Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

ZADARSKI DRAGOVOLJCI: “Žalosno je da mi 30 godina od Domovinskog rata ne smijemo objesiti hrvatsku zastavu. Ni onog tko ju je skinuo prije 9 godina nisu našli”

Nakon devet godina ponovno je mjesto Ostrovica dospjelo u središte javnosti zbog krađe hrvatske zastave, o kojoj smo izvijestili ranije. PU zadarska je izvijestila kako su policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac zaprimili kaznenu prijavu 44-godišnjeg hrvatskog državljanina kojom prijavljuje da je od 18. do 20. lipnja nepoznati počinitelj, na širem benkovačkom području, na otvorenom prostoru otuđio zastavu Republike Hrvatske zajedno s pripadajućim nosačem.

Točna lokacija s koje je otuđena hrvatska zastava upravo je Ostrovica, mjesto većinski naseljeno pripadnicima srpske zajednice u općini Lišane Ostrovičke.

Baš je u Ostrovici prije nepunih devet godina također skinuta hrvatska zastava koju su tamo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja postavili mještani Lišana Ostrovičkih i to kao spomen i zahvalnost svim žrtvama u Domovinskom ratu.

Kako je za Zadarski potvrdio Nediljko Genda, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac, nikada nisu pronađeni oni koji su skinuli hrvatsku zastavu u Ostrovici prije devet godina.

– Jadno se osjećam zbog novog skidanja hrvatske zastave u Ostrovici na brdu Mačkov kamen. Ispilali su jarbol visok pet metara brusilicom te su odnijeli zastavu veličine 3 puta 1,5 metra. Umjesto da se sada, u 21. stoljeću stišavaju sve međunacionalne tenzije na ovom području koje je teško stradalo u Domovinskom ratu, događaju se nova kontriranja, ide sve gore i gore.

Žalosno je da mi 30 godina od Domovinskog rata ne smijemo objesiti hrvatsku zastavu, u državi koja je krvarila za svoju slobodu i za koju su tisuće branitelja dali svoje živote. Ovo je udar na institucije i na državu. Kao predsjednik udruge to neću dopustiti, već se spremamo poslati poruku hrvatskoj javnosti, kaže Genda koji je ovom prilikom podsjetio kako je svojedobno skidanje hrvatske zastave u Ostrovici bila samo jedna od akcija pripadnika srpske zajednice.

– Pokušali su tada organizirati koncert četničkog pjevača Mile Delije u Morpolači, ali su to branitelji spriječili. Najkritičnija mjesta za srbovanje u to vrijeme su, uz Ostrovicu i Morpolaču, bile i Đevrske, ističe predsjednik ove udruge najavljujući kako hrvatski branitelji ovo skidanje zastave neće prespavati.

– Vidjet ćemo hoće li biti rezultata u policijskoj istrazi ovog događaja. Mogu najaviti kako smo se mi branitelji organizirali, u srijedu se okupljamo u Ostrovici i stavit ćemo na brdo Mačkov kamen drugi jarbol i hrvatsku zastavu, poručio je Genda.

Najnovije

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...