Živi zid traži raspisivanje referenduma o ulasku Hrvatske u eurozonu (uvođenju eura)

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak kako je ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura kao službene valute, prevažno pitanje da bi se dozvolilo "korumpiranoj političkoj eliti da na svoju ruku uvede takve promjene"...

"Smatramo da nakon temeljite javne rasprave treba pitati građane, da se mora ići na referendum. Tražimo od Vlade referendum o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ako Vlada to ne napravi, spremni smo kao Živi zid prikupiti potpise i tražiti raspisivanje referenduma", kazao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ocijenio je u utorak kako je ulazak Hrvatske u eurozonu, odnosno uvođenje eura kao službene valute, prevažno pitanje da bi se dozvolilo “korumpiranoj političkoj eliti da na svoju ruku uvede takve promjene”, stoga od Vlade traže raspisivanje referenduma.

“Smatramo da nakon temeljite javne rasprave treba pitati građane, da se mora ići na referendum. Tražimo od Vlade referendum o ulasku Hrvatske u eurozonu. Ako Vlada to ne napravi, spremni smo kao Živi zid prikupiti potpise i tražiti raspisivanje referenduma”, kazao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Živi zid se zalaže za jačanje instrumenata i alata koje omogućava kuna, odnosno Hrvatska narodna banka. Traže da u HNB uđe revizija, da se ta institucija reorganizira i promijeni Zakon o HNB-u.

Nakon toga nam, kaže Sinčić, treba guverner koji će provoditi politiku u interesu hrvatskih građana, a ne banaka. HNB, dodao je, nikada nije bila banka, već je radila na principu mjenjačnice.

“Glavni nositelji politike uvođenja eura u Hrvatsku su Vlada predvođena Andrejem Plenkovićem i HNB. Gospodin Plenković je europski projekt i njegov je glavni cilj jednoga dana, kada više ne bude premijer, otići u Bruxelless i tamo postati član Europske komisije, da se može tamo hvaliti kako je uveo Hrvatsku u Schengen, uveo euro u Hrvatsku i napravio cijeli niz integracijskih poteza. To će mu biti sjajna crtica u karijeri pred europskim birokratima”, ustvrdio je Sinčić.

Vladin glavni cilj je prikriti odgovornost HNB-a za Agrokor

Smatra da je Vladin glavni cilj prikriti odgovornost HNB-a za sve što je Agrokor radio zadnjih tridesetak godina.

“Vlada je korumpirana, to se najviše vidi u slučaju Agrokor, korumpirana je saborska većina. Nositelj inicijative je HNB – izrazito korumpirana institucija. Revizija u HNB ne smije. HDZ i SDP se boje kao vrag tamjana ulaska revizije u HNB, odnosno promjene zakona koji bi to omogućio”, rekao je Sinčić ustvrdivši kako bi tamo bio detektiran još veći problem nego u Agrokoru.

Ocijenio je kako je ulazak u eurozonu dio procesa daljnjeg gubitka hrvatskog suvereniteta spram EU-a.

“On se događa u vrijeme kada se vidi da je EU u ogromnim problemima, da je projekt koji propada, kada je i sam predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker iznio pet scenarija, jer ni sam ne zna u kojem smjeru Europa ide i u kojem treba ići, kada imamo čitav niz separatističkih pokreta u Europi, u vrijeme porasta euroskepticizma. U takvom trenu, kada se pokazuju sve mane EU-a, bez jasnog scenarija za budućnost pogrešan je korak ići u daljnju integraciju”, poručio je,

Sinčić smatra da će doći do određenog rasta cijena, unatoč tvrdnjama premijera  da “nećemo dobiti europske cijene i hrvatske plaće”. Nerealnim ocjenjuje i obećanje guvernera HNB-a Borisa Vujčića da će razraditi mehanizme kako do toga ne bi došlo. “Guverner je već puno puta podbacio, iznevjerio hrvatske građane i financijski sustav”, ustvrdio je.

“HDZ je svašta obećavao tijekom kampanje, nije tek tako doći do europskih plaća. Radi se o demagoškom obećanju, podilazi se građanima bez realnih šansi da će se to ostvariti”, kaže predsjednik Živog zida.H

G.S.