Žene u menopauzi s kroničnom upalom desni podložnije riziku od razvoja raka

Znanstvenici koji su proveli studiju konstatirali su i da je ova grupa žena znatno podložnija razvoju karcinoma pluća, dojke, žučnog mjehura te melanoma. ..

ŽENE U MENOPAUZI
FOTO/FAH

Žene u menopauzi koje pate od kronične upale desni 14 su posto podložnije riziku od razvoja raka, osobito jednjaka, koji je triput češći u ovoj grupi ženske populacije, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”. 

Znanstvenici koji su proveli studiju konstatirali su i da je ova grupa žena znatno podložnija razvoju karcinoma pluća, dojke, žučnog mjehura te melanoma.

Istraživanjem provedenim između 1999. i 2013. bilo je obuhvaćeno više od 65.000 žena u dobi između 54 i 86 godina koje su odgovorile na upitnik o zdravstvenom stanju tijekom kontinuiranog osmogodišnjeg perioda.

I ranija su istraživanja upućivala na to da su osobe koje boluju od parodontalne bolesti, popularno zvane i “parodontoza”, podložnije razvoju nekih vrsta raka.

No ovo je prva studija koja se posebno usredotočila na povezanost kronične infekcije desni i određenih tipova raka među starijom ženskom populacijom, rekla je dr. Jean Wactawski-Wende, profesorica na Sveučilištu u Buffalu i voditeljica istraživanja.

Potrebno je provesti još studija kako bi se precizno odredilo na koji način parodontoza utječe na razvoj nekih tipova karcinoma, upozorila je dr. Wactawski-Wende.

Po jednoj hipotezi bakterije koje se nalaze u zubnom plaku ili u slini mogu dospjeti u krvotok. 

Činjenica da su žene u menopauzi koje pate od kronične upale desni osobito podložne riziku od razvoja raka jednjaka može se objasniti blizinom usne šupljine, objasnila je dr. Wactawski-Wende.

Kod bolesti parodontalnih tkiva razvija se upala desni, potpornih struktura i kostiju oko zuba. 

Iako je ova bolest odavno poznata do danas se nije promijenila percepcija da osobama koje od nje pate nema pomoći i da je gubitak zuba neminovan, što je netočno.

Dobro je poznato da su dobra higijena usne šupljine i redovni pregledi stomatologa jamstvo dugovječnosti zuba. Čest uzročnik nekog oblika parodontalne bolesti je genetska predispozicija koju ima oko 30 posto ljudi, no uz odgovarajuću i pravovremenu parodontalnu terapiju i tomu se može doskočiti. H

G.Š.