Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Završio skup Inicijative tri mora, Grabar-Kitarović poručila: ‘Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte’

Ne želimo birokraciju, tajništvo i samo obećanja, nego konkretne projekte i prilike kako bismo ih financirali, poručili su u četvrtak čelnici država Inicijative tri mora, ponovivši kako je cilj izjednačavanje životnog standarda istoka sa zapadom Europske unije…

Čelnici 12 država su na završetku summita, održanog u srijedu i četvrtak u Ljubljani i Brdu kod Kranja, potpisali zajedničku deklaraciju koja sadrži načelnu i već više puta ponovljenu predanost ciljevima jačanja ekonomskog razvoja i kohezije EU-a izgradnjom energetske, prometne i digitalne infrastrukture.

Po završetku summita, nakon dvosatnog zasjedanja, poručili su kako žele konkretne rezultate.

Na konferenciji su govorili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor, poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski predsjedniki Klaus Iohannis te predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker koji je drugi put sudjelovao na skupu platforme pokrenute prije četiri godine.

Predsjednici su istaknuli kako je Inicijativa posve usklađena s naporima EU-a, da su u nju pozvane i zemlje zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva te da žele potaknuti Europsku komisiju da u svoje buduće politike uključi njihove zaključke.

Juncker je rekao da je riječ o “konkretnim projektima kojima je cilj poboljšanje života ljudi koji žive u ovoj regiji, pa joj je Komisija od samog početka pomagala”.

Predsjednici su pozdravili ponovno sudjelovanje predsjednika Komisije na susretu platforme koju se ranije smatralo trojanskim konjem Sjedinjenih Država protiv Njemačke, Rusije ili samog EU-a.

Istaknuli su kako je ona prilika da se čuje glas srednje Europe kao trenutno najbrže rastućeg dijela Unije i kako su potrebni konkretni rezultati. Zbog toga su se složili da se treba nužno riješiti nepotrebnih birokratskih prepreka, poboljšati investicijsku klimu i ubrzati postupke izdavanja raznih dozvola u državama, rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji.

Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte i prilike da ih financiramo”, poručila je Grabar-Kitarović, a to je ponovio i Duda. Njih dvoje dan ranije su proglašeni “majkom osnivačicom” i “ocem osnivačem” Inicijative pokrenute 2015. godine koja danas okuplja 12 država, uz potporu SAD-a, a odnedavna i Njemačke. Osim ministra za energetiku Ricka Perryja, u Ljubljanu je u srijedu stigao i njemački predsjednik Franz-Walter Steienmeier.

Jedan od konkretnih rezultata je investicijski fond za izgradnju prometne, energetske i digitalne infrastrukture koji je pokrenut na prošlogodišnjem summitu u Bukureštu, no stavljen u funkciju tek u Ljubljani, na čelu s poljskim i rumunjskim bankama. U četvrtak je fondu pristupila i Europska investicijska banka, a pregovara se i s drugim europskim, te Svjetskom bankom.

“Viziju koju imamo o brisanju razlika između takozvane stare i novije Europe sada pretvaramo u konkretne projekte koji će se ostvarivati ne samo uz pomoć europskih sredstava, nego i kroz investicijski fond koji smo uspostavili i za koji vjerujem da će biti jedno od važnijih ulagača u naše prostore”, poručila je Grabar-Kitarović.

Pahor je naglasio je kako je za 12 država važan i održivi razvoj i očuvanje okoliša, kao i opstanak vodnih resursa i “naše hrane”.

Poljski čelnik Duda istaknuo je kako se Inicijativom želi postići energetska sigurnost, zbog čega su se na sjednici dotakli uloge Poljske i terminala koje ta država gradi, te LNG terminala na Krku.

“Oni bi trebali pružiti vezu između sjevera i juga Europe”, a tako “možemo jedni drugima pružati podršku ako dođe do te potrebe”, rekao je Duda, referirajući se na ovisnost Europe o Rusiji o kojoj je dan ranije govorio i američki ministar Perry čije ministarstvo o američkom prirodnom plinu govori kao “plinu slobode” koji će osnažiti suverenost europskog kontinenta.

Ovogodišnji skup je drugi put bio popraćen i business summitom na kojem je sudjelovalo više od 600 predstavnika iz 43 države, zbog čega je Pahor cijeli događaj proglasio “najvećim gospodarskim i političkim okupljanjem u 30 godina neovisne Slovenije”.

Članice Inicijative će se iduće godine okupiti u Estoniji.H

G.S.

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...