Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Među diplomama i ona supruge Peđe Grbina?

"Koliko košta diploma?!" - pitaju se i hrvatske institucije i kreću s provjerom lažnih diploma iz Kragujevca. Tamo su uhićeni bivši rektor Sveučilišta i dekan Medicinskog fakulteta - a sumnja se da su mimo propisa, uz mito, u treću godinu pogurali tada 45 studentica, sada medicinskih sestara iz Hrvatske....

“Da netko dođe do diplome medicinske sestre, liječnika… To je opasno za pacijenta, ako će takva osoba pokušati raditi u sustavu”, govori Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

Za srpsku policiju sporan je način kako su došli do diplome. A u Komori pojašnjavaju – dobili su originale.

“To jest diplome koje su ovjerene kod našeg javnog bilježnika, koje su ovjerene i od sudskog tumača u RH, tako da su te diplome zapravo bile originalne diplome, a sad kako su došli do tih diploma – to je pitanje koje će se riješiti”, objašnjava predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Mario Gazić.

U našem zdravstvenom sustavu s diplomama iz Kragujevca radi 13 medicinskih sestara. Njihovu valjanost će tek utvrditi.

“Poslali smo njihova imena da nam dokažu ili potvrde jesu li njihove diplome poništene, i jesu li njihove diplome među te 44 diplome na koje su sumnja da su krivotvorene tj. da su izdane na takav način s njihovog fakulteta”, dodaje Gazić.

Što se zapravo dogodilo?

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.