Zbog brojnih prijetnji smrću Sveučilište u Mostaru otkazalo konferenciju

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru priopćio je u utorak kako odustaje od organizacije ljetne škole ”Methodology of Political Science: New Issues and Trends” zbog, kako su naveli, upućenih prijetnji smrću i govora mržnje koje su spomenuti događaj istisnule iz akademske sfere te od njega stvorila ”ne samo politički, već i sigurnosni problem”.

 

”Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i”, stoji u priopćenju.

S Filozofskoj fakulteta ističu kako s obzirom na to da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skreću pozornost kako se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg su preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti.

”Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno ‘izbili” jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj”, ističe se u priopćenju.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Inače, nakon što je Filozofski fakultet najavio događaj, koji je popraćen plakatom uslijedila je medijska hajka da je Filozofski fakultet namjerno uklonio džamije s plakata.

Na fotografiji koju je napravila umjetna inteligencija oslikane su tri munare, no njihov oblik, koji je podebljan,  muslimani su shvatili kao provokaciju. Hajku su predvodili Emir Suljagić i Sanel Kajan. Suljagić je inače poznat kao čovjek koji je htio ukinuti vjeronauk u Sarajevskoj županiji, a Kajan  je poznat po tome što je htio ukinuti advent u Mostaru kao i po svojim brojnim nacionalističkim i šovinističkim ispadima, prenosi Crodex.net.