Petak, 14. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zaređen novi požeški biskup Ivo Martinović

Foto:Screenshot

 

Za požeškog biskupa u subotu je u katedrali Sv. Terezije Avilske u Požegi zaređen mons. Ivo Martinović, a homiliju je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

Kutleša je bio i zareditelj, a suzareditelji đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te Antun Škvorčević koji je bio i prvi biskup Požeške biskupije, osnovane 1997.

Mons. Martinović rođen je 28. lipnja 1965. godine u Županji, odrastao je u župi Tolisa u Bosni i Hercegovini, svečane redovničke zavjete u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša položio je 4. listopada 1990., za đakona je zaređen 13. listopada 1991., za prezbitera 28. lipnja 1992., a papa Franjo imenovao ga je požeškim biskupom 11. ožujka, piše HRT.

Biskupsko geslo mons. Martinović je “Gaudim et pax”, odnosno “Radost i mir”.

Nadbiskup Kutleša u homiliji je među inim, kako prenosi Ika, istaknuo da je Crkva tijekom cijele svoje povijesti “napadana i kušana na području zdravoga nauka, često putem suptilnih pogrešaka i neuravnotežene istine”.

– Ni danas nije drukčije. Možda je i teže jer se uime političke korektnosti, da se nekoga ne bi povrijedilo u njegovu uvjerenju, više uopće ne ustaje na glasnu obranu istina vjere. Eto izazova za svakog biskupa! Eto velike arene današnjice u kojoj će biti kušana duhovna snaga svakoga pastira, poručio je.

Borba koju je pastir pozvan voditi je onkraj krutih podjela na prijatelje i neprijatelje; ne sastoji se ni u strogom razlikovanju pobožnih i nepobožnih, kao ni u fundamentalističkom prosuđivanju ispravnog od neispravnog, naglasio je.

– Njegova je borba u tome da ustrajući u tim napetostima očuva moć zdravog rasuđivanja. Osim što je dar Duha Svetoga, dar rasuđivanja je plod pouzdanja u Boga, istaknuo je Kutleša.

Upozorio je i da su najveće krize s kojima se Crkva suočava tijekom svoje povijesti bila “krivovjerja: krize nauka i istine”.

–  Svakako, moralne krize nanose ogromnu štetu Božjem narodu. Međutim, sve dok prirodno i sigurno svjetlo istine i pravovjernog nauka sja, vjernici mogu ponovno pronaći put do Boga. Krivovjerja prekrivaju istinu, zavode Božji narod i time uskraćuju Božjem narodu put do Boga. Štiti i čuvaj nepovrijeđen taj poklad vjere koji ti je povjeren kao biskupu, poručio je Kutleša mons. Martinoviću.

Poručio mu je i da su biskupsko imenovanje te današnje ređenje prilika da zasluži vječnost. “Po biskupskoj službi koja ti je povjerena, tvoj put posvećenja se nastavlja. Blaženi Alojzije Stepinac naglašavao je da nas neće spasiti ni vojna sila ni politička moć, već čista savjest i život po Božjim zapovijedima. Zato, budi uzoran u svom životu jer samo svetost života može spasiti narod”, rekao je.

Biskup Škvorčević svojem je nasljedniku zaželio da u “posvemašnjoj predanosti Bogu”, pod geslom “radost i mir” služi božjem narodu požeške mjesne Crkve, prije svega onima kojima je potrebna njegova “ruka pomoćnica, riječ tješiteljica, a nadasve suosjećajno srce zajedništva u patnjama, siromaštvu, bolesti i osami”.

Ređenju su nazočili i apostolski nuncij u Hrvatskoj Giorgio Lingua, brojni biskupi, pakračko-slavonski episkop Jovan, biskup Evangeličke crkve u Hrvatskoj Branko Berić i biskup Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj Peter Szen.

Također i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić te gradonačelnici i načelnici gradova i općina u sklopu Požeške biskupije.

Najnovije

Anici Jurić je Armija BiH pred očima ubila trojicu sinova i muža

Foto:Večernji.ba   „Ove godine nisam mogla otići. To je prvi put otkako su sahranjeni na našeg groblju u Kaknju, u Grmačama. Put iz Čapljine gdje sad...

U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Foto:Narod.hr   U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao...

Analiza: Je li Jordan Bardella (28) budući francuski predsjednik?

Foto:Screenshot   Izbori za Europski parlament u Francuskoj jasno su pokazali da je balon moći predsjednika Emmanuela Macrona ispuhan, nova francuska politička zvijezda zove se Jordan...

Biblijska poruka 14.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Srce – izvorište grijeha

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,27-32 Reče Isus svojim učenicima: »Ćuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda...

Ilija Cvitanović: Svesrpski sabor je nešto najlošije za srpski narod

Održavanje tzv. svesrpskog sabora je nešto najlošije po srpski narod i ni na koji način ne može izazvati implikacije po status BiH i njenu...