Zbog nepropisnog odlaganja otpada izdano je više od 500.000 eura kazni – i sve padaju na sudu

Grad Zagreb angažirao je jake snage komunalnih redara te je uspostavio sustav videonadzora s 530 kamera na 170 lokacija u gradu, koje se nadziru iz Operativno-komunikacijskog centra Sektora za komunalno redarstvo u Jagićevoj ulici. Sve sa svrhom otkrivanja i kažnjavanja neodgovornih građana koji nepropisno odlažu otpad.

Izdane su na tisuće kazni, čiji ukupan iznos, prema svemu sudeći, premašuje pola milijuna eura. Samo od prosinca 2022. do rujna prošle godine, ispisane su kazne na ukupno 450 tisuća eura zbog nepoštivanja novog modela.

Najveći dio kazni, mahom poslovnim korisnicima, izdala je Čistoća, dok su istodobno i komunalni redari izdali oko 800 prekršajnih naloga protiv tvrtki, obrtnika i građana.

No, iako ne bi trebalo biti sporno da se kažnjava one koji se ne pridržavaju reda i nepropisno odlažu otpad, u samoj provedbi sankcioniranja građana redaju se kontroverze. I vrlo je upitno je li dio izrečenih kazni opravdan. Uz osporavanje mogućnosti, koju je najavila gradska uprava i stavljala odgovarajuća upozorenja, da se zbog prekršaja jednog stanara kažnjava sve stanare u zgradi, došlo je i do problema s videonadzorom, jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka utvrdila propuste gradskih službi i zabranila Gradu Zagrebu korištenje snimki videonadzora. Taj je problem ubrzo otklonjen, ali sada se u jednom dijelu pojavio novi. A to je praksa nadležnih prekršajnih sudova koji su počeli, doduše samo za jedan dio kazni, donositi oslobađajuće presude, piše Jutarnji list.

To se ne odnosi na one koji su snimljeni ili zatečeni u odlaganju, primjerice, “običnog” otpada bez korištenja plavih ZG vrećica, ili onih koji su u kontejnere s komunalnim otpadom odbacivali papir i plastiku. No, nemali broj kazni komunalni redari izdali su i mahom pravnim osobama čije su račune ili kutije s nazivima njihovih tvrtki i obrta pronašli nepravilno odložene. Više naših čitatelja požalilo nam se na takve obavezne prekršajne naloge koje su dobivali, primjerice, vlasnica frizerskog salona koja tvrdi da je kutiju s računima ubacila u plavi kontejner, dok su komunalni redari te račune, koje je, kaže, netko izvadio ili ih je otpuhao vjetar, pronašli izvan kontejnera i ispisali joj kaznu od 200 eura.

Isplati li se podnositi prigovore i ići na sud kako bi se uštedjelo tih 200 eura? Prema dostupnoj sudskoj praksi u takvim slučajevima, čini se da se isplati. Naime, na e-oglasnoj ploči pronašli smo dvije u posljednjih mjesec dana objavljene presude Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu. Obje su presude oslobađajuće, dok osuđujuće nismo pronašli. U oba slučaja prekršajni suci zaključili su da se bez konkretnijih dokaza, neposrednog opažanja komunalnih redara ili snimki videonadzora, ne može nedvojbeno zaključiti da su tvrtke čiji su “papiri” pronađeni nepropisno odloženi, odgovorne za navedeni prekršaj.

Tako su jedna tvrtka koja ima lokal u samom centru Zagreba i odgovorna osoba te tvrtke, pravomoćno oslobođeni optužbe da su u kolovozu prošle godine pored lokala, na površinu javne namjene, odbacili vreću s miješanim komunalnim otpadom u kojoj su komunalni redari pronašli njihove račune. Naime, oni su uložili prigovor na obavezni prekršajni nalog Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove i promet, te su u svojim obranama na sudu poricali da su oni odbacili, kako račune, tako i komunalni otpad. Naveli su kako je lako moguće da su te račune odbacile stranke koje su dolazile u njihov lokal, te su pojasnili kako oni svoje račune ne bacaju jer su ih dužni čuvati za knjigovodstvo.

Sud je na kraju zaključio kako se nije moglo pouzdano utvrditi da su okrivljenici odbacili spornu vreću s otpadom te ih je oslobodio optužbe.