ŽALE SE: Srbija uputila notu Hrvatskoj zbog strožeg uvoza i tu mjeru povezala s “Olujom”

Obljetnica "Oluje" 5. kolovoza svake godine izaziva napetosti u odnosima dviju susjednih zemalja. Hrvatska je obilježava kao legitimnu vojnu akciju u kojoj su 1995. oslobođeni dijelovi teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba, a u Beogradu drže da joj je cilj bio protjerati hrvatske Srbe...

srbija se žali
FOTO/FAH

Autor- Hina

_________________

“Srbima za sve  kriva VRA “OLUJA”…

Srbija je uputila notu Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje, objavila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i ocijenila da se radi o “negativnom signalu” iz Hrvatske uoči obilježavanja “Oluje”.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

“Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorirati i uspjet ćemo zaštititi i naše proizvođače i naše izvoznike”, rekla je Brnabić novinarima u Podgorici gdje sudjeluje na regionalnom summitu Američko-jadranske povelje.

“Razgovaramo i sa ostalim zemljama na koje se ovo odnosi kako bismo imali zajednički nastup o tom pitanju”, dodala je.

Po njezinim riječima, hrvatske mjere predstavljaju “jasno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju” i ne pridonose ekonomskoj integraciji i regionalnoj suradnji.

Srbijanskoj premijerki se čini da svake godine, otprilike u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije “Oluja”, iz Hrvatske stižu negativni signali. “To nisu stvari koje bi se trebale događati u regiji”, istaknula je Brnabić.

Obljetnica “Oluje” 5. kolovoza svake godine izaziva napetosti u odnosima dviju susjednih zemalja. Hrvatska je obilježava kao legitimnu vojnu akciju u kojoj su 1995. oslobođeni dijelovi teritorija pod okupacijom bivše JNA i lokalnih Srba, a u Beogradu drže da joj je “cilj bio protjerati hrvatske Srbe”.

Mediji u Srbiji i BiH prenose da će se u ponedeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Visoki srbijanski dužnosnici upozorili su ranije da će se taj potez odraziti na regionalne zemlje koje nisu članice EU-a i najavili da će od Europske komisije tražiti da preispita odluku hrvatskog ministarstva, a nisu isključili ni protumjere.

T.H.