ZAGREB: VLADAJUĆA ELITA brine o sebi, dok rubni djelovi grada propadaju!

Tomašević je često percipiran kao gradonačelnik centra Zagreba: Tamo je dobio daleko najviše glasova, tamo se ponešto i radi, iako je i centar još uvijek u skelama, više od tri godine nakon potresa – sjetimo se kako su prigovarali Bandiću da samo nekoliko dana nakon potresa nije riješio nesigurne objekte! – dok građani rubnih dijelova grada nisu nimalo zadovoljni.

Portal Zagreb.info na svom facebooku zapitao je građane, ““Koji dio vašeg kvarta je godinama zapušten i vapi za obnovom”.

Nezadovoljstvo je najveće, očito, upravo na tim rubnim dijelovima: Ovo su tipični odgovori.

“Cementara, cijela Kustošija, potez od Črneka do Vrapča uz Ilicu. Kao da kroz postapokaliptično razaranje se probijate”, “Tratinska do Trešnjevačkog trga. Grade nebodere po malim ulicama i nas guše, dok glavna ulica zgleda jako poslijeratno”, “Ilica od Britanskog trga prema Črnomercu”, neki su od komentara, a ubrzo su se nadovezali i drugi građani.

“Črnomerec, Kustošija, Vrapče gore nego prije 1942.”, “Definitivno Remiza/Trešnjevka, Trešnjevački plac”, “Jarun preko puta Svete Mati Slobode ona ruševina”, “Stara Končareva”, “Podsused definitivno, zapadni ulaz u Zagreb izgleda kao istočni Berlin 70-ih. Od oronule i polusrušene cementare, klizišta koje je drugo najveće u EU do divljih svinja koje se šeću kad im se hoće”, pisali su građani.

Puno se građana javilo i s istoka grada.

“Tržnica Volovčica koja je nekada bila duša Pešćenice”, “Branimirova ulica”, “Kulturni centar Dubrava”, “Plac u Sesvetama”, “Kvaternikov trg je upropašten trg”, “Dio dubrave još uvijek nema vodovod i kanalizaciju”, “Maksimirska, od Kvatrića do Maksimira, napuštene kuće i lokali, grafiti, otužno”, komentiraju Zagrepčani s istoka.

Velik broj građana smatra kako nisu uništeni samo kvartovi, već cijeli grad. Ističu kako su potres i smeće jedni od glavnih razloga takvog stanja.

“Svaki dio grada, pogotovo nakon potresa”, “Niti jedan. Sve je super. Kvadrat stana u gradu 8000 eura. Elita smo najveća”, “A koji kvart nije zapušten”, “Grad je strava, sve je zapušteno, ali baš sve”, “Propada cijeli grad, gubi dušu, zatrpan je smećem, prljav i zapušten”, “Gdje god se okreneš krameraj i čumez”, pisali su ogorčeni građani.

“Hrpe smeća posvuda, ulice razrovane, trava nepokošena, izlozi napuštenih trgovina. Važno da se iscrtavaju i proširuju biciklističke staze”, “Cijeli Zagreb izgleda grozno, zapušteno i oronulo. Nove i moderne zgrade poprave dojam ali pogledaš koji metar dalje, straćara”, zaključili su čitatelji.

Sesvete posebno imaju razloga biti nezadovoljne. I ne samo Tomaševićem, nego i njegovim prethodnikom: U zadnjih 22 godine ni država ni grad nisu bitnije investirale ni u Dubravu ni u Sesvete! Taj dio grada je uglavnom – prepušten sebi. A stanovnici ta dva zagrebačka kvarta s čak 250.000 stanovnika, kad se uračunaju sva davanja državi i gradu, svake godine u što gradski, a što državni proračun uplaćuju oko 15 milijardi kuna, odnosno dvije milijarde eura!

O brizi vlasti za rubne dijelove govori i činjenica da je Tomašević u kolovozu 2022. rekao na presici da “nije bio upoznat s problemom prekida radova na izgradnji parkirališta kod sesvetske gimnazije”, što je problem s kojim su Sesvećani uglavnom dobro upoznati. Taj bi prostor trebao biti parkiralište sportske dvorane, međutim, sada je nezavršen projekt i neosigurano gradilište prepuno rupa i pravo je čudo da se u proteklih godinu i pol na tom prostoru nije dogodila ozbiljnija ozljeda.

Podsjetimo, radovi izgradnje parkirališta započeli su 3. veljače 2021. godine, a obilazeći u to vrijeme gradilište tadašnji gradonačelnik Milan Bandić zatražio je od izvođača radova, Zagrebačkih cesta, da radovi budu završeni do 15. travnja te godine, iako je za rok završetka bio dogovoren 30. travnja. U međuvremenu pojavila se fizička osoba koja je uspjela od Općinskog suda Sesvete ishoditi privremenu obustavu radova, tvrdeći da se projekt dijelom odvija na njegovoj parceli i to ilegalno.

Stoji i projekt ŠRC Luka u Sesvetama. Na nedavnoj sjednici VGČ Sesvete nije došlo do kompromisa vijećnika kakav ŠRC Sesvete žele, ponajviše zbog vijećnika Možemo!. Oni su prema navodima oporbe bili i protiv rješenja s dvoranom i protiv rješenja koje nije uključivalo dvoranu, vjerojatno vođeni direktivom iz vrha stranke da se u Sesvetama moraju stopirati veća ulaganja, iako su ŠRC Luka obećali građanima u predizbornoj kampanji. Čak i za ono što su sami obećavali nisu htjeli glasovati. Iako nisu pristali ni na prijedloge HDZ-a ni Mosta i DP-a, nikakav svoj prijedlog nisu imali, a inače rijetko kad imaju vlastite inicijative.
Dodajmo da su stanovnici rubnih dijelova zakinuti i za tramvajske linije, petica i sedmica odnedavno voze po skraćenim linijama, što je stanovnicima Sesveta i dijela Dubrave znatno otežalo život, unatoč obećanjima nove vlasti da će se više oslanjati na javni prijevoz.

Uglavnom, divlja odlagališta, prometni kaos, dio grada pod vodom a dio bez vode, ruševine, izostanak obnove i novih projekata – to je slika Zagreba, sad već gotovo dvije godine nakon izbora. Upravo je periferija ono što je Zagreb činilo živim i vibrantnim gradom, pa od nje uostalom živi i centar. No ova vlast se svim silama trudi opravdati ono što se inače o njima priča – da ih ne zanima ništa zapadno od Črnomerca i istočno od Maksimira.