Zadar: Obilježena 25. obljetnica 7. domobranske pukovnije – dala je 35 života u Domovinskom ratu!

Zbljetnica
Obljetnica

Danas je svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Sedme domobranske pukovnije Zadar. Vrhunac svečanosti bilo je uručenje visokog državnog odličja Nikole Šubića Zrinskog, kojim je ovu postrojbu odlikovala Predsjednica i Vrhovna zapovjednica oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. 

U sklopu obilježavanja 25. rođendana položeni su vijenci pored Središnjeg križa na Gradskom groblju, potom je sveta misa služena u crkvi sv. Šime, a u zadarskom Kazalištu lutaka održana je svečana akademija.

– Naš hrvatski narod toliko je puta u prošlosti bio žrtvom raznih agresora od kojih smo bili prisiljeni braniti svoju domovinu, svoj jezik, svoju slobodu. Ratovi su najteži oblik rješavanja društvenih problema, no baš iz njih možemo izvući pouku za djelovanje u mirnodopskim uvjetima. Borba za Domovinu danas se ne vodi puškama, minobacačima, bombama. Danas se ta borba vodi vrijednim radom, znanjem i poštenjem. Ne smijemo nikada zaboraviti i prenositi na mlade ljude osjećaj ponosa zbog pripadnosti hrvatskom narodu i želju da doprinesu boljoj i ljepšoj budućnosti naše Domovine – poručio je župan Zadarske županije Božidar Longin koji je na svečanoj akademiji bio poseban izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Sedma domobranska pukovnija Zadar osnovana je 27. srpnja 1992, kao prva domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenoj akciji u Domovinskom ratu. Vojni stručnjaci su više puta isticali kako je to bila jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Kroz sastav pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja koji su podnijeli veliku žrtvu za slobodu. Od srpnja 1992. do prosinca 1995. godine pukovnija je imala 35 poginulih vojnika, a ranjeno ih je više od stotinu.

I.V.