Zločini srpske vojske i četnika 5. studenoga 1991. – četnici staricu zavezali za automobil i vukli do smrti

Četnici su sumnjali kako baka ima devize i zlato i tražili su te vrijednosti po njezinoj kući. Kada nisu ništa našli, zapalili su sirotinjsku kuću, tukli nesretnu ženu i na koncu su joj  zavezali noge za jedan auto i vukli je po cijelom selu...

Velike borbe vođene su 1991. za ličko selo Čanak, a tijekom studenoga 1991. srpska vojska je uspjela ući Čanak i zapaliti dio sela. Odbačeni su od hrvatskih branitelja, a početkom prosinca napravili pokolj nad Hrvatima…

Maleno selo našlo se na udaru velikosrpske agresije koju su na tome području provodili pripadnici tzv. JNA, Beli orlovi i Martićeva milicija.
Tada se dogodio pokolj nad hrvatskim stanovništvom u selu Čanak općina Plitvička Jezera. Selo Čanak nije imalo mira ni prije tog kobnog 10.prosinca 1991. godine. Naime, žestoke borbe i paljenje Čanka počelo je u studenom, kada su srpske postrojbe djelom su zapalile Čanak, ali ga nisu uspjele duže zadržati. JNA i četnici zauzeli su u konačnici selo nakon čega su u potpunosti opljačkali a zatim i zapalile ono što je ostalo.Najokrutnije su ubili Jagu Šnjarić, tukli su je pred kućom da im preda novac i zlato a kad nisu našli ono što su tražili zavezali su joj noge za jedan auto i vukli po čitavom selu. Jadnica je vrištala u mukama a četnici su se onako pijani smijali i pucali u zrak veseleći se.

Dragan Šnjarić, sin pokojne Jage, rekao je:

“Moju majku su pronašli zakopanu u vrtu s još nekim žrtvama iz Rijeke, pa je pokopana u Crikvenici. Tražio sam da se njezino tijelo premjesti ovdje u selo jer sam ja sada ovdje…”

Tijekom tromjesečne agonije sela sa 60-ak stanovnika i oko 70 branitelja, u obrani Čanka je 10. prosinca 1991. godine poginulo ukupno 28 branitelja, najviše pripadnika riječkih postrojbi 128. br. Sveti Vid i 111. brigade, zatim 133 br. iz Otočca, 1. gardijske brigade, kao i nekoliko pripadnika MUP-a.

G.S.