Svećenici moraju izgoniti demone’

“Katolički svećenici, poput Isusovih učenika, moraju izgoniti demone i liječiti bolesne!, rekao je, dodajući: “Sve veća dekristijanizacija diljem svijeta također daje đavlu priliku da odvede duše od istine Božje”...

oto: wikimedia-Giorgia Marenga,

Dana 27. kolovoza papa Franjo imenovat će 21 novog kardinala. Novoimenovano kardinal Giorgia Marenga, 47-godišnji upravitelj katolika u Mongoliji koji će primiti purpur od pape Franje, osim što je najmlađi među knezovima Crkve, više od 20 godina djeluje i kao egzorcist, što ga čini neprocjenjivim u mongolskim zemljama.

Mongolija, u kojoj se procjenjuje da ima oko 1500 katolika, ima dugu tradiciju izolacije od bilo kakvog utjecaja Zapada. Jedna od najstarijih i najdublje ukorijenjenih religija u lokalnom stanovništvu je šamanizam, s preko 10.000 sljedbenika od gotovo tri i pol milijuna stanovnika zemlje. Šamanizam je bio proganjan u razdoblju komunističke diktature, a sada ponovno cvjeta u mongolskim zemljama Rusije.

Biskup se osvrnuo na svoje imenovanje, podsjetivši kako ‘za mene živjeti s ovim novim pozivom znači nastaviti putem siromaštva, poniznosti i dijaloga. Njegova predanost borbi protiv demona također ga je učinila majstorom egzorcizma među svojom braćom koja tu službu primaju od Crkve. Bio je jedan od predavača na 16. tečaju egzorcizma i molitve oslobođenja koji se svake godine održava u Papinskom ateneju Regina Apostolorum u Rimu, a koji je pohađao najprije kao student.

Kako je sam ispričao, ljudi u Mongoliji koji se pripremaju za krštenje suočavaju se s vrlo posebnim poteškoćama i reakcijama, u kojima se mogu vidjeti prijevare Zloga kako bi ih se odvratilo od milosti koje nudi Kristovo otkupljenje. Marengo se prisjeća kako su takvi postupci bili vrlo uočljivi od samog početka njegove misije: “Svećenici koji su služili u ovim zemljama morali su se uskladiti s prvim Gospodinovim učenicima, koji su naviještali Evanđelje izgoneći zloduhe i liječeći bolesne “, donosi vjera.hr.

Biskup nas često podsjeća da ne samo da je Mongolija ogrezla u prastarim praznovjerjima, nego da je „novo poganstvo“ rašireno po svim svjetskim društvima, neprestanim i univerzalnim djelovanjem kneza tame: „Osuda praznovjerja uvijek je aktualna. I nužna, jer u njoj slabimo vjeru i na kraju postajemo njezini robovi, kako bismo pobjegli od svojih strahova i neizvjesnosti“. Krist se, s druge strane, “potpuno pouzdao u Boga Oca, a poniznost vjernika sastoji se u polaganju njegovog bezuvjetnog povjerenja u Njega”.

Novi kardinal nudi pet temeljnih savjeta za zrelu vjeru oslobođenu sotonskih iluzija: prije svega molitvu, uz euharistijsko klanjanje i pobožnost prema Mariji, dajući veliku važnost liturgijskim tekstovima koji zazivaju ozdravljenje tijela i duše. Prema njegovu mišljenju, iskustvo Mongolije pokazuje kako se “sve mijenja širenjem štovanja Euharistije”.

Drugi je način “odgovarajuće kateheze o đavlovu djelovanju i mogućnostima suprotstavljanja”, čime se pomno obraća pozornost na one koji traže dijalog o “pitanjima demonologije”. Četvrti savjet odnosi se na “slavlje istjerivanja nečistih sila, kada je to potrebno”, držeći se uvijek crkvenih normi. Na kraju, biskup inzistira na formaciji svećenika i redovnika s obzirom na duhovno zdravlje i borbu protiv Zloga.

“Katolički svećenici, poput Isusovih učenika, moraju izgoniti demone i liječiti bolesne!, rekao je, dodajući: “Sve veća dekristijanizacija diljem svijeta također daje đavlu priliku da odvede duše od istine Božje”.

Izvor-vjera.hr.

L.K.