ZLATKO DALIĆ NAKON UTAKMICE POSLAO OŠTRU PORUKU FRANCUZIMA I LAŽNIM STRUČNJACIMA Dragi Bog nam je dao šansu da se osvetimo Francuzima! A stručnjaci…

Dobili smo zato jer smo bili bolja momčad u svim segmentima, nismo ih podcijenili nego analizirali, znali što i kako rade, činili visoki presing na zadnju liniju, zatvorili Sterlinga i Hendersona...

Foto-Reuters/Dobili smo zato jer smo bili bolja momčad u svim segmentima, nismo ih podcijenili nego analizirali, znali što i kako rade, činili visoki presing na zadnju liniju, zatvorili Sterlinga i Hendersona.

Zlatko Dalić nadmašio je sve hrvatske trenere, srušio je Ćiru i njegovu broncu, on je trener koji s Hrvatskom igra finale. I to nije sve, ide po titulu. Kako Vatreni igraju, i još više kakav karakter i junačku borbenost iskazuju i Francuska, koja je bolja od Engleske, teško će ih zaustaviti. To je biti pravo finale, vrhunski sraz dvije momčadi koje su pokazale najviše na Mundijalu…

Dalić je trijumf proslavio emotivno, bio je dirnut, ali i dostojanstveno kao vojskovođa kalibra Napoleona koji zna uživati u bitkama i još više pobjedama. Na press konferenciju stigao je u dresu Ante Rebića.

– Dobili smo zato jer smo bili bolja momčad u svim segmentima, nismo ih podcijenili nego analizirali, znali što i kako rade, činili visoki presing na zadnju liniju, zatvorili Sterlinga i Hendersona. Rekao sam da moramo biti pametni, da igramo na pas, da nema gubljenja glave, to je naša najbolja utakmica, bolja nego s Argentinom. Rekao sam igračima uživajte u nogometu, i oni su uživali. Nakon engleskog gola imali smo kontrolu utakmice, imali posjed. Igramo stalno dobro – komentirao je Dalić dodajući:

– Igrači su pokazali karakter, kad smo krenuli u pripreme prije mjesec i pol dana na tome sam inzistirao. Rekao sam da ih ne mogu učiti igrati nogomet, oni su u tome fantastičan, trebali su dobiti samopouzdanje, možda je to u početku kod njih bilo dočekano s malo skepse, a sada su u glavi jači nego ja. Ovo prvenstvo dobit će karakter, naša je momčad tri puta bili u ponoru i dizala se. Mi smo takav narod, ponosni i karakterni. Iza nas su tri produžetka, ali mogli smo to riješiti prije. Zato ćemo biti spremni za Francusku. Netko je rekao negdje da smo radili pripremu samo za skupinu, to je malo čudno, mi smo radili pripreme za finale i do njega smo došli. Nemamo pravo kukati i tražiti alibi da smo imali dan manje odmora, moramo finale odigrati kao da nam je prva utakmica.
Moskva, Rusija, 110718. Stadion Luznjiki. FIFA World cup Russia 2018. Nogometna utakmica polufinala svjetskog nogometnog prvenstva Rusija 2018, Hrvatska - Engleska. Na fotografiji: Hrvatska pobijedila Engleze i usla u finale Svjetskog prvenstva sa 2:1, slavlje, Zlatko DAlic Foto: Tom Dubravec / CROPIX Foto-Reuters

 

Kakva je osjećaj dovesti Hrvatsku u finale?

– Ovo je za hrvatski nogomet i državu fantastično, igrat ćemo s Engleskom u rujnu u Ligu nacija, a nemamo gdje igrati, nemamo stadion, to su naši uvjeti, ali zato imamo srce i kvalitetu igrača. Stručnjaci koji su govorili da će Engleska biti u finalu nisu stručnjaci, oni ne znaju, Hrvatska je bolja momčad.

Francuska?

– Jako je kvalitetna, ima vrhunske igrače. Ne trčimo pred rudo, nakon slavlja bacamo se na Francusku, čekat će nas opet težak posao. Imam veliki respekt za njih, vjerujem da će svi uživati u ovoj utakmici. Ja sam 1998. godine bio u Francuskoj tri utakmice kao navijač, potom sa se vratio jer sam imao obveze kao igrač, kako se ne bih sjećao polufinala s Francuskom, slavili smo vodstvo, kad smo se vratili u fotelje već je bilo 1:1. Ta utakmica ima značenje, dragi Bog nam je dao šansu da se osvetimo Francuzima. Obje ekipe imaju kvalitetu, na nama je da se spremimo da odigramo vrhunsko finale – kazao je Dalić.

Velika je pomoć bila navijača koji su bili bolji od Engleza, iako malobrojniji.

– U navijanju su naši boli bolji, nosili su nas cijelu utakmicu, kad nismo bili najbolji oni su nas dizali. Zahvala njima, kao i cijeloj regiji, svi navijaju za Hrvatsku, ovo što sada činimo našem narodu i regiji je fantastično i očekujemo još veću podršku u finalu – odgovorio je na pitanje makedonskog novinara.

Hoće li biti snage za finale?

– Ovo što su naši dečki odigrali, s koliko energije, s kojom snagom je strašno, nitko nije htio van, svi su kazali mogu, spreman sam, idem dalje, Moram pohvaliti naše medicinsko osoblje, neki igrači su imali ozljede s kojima u klubu sigurno ne bi igrali. Vrsaljko je igrao takoreći s pola noge. I u produžecima nitko nije odustao, to me čini ponosnim, to je karakter.

Vidi je publika zviždala?

– Ali su i desetak puta vikali Croatia, Croatia, cijeli stadion. Hvala im na tome, a politiku ne bih miješao.

D.J.

Comments are closed.