ZARASLI ZAGREB PREPLAVLJEN PLAKATIMA: DOČEKUJE CAJKAROŠKI DERNEK ZABRANJEN U PULI I OSIJEKU

Agencija Hiljadarka izlijepila je Zagreb plakatima kojima najavljuju koncert koji je zakazan na zagrebačkom Velesajmu za 3. lipnja. Nastupit će, kako ga etiketiraju, “kralj narodne glazbe” Ljuba Aličić, sa samo četiri razreda osnovne škole poznat po hitovima “Ciganin sam, al najlepši”, “Reših da se ženim”, „Seoski delija“ i drugih sličnih naslova. Pratit će ga Dragan Kojić – Keba, Hrvatima uglavnom poznat kao Severinin bivši svekar, te neka prsata pevaljka u odjeći iz sex shopa.

Sve će se odigrati na Zagrebačkom velesajmu, dakle prostoru u vlasništvu grada, u paviljonu 10 A u kojem je, da cinizam bude veći, proteklog vikenda održan festival znanosti i tehnologije “Smart Future” (“Pametna budućnost”).

Pažnju svakako privlači i plakat, na kojem osim pevaljke pada u oči i najava: “NAJVEČA KAFANA NA BALKANU DOLAZI U ZAGREB!” Očito, u “Hiljadarki” nisu uspjeli naći nikog bar donekle pismenog da im napiše tu jednu rečenicu (nije največa, nego najveća, i na srpskom i na hrvatskom).

Podsjetimo, Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudac Damir Rabar odlučio je da se koncert kojeg organizira “Hiljadarka” neće održati nakon zabrane gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Sve je započelo kada je gradonačelnik Zoričić zabranio održavanje koncerta, koji je bio već gotovo rasprodan, navevši kako ta vrsta glazbe ne spada u civiliziranu građansku sredinu. “‘Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja Grad koncerti ovakve vrste neće održavati i da mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku. Za ovaj događaj nismo znali na vrijeme, niti resorna pročelnica za društvene djelatnosti i mlade niti ja, inače bih odluku donio ranije”, rekao je tada Zoričić.

Koncert se potom trebao preseliti u Osijek, ali i tamo im je stigla odbijenica od tamošnjeg gradonačelnika. Na kraju, “največa kafana na Balkanu” će postati – Zagreb. Zagrebačkim gradskim vlastima, za razliku od onih u drugim gradovima, očito ne smeta cajkarenje u gradskim prostorima, niti pjevači koji su devedestih zabavljali srpske vojnike. Izgleda da je Pervanov video “Serbus lepi Zagreb moj” iz ranih devdesetih”, u kom uglađeni zagrebački gospon u jednom trenutku strgne građansku odjeću i najednom se pretvara u krkanskog pjevača “narodnjaka”, bio proročanski.

Tako će ovog ljeta u Puli nastupati Robbie Williams, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti, Florence and the Machine.. a u “oslobođenom” Zagrebu Keba i Ljuba. A tu je i TBF u obližnjem Kumrovcu, ovog vikenda, za “Dan mladosti!” Pa vi birajte.