Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Završna molitva križnog puta…Uskrsnuće Kristovo dalo je vjeru, nadu i snagu tisućama i milijunima onih koji su postali Njegovi vjernici!…

Kad “pobjednici” strahuju pred pobijeđenim…

Molimo ga za snagu u trenucima kad nam se bude činilo da smo od svih ostavljeni, da i u tim danima ne zaboravimo da će doći vedro uskrsno jutro.

Bog, koji svakog proljeća probudi prirodu na novi život, pokazuje nam tako svoju moć. I pomaže nam da lakše shvaćamo tajnu Njegova Uskrsnuća.

Mrtvi ne ustaju, a Jedan je ipak ustao. Mrtvi se iz groba ne vraćaju. Jedan se ipak vratio. Dokazao je time da je On Svemogući Bog.

Isusovo vlastito uskrsnuće je čudo nad čudima što se ne da usporediti ni s kojim drugim događajem u povijesti čovječanstva, osim Njegovim rođenjem u Betlehemskoj štalici. To je, u stvari, jedan te isti dokaz Božje ljubavi prema palom čovjeku.

Kad su ga ubili i mrtva su Ga se bojali. Grob mu zapečatili, pojačane straže oko groba postavili. Nečuveno. Živi se plaše mrtvoga, pobjednici strahuju pred pobijeđenim.

I ispunilo se ono čega su se njegovi neprijatelji bojali. Dogodilo se ono, čemu se preplašeni prijatelji nisu nadali.

Ubijeni Isus napustio je grob. Vojnici koji su kod groba čuvali stražu, bili su očevici njegova uskrsnuća.

Kao što proljetno sunce razbija u prirodi zimske okove, te budi novi život, pun ljepote i radosti, tako je uskrsnuće Isusovo polako ali sigurno oživjelo vjeru i u preplašenim apostolima i u zastrašenim učenicima i u mnogim prijateljima, koji su se na Veliki Petak razočarali i posakrivali.

Uskrsnuće Kristovo dalo je vjeru, nadu i snagu tisućama i milijunima onih koji su postali Njegovi vjernici, iako su znali da se time izlažu opasnosti progona i mučeništva. Umirali su na mučeništvima sa vjerom i nadom da će s Isusom uskrsnuti na novi i ljepši život.

U ovim uskrsnim danima obnavlja se vjera u dušama, da nepravda i nasilje ne mogu vječno carevati. Obnavlja se vjera da svi koji trpe, imaju tvrdu podlogu i nadu da će preko tjelesne smrti doći u bolji i ljepši život radosti, koji neće imati kraja.

Njegovo uskrsnuće nas podsjeća da je jača pravda od nepravde, da je jače svjetlo od tame, da je jača istina od laži – da je jača snaga Božja od sile pakla.

Bezbroj je onih koji su se u trenucima boli i suza, u trenucima svojih teških stradanja krijepile ovom nadom da poslije suza dolazi radost, da poslije Velikog Petka dolazi Uskrs!

Za taj život se isplati trpjeti poniženje i prezir, pa i mučeništvo. Isplati se žrtvovati ovaj zemaljski život koje i tako nismo u stanju trajno sačuvati. Isplati se vršiti sve ono što od nas traži Isus.

Nestala je tama Velikog Petka i zasjala zora uskrsnuća. Ostanimo s Isusom sjedinjeni po vjeri i nadi, po zajednici njegovih vjernika, po nedjeljnoj svetoj misi. Ostanimo s Njime u radosti i žalosti, kad nas slave i kad grde, kad nas vole i kad nas lažu. I u zdravlju i u bolesti, u obilju i u siromaštvu. I u životu i u smrti.

Kao i u prošlosti , Bog je dao svojoj Crkvi način da spasi civilizaciju od uništenja .Još imamo vremena . Izbor je na nama!

Čestitajmo i jedni drugima s velikom željom,  da svi oni koji u Njega vjeruju, zajednički Njega  i slave.

Autor / Lili Benčik

Najnovije

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...

Kriptokomunistička proslava u centru Zagreba pod pokroviteljstvom Grada: Tomašević i Pupovac ‘feštali’ uz srp, čekić i zvijezdu petokraku

Foto:Narod.hr     Grad Zagreb pod vodstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ove je godine bio pokrovitelj koncerta koji se održao na ”Dan antifašističke borbe” 22. lipnja na...

Biblijska poruka 23.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Kad je plovidba sigurna?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 4,35-41 Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su...

Postali su treća snaga u Europi i sada kreću u veliku ofenzivu: ‘Ovo se nije dogodilo 40 godina!‘

Foto:Pixabay   EU bi se prvi put u 40 godina mogla naći u situaciji da vladajuća većina ne dolazi iz redova najjačih postizbornih opcija. Politička grupacija Europski...