Utorak, 16. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Zbog čega „dezerter“ opet izmišlja i o Manoliću?

U Koprivnici je sredinom travnja 1941., dakle prije 80. godina, otvoren prvi ustaški sabirni logor Danica, pa su stoga Spomen područje Danica (Koprivnica) uz ostale posjetili i Stjepan Mesić i Ognjen Kraus. Iz škola su pozvani i učenici, („dekor“),  kao što je to bilo i u vrijeme komunizma.

Položeno je i desetak vijenaca i zapaljene su svijeće, za sve poginule u ovom logoru!?

Naime, o tom logoru pisano je svašta. Tako su svojedobno današnji akademik Dragutin Feletar i prof. Franjo Horvatić objavili i feljtone u lokalnim novinama i publikacijama u kojima su naglašavali da je tu ubijeno, streljano, masakrirano nekoliko desetaka tisuća ljudi (sic!) i tome slično.

A kad tamo, kad je istaknuti znanstvenik prof. dr. Zdravko Dizdar objavio tri knjige o ovom logoru jedva je „pronašao“ – tri!

Međutim, i nakon tih saznanja došao je novi problem. Nitko, ni nakon 80. godina, ne zna – tko su te TRI ubijene osobe, a još manje gdje im je posljednje počivalište!?

Ali, da se prikriju činjenice, novi tzv. „istoričari“ sada se trude da o tom logoru, gdje nije ubijen nitko, pišu najcrnje stvari, kao bilo je to mučilište i tome slično.

Ovaj logor sigurno nije bio „dječji dom ili vrtić“ i sigurno je bilo maltretiranja i „gaženja“ uhićenika, kojih je, kako su u vrijeme komunizma pisali „doktori nauka“, također „bilo“ na desetke tisuća (!), da bi se danas sa „sigurnošću“ tvrdilo da ih je tamo sakupljeno tek oko 4.500!

A kakav je to bio logor, govori i činjenica da jedno vrijeme uopće nije imao ni ograda!

Ono što je još gore, a što „istoričari“ gotovo ne naglašavaju – većina logora se NE nalazi na lokaciji današnjeg Spomen područja, već nedaleko toga, gdje godinama Podravka ima neke svoje pogone!

Na skupu je bio i „komunistički“ povjesničar Tvrtko Jakovina, koji se bavi i drugim ustaškim logorima, pa je u jednim novinama ponovno napisao da je u Jasenovcu ubijeno  oko 100.000 Srba, Roma, Židova, Hrvata. Kako je prikupio te brojke, naravno, ne otkriva.

Jakovina je došao i do podatka da je i prva Manolićeva žena također bila u logoru Danica. Otkriva:

  • „Posebnu skupinu u Danici činili su komunisti. Marija Ecker bila je studentica medicine kada je 25.6.1941. uhićena „kao komunistkinja i propagatorka komunizma“. Uhićen je i otac joj Julius. Ispitivali su je, držali u logoru do 15. prosinca. Prebačena je u Jasenovac, Staru Gradišku pa je puštena, ali joj vlasti rodnog Bjelovara ne dopuštaju da se u gradu nastani, pa je poslana na prisilni rad u Njemačku. Vratila se kući, živa, udala se tada za (čujte sad ovo, op.a.) perspektivnog policajca i kasnije političara, jednog od osnivača kasnije stožerne hrvatske stranke, HDZ-a, Josipa Manolića. Marija Ecker bila je sretna“ – piše Tvrtko.

A, kako i ne bi  bila kad je „bez problema“ došla i izašla iz Danice, Jasenovca i Stare Gradiške, a potom joj se „ništa“ nije dogodilo ni na prisilnom radu u Njemačkoj!

ilustracija-ljubav

Jakovina o Manoliću piše da je bio „perspektivni policajac“, iako svi znaju da je nakon Drugog svjetskog rata bio milicajac i još k tome jedan od šefova zloglasne  Udbe, što ni on sam ne krije!

Kako onda vjerovati ovakvim i sličnim  „istoričarima“, kojih su nažalost „puni“  fakulteti (svaka čast iznimkama)?

Ako se pitate, gdje je Jakovina bio između 1991. i 1996. na to je vrlo lako odgovoriti- studirao je u zemlji i inozemstvu i primao nagrade i priznanja!

Hrvatski branitelji bi na to posve sigurno  rekli – „dezerter“!

Foto-Mladen Pavković

Na slici: Ovdje je bio veći dio logora, gdje su danas Podravkino parkiralište i poslovne zgrade!

Mladen PavkovićVezane vijesti;

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: ŠTO SU POVJESNIČARI S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU RADILI I GOVORILI U BEOGRADU NA KONFERENCIJI „KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA“?

Najnovije

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...

Biblijska poruka 16.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obratiti se ili ne obratiti – životni izbor

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 20-24 Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao...

Dolazak Luke Modrića i Zlatka Dalića u Mostar uveličao premijeru dokumentarca “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”

Foto:Bljesak.info   Brojni ljubitelji nogometa, navijači Zrinjskog i poznate nogometne ličnosti okupili su se kako bi pogledali novi dokumentarni film o HŠK Zrinjski. Ovaj film, pod...

”Koga je zmija klala i gušterice se boji!”

Foto:Braniteljski portal.ba   Piše: Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba Posljednjih nekoliko mjeseci u centru pozornosti mostarske pa i BiH javnosti svakako je izgradnja “Interkulturalnog centra Mevlana” u Mostaru. Mostarsko muftijstvo na...