ZAKON O PRAVIMA HRVATSKIH BRANITELJA ILI, KAKO JE „SVIZAC ZAMOTAO ČOKOLADU“?…

500 dana prosvjeda u šatoru ispred, u to doba „matićevog“, ministarstva lansiralo je Đuru Glogoškog, Klemma, Deura, nekoliko udruga i pojedinaca sklonih politici, od kojih je meni osobno najzanimljiviji Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP)-(tada je predsjednikom ZUV HGP bio Draženko Jukić!) jer pripadam toj skupini. Lansirani su u društvo sa kravatama i skupim odijelima koje nam je eto donijelo prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja. Dakle, sjeli su sa političarima i napisali ga!

Prije nego kažem što mislim o zakonu i pravima branitelja, dopustite da ustvrdim kako je društveno-političko stanje u Hrvatskoj u znatno gorem stanju nego li je to bio slučaj u danima smjene vlasti.

-Naime, svjedoci smo poraznih demografskih analiza i u tom pogledu, ako se nešto hitno ne učini, mi smo poraženi. Isto tako, upravo nam se „zakuhava“ poraz u jednom od najvažnijih poluga društva, obrazovanju, jer smo ga „izručili“ HNS-u, neprirodnom koalicijskom partneru HDZ-a, a koji smjenom vlasti nisu smjeli primirisati niti jednoj odgovornoj zadaći. Barem to smatra većina branitelja koje ja poznajem i s kojima RAZGOVARAM.

-Branitelji koje poznajem smatraju kako su glavni problemi u školstvu; ubijanje kreativnosti, „ocjenivačka“ filozofija, komformizam, tjelesna neaktivnost, potplaćenost učitelja, nastavnika i profesora i sl. prije svega, a ne nekakva ideologija i to HNS-ova sudeći po onome što čujem od ministrice. Dalje ne želim nabrajati, shvatili ste. Uostalom, analiza koja nas stavlja na posljednje mjesto u EU, uz bok Bugarskoj, nažalost ide u prilog ovome što govorim.

-Imajući u vidu sveukupnost političkih zbivanja, novi zakon o pravima branitelja je tek jedan detalj, bitan, ali ipak jedan od svih ostalih detalja i kao takvog ga treba gledati.

-U političkoj „igri“ novac je najvažniji, ne bi trebao biti ali jest. Sve je trgovina! A na europskoj „tržnici“, što znače hrvatski branitelji!? Ali ako hrvatske branitelje stavimo u kontekst političke „igre“ u EU,a koje smo dio, na njima se može uštedjeti! A putem ćemo(EU politikanti), izbiti iz njih „fašizam“, „nacizam“, „rasizam“, „sirovost“, „krezubost“ i vjeru u Isusa Krista sina Božjega. Valjda je na to mislila ministrica obrazovanja kada je rekla da je problem školstva ideologija. Znači lova! Svi smo mi svjedoci da oko nas novaca ima, ali izgleda da su krivo raspoređeni i to se vidi iz dana u dan, iz krize u krizu. Od, recimo Todorića pa sve do požara i to više nije smiješno.

-Dakle, možda je prilikom donošenja zakona najvažnije bilo malo „zamagliti“ oči proširivanjem mogućnosti za dobijanjem mirovine, stavljanje 60-godišnjaka na tržište rada kako bi se mogli „pokriti“ iz mjeseca u mjesec i otvaranje mogućnosti ostvarivanja statusa HRVI. A zanimljivo je i da ne znaju koliko će uopće koštati dok ga ne započnu implementirati.

-Stoga, pitanje ministru Medvedu, Glogoškom i udrugama koje su kako kažu, “danonoćno” radile na novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja;

-Zbog čega su, suprotno dogovoru i zaključcima sa javne rasprave, ova prava odgođena do 01. Siječnja 2019.?

Članak 26.,27., 28., 29 Pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu
Članak 30.,31., 32., 32., 33., 34.,35., 36., 37., 38. Pravo na invalidsku mirovinu
Članak 39. Pravo na profesionalnu rehabilitaciju
Članak 40., 41., 42., 43., 44., 45., 46.,47., 48. Pravo na obiteljsku mirovinu
Članak 50.,51., 52. Pravo na najnižu mirovinu
Članak 53., 54. Revizija ocjene radne sposobnosti
Članak 55., 56. Staž u dvostrukom trajanju
Članak 122. st. 2 Pravo na doplatak za djecu

-Zbog čega nije jasno definiran pojam Dragovoljac Domovinskog rata?
-Zbog čega nam ne vraćate 10% protuzakonito oduzetih od mirovine?
-Nadate li se da će nas biti manje radi ušteda? Mislite li da ćete u međuvremenu naći načina da nas opet prevarite? Fali vam novaca za dijeljenje među sobom i vama sklonim udrugama i pojedincima koji su uvijek “na tržištu”? Što, turizam podbacio pa se nema? Ili previše košta jest, pit i vozit se u preskupim državnim automobilima da bi bilo i za “mrvice”? Što!?!?

-U kontekstu političkih zbivanja, branitelji su očekivali promjene i to ne samo promjene u kadrovskoj križaljci.

-Većina nas hrvatskih branitelja zapravo želi prije svega, moralnu katarzu društva nakon koje bi logikom stvari i oni bili „zbrinuti“ kako valja i nakon koje ne bi trpjeli, u čitavom svijetu rijetko viđeno, svakodnevno lomljenje duha onoga što oni jesu i što predstavljaju za jedan narod, a to je ako ste zaboravili “Kamen temeljac Hrvatske države”!…

-Previše dugo gledamo sitne politikante koji za svoj račun, a za krivog gazdu „vezuju konje“ i to nas je dovelo tu gdje jesmo.

-Branitelji bi trebali biti ti koji svojim primjerom osvjetljavaju svijet oko sebe umjesto da se lijepe za nagrade, obećanja i laži politikanata kao bube na svjetla automobila. Previše onih koji pripadaju zvjezdanoj konstelaciji likova kao što je Mesić, Pusić, Josipović, Matić, Glavašević i sl., onih koji su nasilno umirovili 12 hrvatskih generala među kojima i sadašnjeg ministra obrane Krstičevića i generala Gotovinu, danas upravlja hrvatskim društvom a posljedično i pravima hrvatskih branitelja, da bi naši predstavnici to mirno gledali, a što je još i gore, “radili za njihov račun”.

-Predsjednica RH, gđa. Grabar-Kitarović, prilično često govori o potrebi zajedništva, toliko često da me to već pomalo i smeta. A upravo na primjeru hrvatskih branitelja, skupine koja jedina zapravo može nešto promijeniti, a tu govorim o onim istinskim sokolovima i domoljubima u najširem smislu te riječi koji svakog dana dokazuju da bi u davna vremena stvarno zaslužili biti vitezovi, možemo vidjeti poguban utjecaj polikantstva, a ne politike.

Nije samo stvar u braniteljskim pravima, naši predstavnici i branitelji koji imaju utjecaj u društvu MORAJU reagirati na svaku nemoralnu pojavu u društvu!

-Sve što se zbiva u Hrvatskoj direktno se tiče svakog hrvatskog branitelja, a ministar Medved nije zadužen samo za nas niti je ministar Krstičević samo za vojsku i pomoć pri gašenju požara, preširok je tu spektar djelovanja.
-Mi smo vas htjeli jer smo mislili da ćete biti naš istinski glas! Stoga govorite! Prepoznajte probleme, ističite ih, pokušajte ih riješiti, tražite pomoć od nas, budite naš glas, a prava branitelja koja zaslužuju će doći sama od sebe.
Za početak recite javno “Staziću da je “alkoholičar”, npr. A možete mu reći i da sam ja to rekao, ako vam je neugodno,(“sic”) – mislim.

Napisao-Ž.P./Braniteljski portal

Napomena: Ovo je samo jedan u nizu tekstova koje će Braniteljski portal kontinuirano objavljivati i upozoravati glavne aktere nemara i potpunog zanemarivanja važnosti i brige o onima koji su bili prvi kad je trebalo braniti Hrvatsku od srpske agresije.o maćehinskom odnosu svih političkih struktura prema svim istinskim hrvatskim braniteljima.

Braniteljski portal