Zbog niza nejasnoća Most traži točne podatke o poslovanju sisačke Rafinerije…

U Ini se i dalje provodi egzodus stručnjaka i visoko obrazovanih kadrova, na što nitko ne reagira. Nitko ne želi raditi na maloprodajnim mjestima zbog najnižih plaća u branši i mobinga koji se provodi na radnicima...

foto/fah

Zbog niza nejasnoća, nedostupnih i netočnih informacija o poslovanju Ine, koje dovode u pitanje opstanak Rafinerije nafte u Sisku, čelnici sisačkog Mosta pozvali su u srijedu predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta da pojasni svoje izjave, a predstavnike lokalne, regionalne i državne vlasti da se energičnije zauzmu za rafineriju i obavijeste javnost o tijeku pregovora s MOL-om.

Po Aldottovoj izjavi o financijskim rezultatima, Rafinerija nafte Sisak posluje negativno, čime se opravdava prestanak rada nekih njenih postrojenja.

“Što znači izjava da su za podizanje neto dobiti Ine u prvih šest mjeseci najviše zaslužne rafinerije i marketing, a potom da je sisačka rafinerija zabilježila negativan tijek novca? Očito su se u MOL-u rukovodili ciljem zatvaranja sisačke rafinerije, a ne profitom”, rekao je županijski vijećnika Mosta Predrag Sekulić, inače glasnogovornik Stožera za obranu rafinerije.

Rafinerija već godinama radi samo s domaćom naftom, čiji su cijena i transport znatno jeftiniji od nafte na tržištu, ali su MOL-ovi mešetari udvostručili njenu cijenu. Zašto nam Aldott ne pokaže rezultate poslovanja samo rafinerija, zašto ne usporedi Rijeku i Sisak, dodao je Sekulić.

Ustvrdio je kako ni stručnjacima Deloittea, koji bi trebali napraviti neovisnu analizu u cilju poboljšanja poslovnosti, nisu poznati podaci o poslovanju Rafinerije nafte Sisak.

Iako nije modernizirana rafinerija ima dobre proizvode

U Ini se i dalje provodi egzodus stručnjaka i visoko obrazovanih kadrova, na što nitko ne reagira. Nitko ne želi raditi na maloprodajnim mjestima zbog najnižih plaća u branši i mobinga koji se provodi na radnicima. Što zbog nedostatka radnika, a što zbog zapuštenosti polja izostala su nova istraživanja, a broj zaposlenih u rafineriji pao je ispod 600 radnika, nabrojio je Sekulić.

Po njegovim riječima, sisačka rafinerija zadovoljava sve europske norme o kvaliteti proizvoda. Iako se često čuje da nije modernizirana, to ne znači da nema dobre proizvode.

“Rafinerija nafte Sisak ima najbolji teški reformat i izomere u MOL grupi (komponente za namješavanje BMB). Od lipnja kontinuirano namješavamo novi proizvod, benzin 100 oktana, što je uspjeh sisačkih stručnjaka. Plavo dizel gorivo s manje od 10 ppm S također se proizvodi samo u Sisku”, istaknuo je Sekulić.

Poručio je da još uvijek nije sve izgubljeno, modernizacija se može nastaviti, a izgubljena tržišta vratiti, te predložio tematsku sjednicu Županijske skupštine na kojoj bi predstavnici Ine i Vlade obrazložili tijek pregovora s MOL-om i planove razvoja.

Rafinerija nafte u Sisku početkom rujna bi ponovo trebala početi s preradom, a plan je da se ove godine, kao i prošle, preradi tek 600.000 tona nafte.H

A.G.