Završna riječ obrane Ive Sanadera nakon deset godina dugog suđenja: “Ništa mu nije dokazano”

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju...

Branitelj pokojne vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak, odvjetnik Krešimir Vilajtović, zatražio je da se zbog smrti njegove branjenice protiv nje obustavi sudski postupak…

ZAGREB – Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, ustvrdio je u završnom govoru kako njegovom branjeniku slučaju Fimi Media nije dokazano da je ostale povezao u grupu za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki.

Sanaderova inkriminacija, kazao je Prodanović na zagrebačkom Županijskom sudu, isključivo se temelji na iskazu bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, ali njemu se ne može vjerovati jer su njegovi iskazi kontradiktorni, nesuglasni i nelogični.

”Barišić je prilagođavao svoju obranu pri čemu je bio u kontradikciji sa činjenicama, dokazima te sa samim sobom, a što smo i dokazali”, kazao je Prodanović pozvavši sud da Barišiću ne pokloni vjeru, ustvrdivši da se na njegovom iskazu ne može zasnivati osuđujuća presuda.

Prodanović je zaključio da, osim Barišićevog iskaza po kojem je on predao 15,2 milijuna kuna Sanaderu, za to nema ni jednog materijalnog dokaza.

Branitelj trećeoptuženog Ratka Mačeka, odvjetnik Tihomir Rubeša, naglasio je da se optužbe na račun njegovog branjenika temelje na iskazu četvrtooptužene Branke Pavošević iz istrage, a kojeg je ona povukla tijekom glavne rasprave.

Dodao je i da je optužba za Mačekovo članstvo u zločinačkoj organizaciji nastupila apsolutna zastara te je zatražio od suda da njegovog branjenika oslobodi optužbe za koju, kako tvrdi, nema dokaza.

Bivši glasnogovornik Sanaderove vlade Ratko Maček pridružio se završnim riječima branitelja naglasivši da protiv njega nije dokazano niti jedno kazneno djelo.

”Časno i pošteno sam radio svoj posao. Nisam prikupljao nikakve donacije ili naložio njihovo prikupljanje”, zaključio je Maček.

Odvjetnik Neven Gotal koji brani Branku Pavošević istaknuo je da tijekom postupka Uskok nije dokazao da je njegova branjenica počinila kazneno djelo koje joj se stavlja na teret.

Branitelj pokojne vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak, odvjetnik Krešimir Vilajtović, zatražio je da se zbog smrti njegove branjenice protiv nje obustavi sudski postupak.

Završne riječi obrane nastavljaju se u ponedjeljak.

Uskok tereti Sanadera da je pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

No, rasprava je prekinuta u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu, a razlog je bila bolest suoptužene vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je u međuvremenu umrla.

Uz Sanadera koji je ranije u tom slučaju nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju.

Sanader koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.H

D.K.