ZAMBIJA: Hrvati uhićeni “pod novim optužbama!”

Jedva dan nakon što su izašli na slobodu, osam Hrvata koji su bili u središtu navodnog pokušaja trgovine djecom ponovno je uhićeno od strane Odjela za useljeništvo, piše zambijski portal Mwebantu.

Hrvatima je u ponedjeljak prekinuto suđenje, ali im je sloboda ponovo oduzeta jer ih je imigracija uhitila prema uputama Državnog tužiteljstva (NPA), tvrdi Mwebantu – zanimljivo, jer je upravo Državno tužiteljstvo, koliko je poznato, dalo “instrukcije” sudu da prekine suđenje-

Službenica za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdila je da je osmorka ponovno uhićena u utorak.

“Mogu potvrditi da je osmero Hrvata ponovno uhićeno. Dobili smo upute od NPA-a za ponovno uhićenje”, rekao je Nshinka.
Njih osmero, koji su parovi, tek treba čuti koje su nove optužbe.

Hrvati su prvotno uhićeni prošle godine u zračnoj luci u Ndolu nakon što se sumnjalo da su pokušali prevesti četvero djece iz Demokratske Republike Kongo (DRC), piše Mwebantu.

Hrvatski mediji pak javljaju kako su privedeni su jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju je zaprimila. Navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.

Dok se anonimna prijava ne provjeri, parovi neće moći napustiti Zambiju, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvo iz Pretorije ponovno su se snažno angažirali na slučaju.