Zagrebačka skupština ima novi klub zastupnika okupljenih oko Ivice Lovrića: “Iz ljubavi prema Zagrebu”

Novi klub neovisnih zastupnika, kako kažu nastao iz ljubavi prema gradu Zagrebu i želje da postane europska metropola, predstavljen je u petak u Skupštini grada Zagreba. Klub čine već poznata lica, a to su Otto Barić, Višnja Fortuna, Ivica Lovrić i Gordana Rusak.

Rusak je podsjetila na propuste gradonačelnika Tomaševića

Gordana Rusak je na početku konferencije izrazila sućut obiteljima poginulih u nevremenu u Zagrebu i oštro je kritizirala izostanak upozorenja za opasnost u Gradu Zagrebu.

“Na to pitanje bi mogao odgovoriti zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je načelnik zagrebačkog stožera civilne zaštite. Nedavno je testiran sustav uzbunjivanja SMS porukama, a onda par tjedana kasnije, kad je trebalo uzbuniti građane i spasiti živote ljudi, ništa. Šutnja i muk dok ljudi ginu na cestama. U Zagrebu bi bilo sve isto i da nema gradonačelnika Tomaševića, snalazili bi se sami”, istaknula je Rusak.

Neizostavan je bio i problem smeća koji je za stanovnike Jakuševca posebno problematičan tijekom ekstremnih vrućina.

“Gradonačelnik je konačno priznao ono što smo govorili od početka, da od zatvaranja Jakuševca u njegovom mandatu neće biti ništa, suprotno njegovom glavnom predizbornom obećanju. Zagreb luta kao ukleti Holandez i to ne samo što se zbrinjavanja otpada tiče.

Nesposobnost upravljanja financijama

Oni koje je napadao u vrijeme svog aktivizma i na tome gradio svoju političku karijeru danas na temelju ugovora s Gradom zarađuju kao nikad dosad! Nikad više ugovora Grad Zagreb nije sklopio s Pripuzovim tvrtkama nego za vrijeme vlasti Tomislava Tomaševića! Sjetimo se da je u kampanji glavna njegova poruka bila da će te ugovore ukinuti, a danas on Pripuzu mjesečno plaća jedan milijun eura, dok je Bandić u godini dana plaćao pet milijuna kuna.

Dakle, Tomašević mjesečno plaća Pripuzu mnogo više nego što je Bandić plaćao u godini dana! Ili još slikovitije, Bandić je u 21 godinu mandata Pripuzu platio 106 milijuna kuna, Tomašević u dvije godine mandata 269 milijuna kuna”, ukazala je Rusak na brojke, ističući kako ju posebno brine činjenica da Grad Zagreb u ove četiri godine mandata Tomaševića neće izgraditi nijedno postrojenje za zbrinjavanje otpada jer su projekti koje je započela bivša vlast napušteni, a novi nisu ni započeti.

“Za to vrijeme Pripuzova privatna tvrtka krenula je s pripremom gradnje energane u Sisku i daleko su odmakli, a to isto radi i Pavao Vujnovac i njegov PPD u Kutini. Dakle, dva se postrojenja grade u blizini Zagreba i bit će spremni za koju godinu preuzeti zagrebački komunalni otpad kada će se kapaciteti Jakuševca popuniti i tamo više neće biti moguće odlagati otpad”.

Obnova i urbanizacija

Na temu obnove i urbanizacije govorio je naš poznati arhitekt svjetskog glasa Otto Barić. Naglasio je kako Grad Zagreb trenutno nema ni strategiju ni viziju ni transparentnost koja je bila toliko apostrofirana.

“Nakon dvije godine vladavine Možemo potpuno je jasno da nema nikakve vizije kako Zagreb pretvoriti u modernu europsku metropolu 21. stoljeća. Nema naznaka za sređenu i konzistentnu urbanu obnovu gornjeg i donjeg grada, a nema jasne vizije ni naznaka kako i kada krenuti u nužnu obnovu infrastrukture, kao ni rješenja prometa. Ni jedan projekt urbane preobrazbe i brownfield developmenta nije ni zamišljen, a kamoli pokrenut.

Spomenut ću: Gredelj, Zagrepčanku, Velesajam, Blok Badel, Savu, Stadion itd. – rekao je Barić ispred predstavnika medija, dodajući kako se umjesto konkretnih guraju alibi projekti poput Kranjčevićeve, Paromlina i druge aktivističke mikrolokacije bez obzira na posljedice. Izrada izmjena GUP-a pokrenuta je tek nakon 2 godine, a Barić je zaključio kako su sveukupno ovo četiri izgubljene godine za sve građane Zagreba”.

Gradske službe više ne funkcioniraju

Ivica Lovrić govorio je o dinamici razvoja Grada i pojedinih projekata u linearnom vremenu, usporedbi kako se to nekada radilo, a kako sada, i zašto ne trebamo rušiti sve sagrađene temelje, već dapače, iskoristiti one dobre i nadograditi ih.

“Kolege su ranije navele problematiku zbrinjavanja otpada i nedostatak vizije razvoja Grada, no Tomaševićeva destrukcija, koja se manifestirala kroz razna ukidanja i reorganizacije gradske uprave i javnih poduzeća, dovela je do potpunog sloma funkcioniranja gradskih službi koje moraju biti ključni oslonac građanima u svakodnevnom životu, a ponajviše u izvanrednim situacijama – rekao je Lovrić, navodeći primjer podružnice Zrinjevac koji je do dolaska Tomaševića na vlast zapošljavao 800 radnika i bio jedna od najuspješnijih komunalnih tvrtki u svojoj djelatnosti u Europi.

Tomašević zapošljava svoje aktiviste

Dolaskom nove vlasti tamo se postavljaju na rukovodeća mjesta Tomaševićevi stranački aktivisti koji su bez ikakvih kompetencija za taj rad te su donosili štetne odluke koje su rezultirale neodržavanjem strojeva i opreme te odlaskom preko 200 ljudi, i to prvenstveno operativnih radnika i inženjera.

Od pet dizalica za uklanjanje granja i stabala ispravne su samo dvije, nastavio je Lovrić. Dodao je kako su tamo bile formirane 4 brigade za djelovanje u izvanrednim situacijama koje su prije dvije godine rasformirane. Ista postupanja i isti rezultati vide se i ZET-u, Zg cestama, Čistoći, Vodovodu i odvodnji i tako dalje.

Ukidanje ureda za hitne intervencije

Tomaševićevo tragično vođenje Grada posebno je došlo do izražaja u srijedu jer zbog ukidanja ureda za hitne intervencije Zagrepčani nisu obaviješteni o nadolazećem nevremenu kako bi se sklonili, sklonili automobile.

Podsjetio bih na kolovoz 2013. kada su Zagrepčanima stavljene na raspolaganje javne garaže i garaže trgovačkih centara, što je ovog puta izostalo jer oni nisu dorasli takvim situacijama, a sami su ukinuli institucije kojima je to domena rada”, rekao je Lovrić.

Zbog toga je pokrenuo inicijativu za žurno sazivanje sjednice Gradske skupštine gdje bi se utvrdili razmjeri štete, odgovornost za propuste te donijela odluka o novčanoj pomoći građanima, zaključio je Lovrić, pozivajući građane i građanke da se pridruže klubu i aktivno uključe u poboljšanje kvalitete života u Zagrebu.