Subota, 27. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zašto nam luk tjera suze na oči?

Svima je poznat taj osjećaj: oči prvo počinju svrbjeti i peći, a zatim stižu suze. Zašto luk, ta naizgled jednostavna namirnica, ključna u većini vaših kulinarskih kreacija uzrokuje takvu nelagodu?

Kod životinja i biljaka život se podjednako svodi na opstanak i reprodukciju. Pritom ni luk nije iznimka. Kako bi se spriječili pohlepni grabežljivci da pojedu glavicu, luk ispušta oštre kemikalije koje izazivaju iritaciju oka, piše Medical News Today.

U prvoj godini životnog ciklusa luk proizvodi sočnu glavicu koja služi kao spremište energije. Iduće godine biljka proizvodi cvijet i sjeme, što joj omogućuje reprodukciju.

Iza obrambenog mehanizma te biljke krije se sofisticirana kemija, a znanstvenici su tek nedavno otkrili kako djeluje enzim odgovoran za taj proces.

Kemikalija koja tjera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlijezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlijezdama, a LF je čimbenik koji uzrokuje suzenje.

Do danas su pronađene samo tri molekule sa sličnim svojstvima i sve ih proizvode biljke.

Marcin Golczak, profesor farmakologije na sveučilištu u Clevelandu i njegovi kolege nedavno su otkrili strukturu enzima koji u luku proizvodi lakrimatorni faktor, a naziva se LF sintazom.

Kada počnemo rezati luk, stanice u glavici se razdvajaju i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi kemikalije koje se pretvaraju u molekule okusa. To luku daje karakterističan okus.

LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od kemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir s rožnicom, ondje locirani živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlijezdama da je vrijeme za plakanje. Suze i treptaji služe za ispiranje nadraživača.

Razumijevanja strukture i funkcioniranja enzima kompleksna je znanost. Iako je sintaza lakrimatornog faktora poznata već 15 godina, dosad nitko nije uspio pokazati kako zapravo djeluje.

Golczak i njegovi kolege uspjeli su enzime pretvoriti u mikroskopske kristale i zatim ih vizualizirati rendgenom. To im je omogućilo da ustanove trodimenzionalnu strukturu enzima i identificiraju male džepove u kojima se odvija kemijska pretvorba lakrimatornog faktora.

Zahvaljujući Golczaku i kolegama znamo više o biokemijskim potencijalima jedne od najzdravijih namirnica, a možda će i vama pri idućem sjeckanju luka biti lakše zbog spoznaje o čudesnom biokemijskom procesu koji se odvija doslovno pred vašim očima.

T.H.

Najnovije

M. P. Thompson i Hrvatske Ruže predstavljaju novi domoljubni hit “Ako ne znaš šta je bilo”

Foto:Screenshot/Youtube Najpopularniji hrvatski glazbenik Marko Perković Thompson i grupa Hrvatske Ruže predstavljaju novu pjesmu "Ako ne znaš šta je bilo", apsolutni domoljubni hit čiji je...

Marin Miletić: Muškarci koji kažu da su žene predstavljaju žene na Olimpijadi?

Mnogi su ostali šokirani kada su Francuzi poslali i grotesknog muškarca koji služi kao maskota ljudima sjena da bude jedan od onih sportaša koji...

Ivana Petrović: Protiv Hrvatske se vodi hibridni rat: ‘Svakom laiku jasno je odakle’

Foto:Nova TV/Arhiva   Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da su tri crnogorska političara proglašena nepoželjnima u Hrvatskoj. Riječ je o Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore,...

Predstavnici RH, Crkve i bosanskohercegovačkih Hrvata obilježili obljetnicu masakra u Briševu

Foto:Facebook/Zoran Piličić   Predstavnici Republike Hrvatske, Crkve i Hrvata u BiH u četvrtak su u Briševu kraj Prijedora obilježili tragičnu obljetnicu velikosrpskog masakra nad tamošnjim Hrvatima. Generalni...

Biblijska poruka 26.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Udijeli mi srce pozorno i prijamljivo

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 13, 18-23 Reče Isus svojim učenicima: »Vi, dakle, poslušajte prispodobu o sijaču. Svakomu koji sluša Riječ o Kraljevstvu, a ne razumije, dolazi...