Subota, 20. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Za predsjedničke izbore već imamo šest kandidata, među njima su dvije žene

Foto:Screenshot/HRT

 

Krajem 2024. godine Hrvati će i treći put na birališta i to na predsjedničkim izborima. Očekuje se da će, kao i na izborima 2019., prvi krug biti održan krajem prosinca 2024.

Bude li pak drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću traje petogodišnji mandat.

Iako je do predsjedničkih izbora ostalo još pola godina već se znaju ( ili nagovještavaju) kandidature. Da će se natjecati za Pantovčak objavili su Mislav Kolakušić (Pravo i pravda) i Tomislav Jonjić ( HSP) koji namjerava zahvatiti Škorin bazen glasača koji je u prvom krugu izbora 2019. osvojio 465 704 glasova ili 24,45 posto, piše Maxportal.

Jonjić je pledirati i na podršku Domovinskog pokreta u utrci za Pantovčak, a procjena je da nakon Škore desnica i desni centar opet imaju respektabilnog kandidata.

Da će se kandidirati na predsjedničkim izborima najavljuje i Karolina Vidović Krišto (OiP) koja je doživjela dva uzastopna neuspjeha – na parlamentarnim i euro izborima – ali ona ne odustaje. Za svaki poraz tvrdi da je pokradena i traži poništenje izbora.

Teren ispipava i Marija Selak Raspudić koja pušta probne balone želeći provjeriti kolike su joj šanse. No, budući da se naglašeno voli slikati i biti prisutna u javnosti izvjesno je da će se kandidirati za Pantovčak.

Od SDP-a se očekuje da će podržati aktualnog predsjednika Zorana Milanovića koji će se kandidirati za novi mandat (ako mu Turudić dopusti?).  Nakon imenovanja Ivana Turudića za šefa DORH-a na Pantovčaku vlada nervoza i savjetnici aktualnog predsjednika, kao miševi na brodu koji tone, već traže novi angažman.

Od važnih faktora na političkoj sceni o imenima kandidata za Pantovčak još se nisu izjasnili HDZ i Možemo. Iz stranke Možemo ranije su najavljivali da će imati svog predsjedničkog kandidata “kad se takva osoba profilira”, no trenutno nije izvjesno hoće li imati svog kandidata ili će podržati Milanovića.

Iz HDZ-a su najavili da će uskoro objaviti ime kandidata za Pantovčak, navode da će biti iznenađenje i da će pobijediti “kršitelja Ustava”. U medijima se kalkulira s tri imena, a po našim izvorima kandidat će biti Mate. On trenutno ima najbolju startnu poziciju.

Za očekivati je, kako se to često događa, da će se kandidirati i poneki “padobranac” kao npr. Dražen Keleminec, Josip Jurčević, Katarina Peović, Alka Vuica, Perica Jurić (…) željni medijske pažnje, ili poneki odvjetnik (Vesna Škare Ožbolt) zbog besplatne reklame, ali takvi počesto ne skupe dovoljno potpisa ( 10.000) pa im kandidatura propadne.

Najnovije

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BiH

''Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla jutros, a  koji otvoreno govore...

Zaštitnik BiH: Kako je sveti Ilija postao Gromovnik?

Foto:Ilustracija   Danas, 20. srpnja slavi se blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine. Sveti Ilija starozavjetni je prorok...

Marko Perković Thompson u prvom intervjuu nakon duge stanke: Život je nekad pjesma, a nekad ljuti boj! U najtežim trenutcima Bog je snaga

Foto:Hrvatski tjednik   Razgovarali: Ivica Marijačić i Andrea Černivec, Hrvatski tjednik Objavu da će Marko Perković Thompson nakon dvije godine ponovno stati na pozornicu i nastupiti kao...

Fra Mario Knezović: Uz hrvatsko imajte i bosanskohercegovačko državljanstvo. Rođeni van BiH prijavite se!

Foto:Screenshot/Youtube   Šokirao me podatak da se Hrvati rođeni van BiH ne prijave u Matični ured svoje općine u BiH. U jednoj apsolutno većinskoj hrvatskoj općini...

Biblijska poruka 20.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Ilija prorok – Ilindan

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 12, 14-21 U ono vrijeme prolazio je Isus subotom kroz usjeve. Učenici su njegovi ogladnjeli te počeli trgati klasje i jesti. Vidjevši...