ZAGREB: Eksplodirao “zvončić” zaostao od bombardiranja Zageba ’95., jedan ozlijeđen

U četvrtak je kod zagrebačkog Zrinjevca u eksploziji ozlijeđen radnik. Muškarac je ozlijeđen prilikom radova na krovu zgrade, a eksplodirao je zaostali ‘zvončić‘ koji je vjerojatno bio dio zabranjenih kasetnih bombi kojima su Srbi gađali Zagreb 2. i 3. svibnja 1995.

Do nesreće na radu, koja je zaprepastila sve prisutne radnike, među kojima ima i dosta stranih državljana, dogodila se oko 9 sati jutros, kada je osim Hitne pomoći odmah alarmirana i policija. Iz PU zagrebačke potvrđuju da je na gradilištu na Trgu J.J. Strossmayera došlo do eksplozije tijekom izvođenja radova te da je tom prilikom jedan radnik ozlijeđen.

Eksplozija se dogodila na krovu zgrade HAZU-a, koja se nalazi na Strossmayerovu trgu uz zgradu bivše Prve policijske postaje. Kako se doznaje na mjestu događaja, radnici su skidali krov sa zgrade kako bi postavili novi. Nakon što su skinuli krov, krenuli su i na uklanjanje ljepenke koja se nalazila ispod krova. Upravo ispod te ljepenke nalazilo se eksplozivno sredstvo, pretpostavlja se zvončić zaostao iz napada na Zagreb 1995. godine, koji je eksplodirao kada je radnik počeo skidati ljepenku.

– Bila sam u krevetu kad sam negdje iz pravca juga čula snažnu eksploziju – rekla je za Jutarnji list jedna stanarka sa Zrinjevca, udaljena dvjestotinjak metara od mjesta eksplozije.

Sreća u nesreći je bila da je glavni mlaz eksplozije išao prema dolje jer da je “slobodno” eksplodirao u prostor, vjerojatno bi teško stradao veći broj radnika koji su se tamo nalazili. Ovako je ozlijeđen radnik iz Indije koji je povukao ljepenku. Prema prvim informacijama, on ima teže ozljede ruke, odnosno prstiju, te je prebačen u bolnicu kako bi mu se pružila liječnička pomoć.

Trenutno je na mjestu događaja na Strossmayerovom trgu intenzivni policijski očevid. Paralelno s očevidom na krovu zgrade policija obavlja razgovore i s kolegama ozlijeđenog radnika kako bi se rekonstruirao cijeli tijek jutrošnjih radova koje su odradili do samog trenutka detonacije.

Kako doznaje Jutarnji list, policijska ekipa za očevid i pirotehničari nisu mogli “pješke” na krov zgrade gdje se tragedija dogodila pa su pozvani zagrebački vatrogasci kako bi ih autoljestvama podigli do samog vrha i to na najsigurniji mogući način.

Ima li još eksplozivnih naprava, odnosno tzv. zvončića zaostalih od raketiranja Zagreba davne 1995. godine, trenutno se istražuje i pretražuje kako bi se, osim utvrđivanja okolnosti pod kojima je radnik nastradao, dalje osigurao kompletan prostor za nastavak građevinskih radova koji su u tijeku već mjesecima na toj zgradi.