ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU Drastično smanjenje ledene ploče na Grenlandu

Led na Grenlandu topi se ekstremno brzo; znanstvenici objašnjavaju zašto bi se svi trebali zabrinuti zbog toga...

Prošle 2019 godine u ovo vrijeme  diljem Europe padali su temperaturni rekordi, a toplinski val koji je krenuo iz Sahare sada je stigao do Grenlanda gdje stručnjaci također očekuju rekordno visoke temperature u sljedećih nekoliko dana. Nažalost, to će stvoriti prilično velike probleme, koji neće utjecati samo na tamošnje stanovnike nego na cijeli svijet.

Naime, na Grenlandu se nalazi drugi najveći ledeni pokrov na Zemlji, a kada se on počne značajnije topiti, što se ove godine očekuje, mijenjaju se razine mora kao i vrijeme diljem svijeta. Uobičajeno je da se grenlandski led topi ljeti, ali ove se godine počeo topiti zabrinjavajuće rano, u svibnju, a ovotjedni toplinski val taj će proces još ubrzati, piše 2019  CNN.

OTOPLJENE SU GOLEME KOLIČINE LEDA

Gigantska ledena ploča na Grenlandu uzdiže se i do 3000 metara nadmorske visine, a prognostičari predviđaju da će na njezinom vrhu ovog tjedna biti posebno toplo s temperaturama koje će se kretati oko nule, što je, kako tvrde, previše. “To je stvarno visoka temperatura za tu nadmorsku visinu”, rekla je prošle godine Ruth Mottram, klimatologinja s danskog Meteorološkog instituta…

POSLJEDICE ZA OSTATAK SVIJETA

Ovo što se događa na Grenlandu utjecat će i na ostatak svijeta. Box je potvrdio da je dosadašnje ovogodišnje topljenje grenlandskog leda već uzrokovalo pritok slatke vode u sjevernom Atlantskom oceanu, što bi moglo utjecati na vrijeme u sjeverozapadnoj Europi. Rezultat bi mogle biti jače oluje i poplave poput onih koje su zadesile Veliku Britaniju 2015. i 2016. godine. “Što god da se dogodi na Grenlandu ima utjecaj i na ostatak svijeta”, rekao je Box.

Tijekom ovako temperaturno ekstremnih godina poput 2012. i 2019., otopljeni grenlandski led dodaje više od milimetra svjetskim razinama mora, a posebno je loše u tropskim zemljama gdje razina mora raste dva ili više milimetara.

EKSTREMI SU NOVA NORMALA

Još će neko vrijeme proći prije nego što vidimo točne brojke topljenja 2019., ali već sada je jasno da opasno konkuriraju onima prije sedam godina, a ljeto još nije ni blizu kraja. Samo tijekom lipnja grenlandski ledeni pokrov izgubio je 160 milijardi tona leda, tvrdi Clare Nullis, glasnogovornica UN-ove Svjetske meteorološke organizacije. Kaže kako je to količina jednaka onoj koja stane u 25 milijuna olimpijskih bazena.

Prošle je godine zabilježeno rekordno smanjenje goleme ledene ploče Grenlanda od 532 milijarde tona, što je izazvalo uzbunu znanstvenika zbog ubrzavanja porasta razina mora, prema znanstvenom istraživanju objavljenom u četvrtak…

To odgovara ulijevanju dodatna tri milijuna tona vode u svjetske oceane dnevno, ili šest olimpijskih bazena svake sekunde.

Urušavanje ledenjaka i morske struje koje otapaju ledeni blok Grenlanda debeo dva do tri kilometra najveći su pojedinačni izvor porasta razina mora u 2019. i odgovorni su za 40 posto toga porasta ili za 1,5 milimetara, izvijestili su znanstvenici u časopisu Communications Earth & Environment.

Prošle je godine gubitak ledene mase bio najmanje 15 posto iznad ranijeg rekorda zabilježenog 2012., no znanstvenike više zabrinjavaju dugoročni trendovi.

“2019. i još četiri godine rekordnih gubitaka sve su u proteklom desetljeću”, kaže voditelj studije Ingo Sasgen, iz centra za polarna i morska istraživanja Helmholtze u Njemačkoj za Afp.

Kad bi se čitava ledena ploča Grenlanda otopila razine svjetskih mora porasle bi sedam metara.

Čak i umjereniji rast od nekoliko metara promijenio bi obalna područja i oteo prostore na kojima danas žive stotine milijuna ljudi.

Do 2000. ledena ploča Greenlanda koja pokriva površinu veličine tri Francuske akumulirala je toliko leda koliko je gubila. Gubitak je bio nadomještan svježim snijegom koji bi padao.

No u protekla dva desetljeća tempo globalnog zagrijavanja poremetio je tu ravnotežu.

Jaz se počeo širiti, prema studiji koja se oslanja na satelitske podatke iz proteklih gotovo 20 godina.

Vremenske promjene, koje su također posljedica klimatskih promjena, rezultirale su manjim slojem oblaka i stoga s manje snijega. Ti sustavi rezultirali su s više toplijih i sunčanih dana što je ubrzalo gubitak mase.

U 2019. ledena je ploča izgubila ukupno 1,13 bilijuna tona od čega 45 posto otpada na klizanje ledenjaka u more, a 55 posto na otapanje leda, kaže Sasgen. Ploča je ‘vratila’ oko 600 milijarda tona oborinama.

Studija objavljena prošlog tjedna u istom časopisu zaključila je da je ledena ploča na Grenlandu prošla prekretnicu i sada je osuđena na raspad, no nije jasno u kojem vremenu.

Sasgen kaže kako je prerano reći je li dosegnuta točka s koje nema povratka no suglasan je da će ledena ploča vjerojatno nastaviti gubiti masu čak i u hladnijim godinama.

“No to ne znači da nije više važno pokušati ograničiti globalno zagrijavanje”, dodaje on.

“Svaki djelić stupnja koji smanjite u smislu zagrijavanja smanjit će porast razine mora i u razmjerima i u brzini.”

Znanstvenica Twila Moon sa sveučilišta University of Colorado kaže da je ledena ploča gubila masu svake godine u proteklih 20 godina.

“Ako svima do sada nisu zvonila zvona na uzbunu, sada bi morala”.

Od 1992. do 2018. Grenland je izgubio oko četiri bilijuna tona mase izazivajući prosječni porast razine mora za 11 milimetara, prema radu objavljenom u prosincu 2019. u časopisu Nature.

H.H.