ZAGREPČANIN UHIĆEN, prijetio IKIĆ BANIČEK zbog izjava o Bleiburgu

Zagrepčanin, 42-godišnjak, uhićen je u ponedjeljak zbog prijetnji sisačkoj gradonačelnici Kristini Ikić Baniček. Na današnjem ročištu kod istražne sutkinje Županijskog suda u Sisku određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke te mu je danas određen istražni zatvor. Naime, kako doznajemo, 42-godišnjak već ima pravomoćnu presudu zbog prijetnji ruskom veleposlaniku u Hrvatskoj otprije godinu dana, a u tijeku je i postupak zbog prijetnji predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Najnoviju prijetnju Zagrepčanin je izrekao u subotu kada je nazvao tajnika sisačkog SDP-a tražeći kontakt gradonačelnice Kristine Ikić Baniček. Tijekom višeminutnog razgovora izrekao je brojne prijetnje 47-godišnjoj gradonačelnici, nakon čega je obaviještena policija koja ga je ubrzo locirala i uhitila.

“Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Postoji određena sumnja da je riječ o počinjenju djela u neubrojivom stanju tako da ćemo tražiti provođenje psihijatrijskog vještačenja“, rekao je Ivan Borić, branitelj po službenoj dužnosti uhićenog 42-godišnjaka, koji je i najavio žalbu na određivanje istražnog zatvora.

Naime, postoje indicije o psihičkim problemima osumnjičenika, koji je unatoč učestalim prijetnjama, bio izvan nadzora sustava. U ovom slučaju osumnjičenik je naveo kako je vidio izjavu sisačke gradonačelnice o Bleiburgu, izrečenu na proslavi Dana antifašističke borbe u Brezovici, te da ga je tada ”prebacilo”. Kazneno djelo počinio je osam dana nakon što je to izrekla. S obzirom na to je subotnji poziv snimljen, Večernji list doznaje da je 42-godišnjak priznao da je on osoba koja se čuje kako na snimci prijeti gradonačelnici.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) ne želi komentirati slučaj, no ovo je drugi takav slučaj u tjedan dana.

Naime, protekli tjedan istražni je zatvor određen i 54-godišnjaku s područja Sisačko-moslavačke županije koji je 27. lipnja na broj mobitela kojim se koristi gradonačelnica poslao više poruka u kojima joj je prijetio. U porukama je prijetio njoj i njenoj obitelji, a motiv mu je također bila njena izjava o Bleiburgu u govoru na proslavi Dana antifašističke borbe.