ZAMBIJA: Svjedočio policajac, otkrio koliko su platili za djecu: “U KONZULATU KONGA SU MI POTVRDILI DA SU DOKUMENTI O POSVAJANJU KRIVOTVORENI!”

Noah i Ivona Kraljević Stafrance Zulu

Policajac koji je uhitio Hrvate u Zračnoj luci u Ndoli upravo je posvjedočio na sudu u Ndoli da je Steve Mulija, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je mozak operacije u slučaju posvajanje kongoanske djece, naplaćivao 2040 dolara po djetetu kako bi ih transportirao u Zambiju iz sirotišta.

Policajac je rekao da je vidio Whatsapp razgovor između jednog od optuženih Hrvata Damira Magića i Mulije, te da je Steve Mulija djelovao zajednički s Emmanuelom Kabongom, vlasnikom sirotišta u Kongu iz koje su došla djeca koju su Hrvati posvojili.

Policajac je potom posvjedočio kako je otišao u kongoanski konzulat u Ndoli kako bi provjerio autentičnost dokumenata o posvajanju i kako su ti dokumenti bili – falsificirani. To su mu, tvrdi, rekli u konzulatu DR Konga u Zambiji.

Također su mu rekli, prema njegovu svjedočenju, da su dokumenti bili autentični, onda bi djeca napustila Kongo kroz Zračnu luku u Kinshasi.

Policajac je rekao i kako je išao provjeriti u hotel Spree Guest House jesu li Hrvati tamo odsjeli.

Kazao je i da se pita zašto nisu otišli u Kongo posvojiti djecu, nego su se odlučili koristiti Zambijom.

– U ovom trenutku nije bilo zakonskog opravdanja da Hrvati da postupe na način na koji su postupili, dodao je.

Zbog toga sam ih uhitio zajedno sa Steveom Muliom i optužio za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece, rekao je.

Prije toga, svjedočio je i Ivan Pernar.

Pernar je tijekom svog svjedočenja sudu rekao da je jedan od uhićenih Hrvata, Noah, bio poznat kao žena Dalija Pintarić prije nego što je postao muškarac i uzeo ime Noah.

Rekao je da je, dok je bio žena, proglašen za LGBT osobu godine u Hrvatskoj. Pernar je kazao i da mu je Noah susjed u Zagrebu te da se kandidirao na izborima.

Na sudu ga je i identificirao, pokazujući na njega te govoreći da je rođen kao žena, a da sada tvrdi da je muškarac. Sudu je ispričao i da je Noah snimio dokumentarni film o svojoj tranziciji.

Rekao je da je u veleposlanstvu Konga u Beogradu snimio video gospodina Diu Merci Ghata koji je u kameru rekao da od 2017. veleposlanstvo nije potpisalo nijedan dokument o posvajanju. Kazao je i da je tada shvatio da je optuženi krivotvorio dokumente o posvajanju.

Nakon toga je, kaže, otišao u Zambiju, gdje se susreo s držvnim tajnikom zambijskog MUP-a Dickonsonom Matebom kojem je dao izjavu o optuženim Hrvatima.

Pernar je na sudu rekao i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su “krivotvorili dokumenta za posvajanje djece”.

Rekao je da je posjetio veleposlanstvo Konga u susjednoj zemlji (u Beogradu), gdje mu je zaposlenik po imenu Diu Meci Ghata rekao da su 2017. prestali potpisivati ​​dokumente o posvajanju.

Na pitanje jesu li dokumenti o posvojenju zaključeni na hrvatskom sudu, odgovorio je potvrdno.

Odvjetnici optuženih su ga pitali i je li se žalio na proces posvojenja u Hrvatskoj, na što je on odgovorio da nije.

Pernara su također pitali je li išao u Kongo osporiti proces posvojenja, na što je on rekao kako nije te da nije nikoga ni poslao da to učini u njegovo ime.

Na pitanje je li ranije sretao optužene ili djecu, rekao je da ih nije poznavao.

Obrana je Pernara pitala i o njegovu podcastu u kojem je svoj interes za slučaj opravdavao željom da se optužene osudi. Branitelji optuženih rekli su i da je Pernar na svojoj stranici širio govor mržnje, a zatim je došao do Ndole te su ga pitali je li snimao sudnicu, na što je on odgovorio da je. Obrana je dalje rekla i da je Pernar u svom podcastu branio robovlasništvo, govoreći da su robovlasnici bičevali svoje robove jer su oni jeli šećernu trsku koja kvari zube.

Pernar je u tom trenutku optužio branitelja, gospodina Kalandanyju, da mu stavlja riječi u usta.

“Gospodine, vi mi stavljate riječi u usta. Shvatite to kako hoćete. Ali ne slažem se s vama, to su gluposti!”, rekao je Pernar.

Branitelji su nakon toga sudu rekli kako Pernarovo da ponašanje i riječ “gluposti” predstavljaju ismijavanje i uvredljiv jezik te su od suda zatražili da se Pernara optuži za nepoštivanje suda i privede.

Sud je odlučio da ipak neće pritvoriti Pernara zbog nepoštivanja. Sud je rekao da ga smatra krivim zbog uvredljivog jezika koji je koristio na suđenju, ali mu je oprošteno. Nakon što je završio svjedočenje, Pernar je napustio sudnicu.

Svjedočila je i službenica Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Rekla je da je ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

– Istog dana smo uzeli djecu i do danas su kod nas. U trenutku kada smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro, zbog čega smo potražili liječničku pomoć, rekla je.

Gospođa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera, no da djeca sada mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima.

Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima utvrđeno da su djeca dovedena iz sirotišta u Kongu.

Sutkinja je zaključila ročište za danas i objavila da će biti nastavljeno u ponedjeljak kada će biti ispitani ostali svjedoci.