Zbrka u Venezueli dan nakon napada na vojsku u zemlji traje najgora politička kriza posljednjih desetljeća…

U ponedjeljak u Venezeuli traje potraga za "plaćenicima" optuženim za teroristički napad na vojnu bazu, dok u zemlji traje najgora politička kriza posljednjih desetljeća tijekom koje je u prosvjedima u četiri mjeseca poginulo 125 osoba...

Zbrka u Venezueli
FOTO/FAH

U ponedjeljak u Venezeuli traje potraga za “plaćenicima” optuženim za teroristički napad na vojnu bazu, dok u zemlji traje najgora politička kriza posljednjih desetljeća tijekom koje je u prosvjedima u četiri mjeseca poginulo 125 osoba.

Predsjednik Nicolas Maduro drži da je trosatni napad u Valenciji u nedjelju vodilo dvadesetak muškaraca, među kojima jedan bivši vojnik.

Dvojica napadača su ubijena, osmorica uhićena, desetak je pobjeglo s oružjem.

Predsjednik, koji je od početka travnja suočen s valom gotovo svakodnevnih prosvjeda kojima zahtijevajau njegov odlazak, tvrdi da taj incident ne predstavlja vojnu pobunu. Vojska tvrdi da je napad vodila skupina civilnih kriminalaca obučenih u vojne uniforme i jedan poručnik dezerter.

Maduro drži da se radi o terorističkom napadu, kako je nazvao i sličan napad krajem lipnja.Tada je jedan policajac u helikopeteru nadlijetao Caracas i bacio četiri granate na Vrhovni sud i pucao na ministarstvo unutrašnjih poslova, pri čemu nije bilo žrtava. Ta osoba je još uvijek u bijegu.

Socijalistički predsjednik ne prestaje upozoravati na urotu kojom ga žele svrgnuti i smatra da ju vodi desnica uz podršku Washingtona.

Glavno uporište vlasti, moćna venezuanska vojska, do sada se nije odazvala pozivima oporbe da joj se pridruži.H

D.J.