Zbog čega se odustalo od veličanstvenog mimohoda hrvatskih branitelja u Kninu?

U zadnje vrijeme ta se središnja proslava Dana pobjede u Kninu sve više pretvara u „promidžbu“ pojedinih političara, pa odaziv neprestano opada...

ilustracija-mimohod u kninu-generalna proba

Središnja proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, odnosno  obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja 95, koja se svake godine održava 5. kolovoza u Kninu, uvijek pobuđuje veliko zanimanje hrvatskih branitelja i stradalnika, ali i mnogih drugih građana…

S organizacijom ove proslave ima i relativno dosta nezadovoljstva. Naime, obično se prvi dio svečanosti, održava oko spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi dr. Franji Tuđmanu te kod legendarnog hrvatskog barjaka na Kninskoj tvrđavi. Tamo se najčešće okupi cijeli državni politički vrh ili bolje rečeno samo i isključivo odabrano društvo, jer to nije veliki prostor, pa mnogi koji bi i željeli ne mogu biti nazočni ovoj svečanosti.

Zatim se sve „prebacuje“ na također skučeni  kninski središnji trg, kraj nacionalnog spomenika „Hrvatske pobjede Oluja 95“.

Međutim, naš je prijedlog i pitanje: zbog čega se „centralni“ program (pozdravni govori, glazbeni dio i drugo) ne održava na gradskom stadionu, gdje ima puno više mjesta, tim prije što su i prva obilježavanja bila tamo, poglavito u vrijeme dr. Franje Tuđmana?

Veličanstveni spomenik na trgu, dakako, ne treba zaobići, ali tamo se trebaju zapaliti svijeće i položiti vijenci u spomen na stradale u Oluji, ali i u Domovinskome ratu.

Također se postavlja pitanje: hoće li ove godine biti mimohoda hrvatskih branitelja, koji smo pokrenuli 2006.? Tada je moja malenkost u suradnji s kninskim braniteljima Tomislavom Čolakom i Mladenom Miloševićem, koji je najzaslužniji što imamo u ovom gradu nacionalni spomenik “Hrvatske pobjede Oluja 95.“, organizirala prvi mimohod branitelja. To smo uradili pod visokim pokroviteljstvom tadašnje ministrice branitelja Jadranke Kosor, a u glavnoj  organizaciji UBIUDR Podravke, na čijem sam čelu bio.

Tiskali smo i polijepili oko dvije tisuće plakata, ali na izričiti zahtjev pokroviteljice taj smo mimohod nažalost morali – otkazati. Razlog je bio dokumentarni film Jakova Sedlara – „Hrvatska, ljubavi moja“, kojeg smo naknadno uvrstili u program. Najavili smo da će biti premijerno prikazan u večernjim satima na Kninskoj tvrđavi. Film je bio posvećen generalu Anti Gotovini i Domovinskom ratu. Bili smo naivni. Činilo nam se da tu nema ništa spornog i da će svi to pljeskom dočekati. Vraga. U filmu se ne uzdiže tadašnja  vlast Ive Sanadera, nego se je proziva zbog suradnje sa Haagom. Zbog toga nam Kosor, ali ni tadašnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac nisu dozvolili da ga prikažemo, već su ga „zabranile“, iako su tvrdile da „nemaju pojma“ o nikakvom filmu. Imale su-itekako. A da stvarno ispadne kako tu nema nikakve zabrane, Kosor nam je otkazala pokroviteljstvo za taj prvi, dugo očekivani mimohod branitelja, iz „razloga“ da ćemo mimohod organizirati svake „okrugle“ obljetnice, npr. za petu, desetu… Međutim, već iduće godine mimohod je bez problema održan…

Zadnjih godina ponovno je obustavljen, pa sugeriramo da se ove godine održi, jer nije bilo ljepšega nego kad su hrvatski branitelji i stradalnici iz cijele Hrvatske u koloni, svi zajedno, dostojanstveno, s pregršt  hrvatskih zastava, uz iznimno odobravanje građana, prolazili gradom.

Inače, godinama smo Čolak, Milošević i ja tražili da se na Kninskoj tvrđavi pročitaju imena svih stradalih u Oluji. Ni to nije išlo lako.

U zadnje vrijeme ta se središnja proslava Dana pobjede u Kninu sve više pretvara u „promidžbu“ pojedinih političara, pa odaziv neprestano opada.

Aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sve više potiče ideju da se ovaj blagdan ne proslavlja samo u ovom gradu, već diljem Hrvatske, što je “dobro”, ali teško ide.

Najveća proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja obično je tamo gdje nastupa Marko Perković Thompson. On sa svojim domoljubnim pjesmama može okupiti deset puta više posjetitelja nego bilo koja kninska, nacionalna svečanost.

To je dobro, ali i vrijedno pitanja – zbog čega je to tako? Godinama!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala** 

Napomena i osvrt; 

Nigdje drugo u Hrvatskoj se ne može slaviti centralna proslava Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja već samo i jedino u Kninu, koji je simbol hrvatske pobjede nad srpskim, četničkim i jugofašističkim JNA agresorom na Hrvatsku! Želio to neki ministar ili ne, povijest je povijest i u to se ne smije miješati nitko više, pa bio to aktualni ministar ili netko drugi.

Mimohod i proslava hrvatske pobjede nije putujući cirkus , već jedino i isključivo najveći nacionalni blagdan pobjede u Hrvata, koji se slavi u hrvatskom kraljevskom Gradu Kninu, Gradu u kojem je sve ratno zlo na ovim prostorima započelo i na kraju veličanstvenom pobjedom HV-e nad srpskim agresorom u”VRA OLUJA” 95.i završilo, kad je na kninskoj tvrđavi ponajprije od strane hrvatskih branitelja podignut prvi pobjednički hrvatski barjak, a sutradan i onaj veliki barjak hrvatske slobode, kojeg je podigao prvi hrvatski predsjednik i zapovjednik OSRH-e dr. Franjo Tuđman. 

Braniteljski portal