ZAGREPČANKE BIJESNE: “Ne možemo imati i posao i djecu”, u vrtićima nema mjesta, Tomašević: “Nije tako loše kako mediji prikazuju…”

Zbog nedostatka mjesta u zagrebačkim vrtićima roditelji su bijesni, a svoje razočaranje zbog ovogodišnjih uvjeta i navale na vrtiće izražavaju na društvenim mrežama.

“U Markuševcu ove godine nitko nije upao, govorim za jasličku djecu, nema mjesta ni za koga”, piše mama Marija.

poster
Jaslička djeca su se loše provela jer je nedavno promijenjen Zakon o predškolskom obrazovanju kojim je uvedena obveza da prednost za upis imaju djeca starija od četiri godine. Najlošije su prošli roditelji ”zimske i jesenske” djece koja do 31. kolovoza neće napuniti godinu dana.

“Moj sin do 31. kolovoza neće još imati godinu dana i izgleda da smo ga pravili u krivo vrijeme. Da je rođen koji mjesec ranije, imali bismo barem neku šansu. Sramota je s čim se susreću roditelji, ali i odgojitelji kojima se pretrpavaju grupe”, domeće mama Martina. “A kaj da rade oni koji nemaju baka servis na raspolaganju, a dijete se nije upisalo u vrtić”, pita se mama Darija.

“Da uzmemo neplaćeno ili da damo otkaze? Ispada da žena stvarno u ovoj državi ne može imati posao, čak neću reći ni karijeru i obitelj istovremeno”, negoduje Darija.

Pritisak je ogroman i na privatne vrtiće tako da su mnogi ostali bez mjesta i u njima. Ima slučajeva da su se roditelji za mjesto u privatnom vrtiću prijavljivali i prije rođenja djeteta, no ni to im nije pomoglo. U Dubravi je pak zabilježen slučaj da mjesto u vrtiću nije dobilo ni dijete s autizmom iako ima četiri i pol godine te mu je socijalizacija nužna. Bez mjesta su ostale i nezaposlene majke kojima je to zakompliciralo mogućnost da uopće pronađu posao, a zabilježeni su i slučajevi da su probleme s upisima djece imale i studentice.

“Oni koji djecu i demografiju stavljaju usta prije svakih izbora trebaju početi djelovati. Već godinama slušamo o gradnji novih vrtića i novim zaposlenjima. Jedan vrtić može biti i mali montažni objekt, ne mora koštati milijune eura. U kakvim prostorima rade obrti za dadilje (i super je i djeci i tetama i roditeljima). Roditelji koji plaćaju porez i prirez i sve moguće socijalne solidarnosti na kraju nemaju kamo s djetetom kad se trebaju vratiti na posao. Ne u gradskom, ma ni u kakvom vrtiću nema mjesta. Da ne govorim o diskriminaciji na osnovu dobi, posebnih potreba itd. Velika sramota, tužna sramota za zemlju koja odumire, a kojoj su demografija i natalitet prvi na listi apsolutno svake političke kampanje”, zaključuje jedna od mama.

Ljutitim roditeljima podršku je pružio i dio odgajatelja.

“Kao odgojitelj u potpunosti razumijem roditelje i moja nećakinja je ove godine ostala bez mjesta, dakle kud će ljudi s tom djecom, a moraju se vratiti na posao? Vrtići zaista nemaju kapacitet. Ali isto tako je dosta pretrpavanja grupa. Radimo same u smjeni s 200 jasličanaca i još smo jako omalovažavane. Toga je stvarno dosta. Ono što država treba raditi i o čemu treba misliti jesu novi vrtići, nove gradnje, hitno i odmah”, napisala je jedna od teta.

Tomašević:

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec u 11 sati u prostorijama Gradske uprave u Zagrebu održali su redovnu konferenciju za medije.

Ovoga puta najviše je riječi bilo o upisima u vrtiće jer su objavljeni prvi preliminarni rezultati. No, uz situaciju u odgojno-obrazovnom sektoru, pitanja su stigla i na temu bolnice Sveti Duh u
kojoj je izbila zaraza među novorođenčadi, a nedavno je preminula još jedna pacijentica. U uvodnom izlaganju Tomašević je najavio i rebalans proračuna na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

– Zaprimljeno je 12.260 zahtjeva, što je 28 posto više nego prošle godine, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete jest 3180. Riječ je o trendu koji traje više od pet godina. Problem je nedostatak kapaciteta koji seže godinama unatrag – kazala je Dolenec.

Dodala je kako je više roditelja posljednjih godina zainteresirano za upise u jaslice.

– Godišnji broj rođene djece i prvašića je stabilan, a stiglo je 1537 zahtjeva roditelja odgojitelja, 224 za jaslice, 1011 za vrtić i 302 za predškolu i prvi put ove godine djeca roditelja odgojitelja ostvarila su pravo na upis koje im je ranije bilo zabranjeno. Inicijalno je upisano 74 posto prijavljene djece roditelja odgojitelja – dodala je.

Gradska uprava u roku prigovora očekuje upis još 500 djece, rok je za prigovore do 28. lipnja, a objava konačnih rezultata 10. srpnja. Tijekom jeseni i zime za oko 500 djece bit će ponuđen upis, a Dolenec je dodala da će se u upis uključiti i novi kapaciteti.

Nakon nje govorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević te je najavio rebalans proračuna na skupštinskoj sjednici 13. srpnja.

– Rebalans je potreban jer se dižu plaće. S druge strane, u gradskim ustanovama i državnim ustanovama, zdravstvene ustanove i škole dobivaju veće plaće zbog inflacije, tako da im se povećavaju i rashodi i prihodi pa to rebalansom moramo osigurati. Povećavaju se i prihodi i troškovi Grada Zagreba – obrazložio je Tomašević rebalans koji će u javnosti biti dostupan sutra.

– Što se tiče situacije s virusnim meningitisom, stručne službe razgovarale su s bolnicom. Bilo je jedno dijete koje je prošli tjedan primljeno u bolnicu. Mislilo se da je to izoliran slučaj i to dijete jučer je pušteno na kućnu njegu. No jučer je kod još četvero djece potvrđen enterovirus i sukladno protokolu bolnica je obavijestila Zavod za javno zdravstvo i zabranjeni su posjeti bolnici jer još nije jasno kako je virus dospio tamo. Važno je reći da je u ovo ljetno vrijeme takav virus izuzetno zarazan. Nadam se da će djeca biti u redu, i podsjetit ću da do sada nismo imali težih slučajeva iako se svako ljeto u bolnicama događa takvo što – odgovorio je.

Na pitanje je li ta gradska bolnica postala “bolnica slučaj” zbog svih skandala koji je tresu posljednjih mjeseci, Tomašević je odgovorio kako su istrage u tijeku i da će nadležne službe utvrditi je li bilo propusta. Odbacio je tezu da je Sveti Duh bolnica slučaj i da tamo nije loša situacija onoliko koliko se u medijima prikazuje.

O komarcima koji ovih dana teroriziraju Zagrepčane, uz prometne gužve, probleme sa smećem, nepokošenom travom, glodavcima, toplom vodom, i kaosom u bolnicama, rekao je: – To je program koji provodi NZJZ Andrija Štampar i to je jedan od projekata kojima se suzbijaju komarci uz druge metode. Nadam se da će biti uspješan i cijelo vrijeme nastojimo poboljšati kvalitetu života građana, a posebice nakon ovih proljetnih kiša posebno je izazovna godina – kazao je Tomašević.