Zbog sisačke pucnjave branitelji krenuli u akciju: Poslali važnu poruku

Impresivnog arsenala oružja jučer se tijekom dana odlučio riješiti jedan žitelj Siska. Učinio je to bez ikakvih sankcija jer već godinama policija provodi kampanju "Manje oružja - manje tragedija".

Tragičnim događajem su pogođeni i branitelji Sisačko-moslavačke županije, koji su, zajedno s Sisačko-moslavačkom županijom, uputili zajednički apel javnosti koji su nazvali “Županija bez oružja”.

Inicijativa je pokrenuo Ivan Celjak, tamošnji župan koji je u dvorani Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije imao sastanak s tamošnjim braniteljima povodom pucnjave u naselju Kanak.

Akciju povećanja sigurnosti i odricanja od održana, branitelji su spremno podržali, dok ta populacija, kao i brojni drugi građani još uvijek posjeduju oružje i smrtonosna sredstva.

Inače, hrvatska policija još od 2007. godine kontinuirano provodi kampanju “Manje oružja, manje tragedija” u kojoj građani koji dragovoljni predaju ilegalno vatreno oružje to mogu učiniti bez straha od kazne i potpuno anonimno.

Pri tome policija navodi kako građani ne bi trebali osobno donijeti oružje u prostorije policije što riskira neželjeno ozljeđivanje mogućim slučajnim aktiviranjem, već pozivaju građane da prijave svoje oružje osobno dolaskom u postaju ili na broj 192, nakon čega u na mjesto prebivališta ili dogovorenog mjesta dolaze stručni i osposobljeni službenici.

Pri tome, dolaze vozilom bez policijskih oznaka, a predavatelj oružja ne trpi nikakve sankcije.

Kako je Zagreb.info ranije pisao, 58-godišnjak je uhićen pod sumnjom da je u subotu prvog sata oko 20:10 sati, zapucao u ulici Capraške poljane.

Uz ubijenu prvu osobu i već ranije spomenute četiri teško ozlijeđene osobe, te je večeri ukupno bilo ozlijeđeno osam osoba.

“U najkraćem mogućem roku smo doveli do situacije da je počinitelj pod kontrolom. U cilju nam je razjasniti motive događaja. Zadnja osoba je da su dvije osobe u jako teškom stanju, jedna osoba je na respiratoru. Počinitelj nije od prije poznat policiji, bilo je nekih događaja od prije više od 20 godina s oružjem, ali ništa nije upućivalo da bi mogao počiniti ovakvo teško kazneno djelo. A tada se radilo o posjedovanju oružja. Ništa nije upućivalo da bi to napravio, a riječ je o vatrenom oružju koje nije legalno”, rekao je voditelj kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke Igor Pasanec.