Zatvorene 68. Dubrovačke ljetne igre: Orlando Ozrenu Grabariću i Kvartetu gitara…

Simboličkim odnošenjem zastave Libertas u petak navečer svečano su zatvorene 68. po redu Dubrovačke ljetne igre koje su ove godine u 47 dana programa okupile gotovo dvije tisuće umjetnika i blizu 60 tisuća domaćih i posjetitelja iz cijelog svijeta....

Simboličkim odnošenjem zastave Libertas u petak navečer svečano su zatvorene 68. po redu Dubrovačke ljetne igre koje su ove godine u 47 dana programa okupile gotovo dvije tisuće umjetnika i blizu 60 tisuća domaćih i posjetitelja iz cijelog svijeta.

Svečanost zatvaranja Igara počela je dodjelom Nagrada Orlando za najbolja ostvarenja u dramskom i glazbenom programu, pa je tako za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Orlanda dobio Ozren Grabarić, za mnogobrojne glumačke uloge u predstavi ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja”, dok je u glazbenom dijelu nagradu dobio Kvartet gitara kojeg čine Zoran Dukić, Petrit Çekuu, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić.

Posebno priznanje, još u četvrtak prilikom predstavljanja monografije povodom 40 godina te nagrade, dobio je redatelj Joško Juvančić, kojemu je za poseban, velik i neprocjenjiv doprinos Igrama dodijeljen Grand Prix Orlando.

Program zatvaranja potom je nastavljen koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Alberta Veronesija, uz prošlogodišnjeg dobitnika Orlanda, mladog ukrajinskog violinista Alekseya Semenenka.

Dvije tisuće umjetnika

Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre okupile su gotovo dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta, koji su u 47 dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika, pred približno 60 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja izveli 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa.

Prvi premijerni naslov bila su ”Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, dok je druga dramska premijera bila ”Marin Držić – Viktorija od neprijatelja” prema dramaturškom konceptu Hrvoja Ivankovića, u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u parku Umjetničke škole. Ta je premijera postavljena je povodom 450. godišnjice od smrti velikog dubrovačkog komediografa Marina Držića, skupljajući simpatije publike i unisone pohvale kritike.

Program Igara ove je godine uveličao je i jedan premijerni operni naslov, ”Orlando” Georga F. Händela u režiji Jánosa Szikore u ambijentu klaustra benediktinskog samostana na Lokrumu.

U okviru programa “Pisci i pjesnici na Igrama” prema konceptu Mani Gotovac koji traje već pet ljeta, izvedena su tri programa pod motom “Ljubav je najugroženija pojava u suvremenom svijetu” i to “Stare ljubavi – hrvatski pjesnici” u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora te “Everest pjesnika” Draga Glamuzine i “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante u Sponzi.

Glazbeni program ove je sezone donio 19 koncerata, a otvorila ga je velebna “Carmina Burana” Carla Orffa ispred crkve sv. Vlaha u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera i uz soliste Nicolu Proksch, Owena Willetsa te Nikolu Mijailovića.H

G.S.