Završava bijeli štrajk sudaca, čeka se odluka državnih odvjetnika

Bijeli štrajk sudaca danas bi trebao završiti. Odlučili su jučer tako članovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca nakon sastanka s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Na sastanku su bili i predstavnici državnih odvjetnika, ali će se oni danas oglasiti prekidaju li bijeli štrajk.

 

Glasnogovornica Udruge hrvatskih sudaca Ivana Bilušić rekla je jučer da su s Ministarstvom danas imali “ozbiljne razgovore”, koji će se nastaviti sljedeći tjedan. “Na tim razgovorima intenzivno se pristupa dogovoru”, istaknula je dodajući da se govori o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, prenosi HRT.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je Vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se potpuno uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, u skladu s postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije, za koju je premijer Andrej Plenković početkom tjedna kazao da je “sigurno neće biti u ovom mandatu Vlade”.