Zbog sumnje na gospodarski kriminal na Bregani uhićen direktor tvrtke Vanon S. Osmanović…

Provedena istraga zbog gospodarskog kriminala teškog 84,5 milijuna kuna...

Na Graničnom prijelazu Bregana u ponedjeljak je uhićen Samid Osmanović direktor tvrtke Vanon registrirane na otoku Pagu, nad kojim je provedena istraga zbog gospodarskog kriminala teškog 84,5 milijuna kuna, izvijestila je u utorak zadarska policija…

Na izvanrednoj konferenciji za novinare zadarska je policija otkrila kako je 2017. godine od više inozemnih dobavljača iz Europske unije Osmanović nabavio 111 tona duhana, na što nije obračunao i platio trošarinu u iznosu od 67 milijuna kuna te više od 17 milijuna kuna za PDV.

“Zbog sumnje u nezakonito postupanje na području Carinskog ureda Zadar 2018. godine počeo je nadzor, a podaci i dokumentacija koji su nam bili potrebni nabavljeni su preko međunarodne razmjene informacija. Osumnjičenik trgovačko društvo nije prethodno registrirao za poslovanje s duhanom, nije imao potrebno odobrenje jer takav promet podliježe mjerama strogog nadzora. Duhan, u čiji posjed nismo došli, preprodavao je povezanim trgovačkim društvima iz Nizozemske, Irske i još nekoliko zemalja”, rekao je pomoćnik pročelnika Područnog carinskog ureda Split Ivica Knez.

Istraga će se, rekao je, proširiti i na ostala društva.

Protiv Samida Osmanovića pravomoćno je potvrđena optužnica USKOK-a, a zbog istih ili sličnih kaznenih djela protiv 65-godišnjeg Slovenca vode se kazneni postupci u Sloveniji i BiH.

“Osmanović je rođen u BiH, no odrekao se tog državljanstva kako bi izbjegao ostanak u istražnom zatvoru u Sloveniji. Potkraj prošlog tjedna mi smo za njim raspisali potragu, a uhićen je jučer u popodnevnim satima. Danas će biti ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu i vjerujem da će biti dalje odveden na ročište za određivanje istražnog zatvora”, istaknuo je voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.H

D.K.