Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Rudi Tomić: Znate li kako je biti (”zadnji”) Srbin u Hrvatskoj?

Milorad Pupovac je na predstavljanju kandidata SDSS za europerlamentarne izbore, kao prvi (”euro”) Srbin na listi, odnosno četnički čelnik u Hrvatskoj i ”ambasador”  četničke vlade Vučića i Dončića u Beogradu; član Plenkovićeve koalicijske vlade i zastupnik u Hrvatskom saboru, dao ”povijesnu” izjaviu ”da je pitanje položaja Srba u Hrvatskoj pitanje o kome ovisi europska priroda Hrvatske.”  Dakle, stanje je  presudne odluke!…

Pupovac je također naglasio da je njegova stranka (SDSS) jedina parlamentarna manjinska stranka na prostoru Hrvatske  koja sudjeluje na ovim izborima. Drugim riječima, srpska nacionalna manjina u Hrvtaskoj bit će   predstavljeni u EU kao prepoznatljiva nacionalna karakteristična jedinica ”na prostoru Hrvatske”. Nije li to isto, samo malo drugačije, predstavljane ”srpskog entiteta SAO Krajine” u europskom parlamentu, što bi u nacionalnom smislu činilo vlastitu, odijeljenu cjelinu.

Pupovac  sa  SDSS želi, navodno, ”doprinijeti tome da ni Europa niti Hrvtska ne stradaju od ultranacionalizma i ultraklerikalizma i politike  koje ovog trenutka sebe nude kao izlaz za Europu i spas za Hrvatsku.” Pupovc sa SDSS ima alternativno rješenje za hrvatski ”ultranacionalizam i ultraklerikalizam” koji će ”spasiti” Europu i Hrvatsku od stravičnog pogiblja: srpska mitologija! Pretvario se Pupi u vizionara, nije mu ravan ni sv. Sava!

Pupovac se osvrnuo i na pokušaje ugrožavanja (zar već nisu!?) prava Srba u Hrvatskoj rekavši ”da je cilj SDSS-a  boriti se protiv takvih nastojanja te stati u obranu prava manjina u Hrvatskoj, ali i u svim zemljama EU-a” Milorade, kani se velikih stvari. (Fuge magna!)

Evo, kako je biti Hrvat u Hrvtskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori

”Kako je biti, Milorade, Hrvat u Borovu selu? Milorade, u mjestu koje se nalazi u Hrvatskoj? Kako je biti Hrvat u Srbiji?” Upitao je Pupovca saborski zastupnik Miro Bulj. (dalmacijanews)

-U Zagrebu održan znanstveni skup o Hrvatima u Srijemu, Bačkoj i Banatu…

”Mogu postaviti i pitanje kako je Hrvatima u Srbiji, koji nemaju ni stoti dio prava koje ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Kako je Hrvatima u Bosni i Hercegovini gdje gube svaki oblik konstitutivnosti, ili u Crnoj Gori gdje ih se sve manje i manje, kao i u BiH, ali i Srbiji. (…) Lijepo je Srbima u Hrvatskoj, jer imaju zagarantirana tri mandata, najmanje  desetak osiguranih dužnosničkih pozicija i izdašno financiranje kao što ga ima Srpsko narodno vijeće. Ali, dodaje, lijepo je samo onim Srbima u  Hrvatskoj koji su bliski SDSS-u. Što će reći drugi Srbi u Hrvatskoj, poput Pađe Mišića, koji su u Domovinskom obrambenom ratu žrtvovali svoje zdravlje za svoju domovinu Hrvatsku., kazao je Zekanović (kamenjar.com)

Predsjednik nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović odgovrio je Pupovcu: Kontroverzne plakate postavljaju ljudi koji nemaju plan u budućnosti ostati u Hrvatskoj.

”Pupovac priprema i režira situaciju koja će se tek kasnije pokazati. On i njegova ekipa su svijesno postavili plakate takvog sadržaja jer znaju da će to izazvati negodovanje, sve kako bi plakali svjetskoj zajednici da u Hrvatskoj nema demokratskih sloboda, da postoje snage kao i 1941. godine. On povlači duboku prošlost koju, ako se nastavi njegov način rada, ma nikada nećemo prijeći”, upozorio je Vlahović. (direktno.hr)

Kolike li ironije: ”Naši plakati i naše poruke su protiv straha, a za slobodu. Naši plakati i naše poruke su protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje.Ne bojimo vas se. (…) Ako budu tjerali da s traktorima vode kampanju – dopunit će ćirilicu i s traktorom. Ako žele da s traktorima uđemo u Bruxelles, ući ćemo”, poručio je Pupovac. Da kojim slučajem, Pupovac nema Plenkovića u džepu, on bi se drugačije ponašao, bio bi skromniji i pristojniji..

Kako što Pupovac provocira s letcima u Hrvatskoj, u isto je vrijeme  Šešelj provocirao Hrvate u Srbiji. ”Srbi se nisu ništa promijenili i dalje dosljedno provode svoj fašistički velikosrpski program. ”Otadžbinski kongres” Srpske radikalne stranke u Hrvatkovicima provokacija je i izazov Šešelja da se vrati na mjesto zločina, te potvrde da vlasti Republike Srbije toleriraju nastavak politike širenje nacionalne mržnje. Mogle su se čuti  i poruke kako je ”iz Nezavisne  države Hrvatske protjerano oko milijun Srba”, da Srbi moraju osloboditi Republiku Srpsku Krajinu te uz pozdrav ”vidimo se dogodine u Kninu.”…

Srbi su nakon  2. Svjetskog rata očistili od Hrvata  sva mjesta i područja gdje su Hrvati živjeli sa njima u manjini, a nakon ovog zadnjeg rata prognali su i pobili 200 tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine, a osim toga očistili su Srijem i Bačku, gdje nije bilo rata, od Hrvata. Nakon svih tih zlodjela koje su počinili na Hrvatima, kukaju kako je nad njima počinjen genocid.” (večernji.hr) Doista, teško je preći preko srpske laži bez poruge.

Hrvatska je u jednom stoljeću  pretrpila tri rata od srpskog ultranacionalizma – velesrpskog (četničkog)  šovinizma i od ultraklerikalizma – srpskog (četničkog) pravoslavlja, čija je politika unakazila hrvatski narod i opustošila Hrvatsku. Kosti milijuna hrvatskih žrtava svjedoče u masovnim grobnicama od Bleiburga do Bitolja o zvjerstvima srpskog fašizma – ultranacionalizma i ultrapravoslavlja, koji su počinili genocid nad hrvatskim katoličkim narodom zbog ideje o ”velikoj Srbiji”. Ali, neprestalno cmizdriti i tugovati kako su oni ”žrtve genocida” u Hrvatskoj.!

Pupovcu je u Hrvtskoj – super

Ne može ”bre” bolje biti.. On je ”Katica” za svaku zgodu: ima siguran i unosan posao, jer predstavlja 0.001% Srba u RH i 0.00% pravoslavnih Hrvata; bio je za vrijeme rata na drugoj strane balvana, a nakon Oluje, kao ”štićenik” ostataka srbijanskih Srba u Hrvatskoj, dobio je namještenje u svim hrvatskim vladama, a trenutno drži Plenkovića na vlasti; vlasnik je četničkog biltena ”Novosti”, kojeg financira RH, a ”čivija” je i na sveučilištu političkih znanosti u Zagrebu i, uz malo sreće, predstavljat će u EU parlamentu četniku ”oazu” u  RH.

-U Zagrebu održan znanstveni skup o Hrvatima u Srijemu, Bačkoj i Banatu…

Pupovac, dakle, želi biti prvi Srbin u europarlamentu, jer računa da može osvojiti jedan mandat, i kaže, ”to bi bilo veliko postignuće za sve Srbe u bivšoj Jugoslaviji.” Milorade, nema problema, sigurno ćeš dobiti jedan, a možda i dva mandata. Za tebe i drugog četnika po rangu Dejana Jovića, bit če glasova na pretek, jer  predstavljate sebe (”persona grata”), Srbe u Hrvatskoj, Srbe u bivšoj Jugoslaviji i svijetu, Republiku Srbiju, Srpsku Republiku u BiH, ortodoksnu srpsku pravoslavnu sektu, hrvatske jugonastalgičare i izbjegle četnike kojima nije oduzeto hrvatsko državljanstvo, te sve one koji mrze hrvatski narod i državu Hrvatsku. Za takve ljude u  Hercegovini kažu:  ”Krme sito preokrene korito!”

Narod bi još reka – nevalja vlada. Razuman čovjek bi kazao – nevalja narod.  Dakle, kakav je narod takva je vlada. Ima mnogo istine u ovim  tvrdnjama, jer nakon velebne pobjede moćnijeg i brojčanijeg neprijatelja u Domovinskom obrambenom ratu, Hrvati su na predsjedničkim izborima birao Mesića 2X i jednom Josipovića, a na zastupničkim izborima (čast izuzetcima) birao udbaše,  komuniste, veleizdajnike i dezentere, koji su im krv ”pili” i protiv koji su se borili i koje su pobijedili. Stoga, malo se u biti promijenilo od bivšeg režima:  radnici pretendiraju da rade, poslodavci i država pretendiraju da ih redovito plaćaju; masovno iseljavanje školovane mladeži, oskudica hrane i lijekova, progoni domoljuba i branitelja, napadi na nacionalne i vjerske institucije i slično. I domoljubni pozdrav – Za dom spremni, kažnjivo je jer podsjeća na NDH.

E, slobodno je isticanje hrvatska znakovlja na športskim utakmicama i festivalima, mada je još u upitno koji je grb – ispravan: da li onaj koji počima s bijelom poljem na grbu (hrvatski) ili crvenom poljem (partizanski)? Pupovac sigurno ima i rješenje i za taja problem: izbaciti kvadratiće i staviti slova -SSSS!

Zaključna misao

Bilo bi uputno donijeti cijeli osvrt autora Mile Prpe: ”Tragedija hrvatskog egzodusa” koji je već objavljen na mnogim hrvatskim državotvornim sredstvima pripoćavanja, portalima a tiskovnim izdanjima. Autor je mikro kronološkim redoslijedom naveo hrvatske egzoduse, nihove uzroke i posljedice, na znanstvenim temeljima, ali s jednostavnim pristupom, da može poslužiti akademicima, kao i običnim ljudima da se upoznaju sa sudbinom svoje povijesti, koja je puna stradanja, ali još uvijek hrvatski narod ima snage za borbu: Dok mu mrtve grobak krije, Dok mu živo srce bije!

Donosimo samo jedan odlomak iz osvrta, koji se odnosi na sadržaj ove teme, u kojem je glavna riječ o Pupovcu. Ali, istovrijeme oglasio se i ratni zločinac Šešelj, koji poziva okupljene Srbe na ”Otadžbinskom kongresu” da se spremaju za oslobođenje ”Republike srpske Krajine”, uz pozdrav ”vidmo se dogodine u Kninu”. Ovo su sitne poruke koje je obznanio  Milošević 1991. godine!

Izazivačke Izjave  Pupovca, Šešelja, Dodika, Vučića, Dončića i Vulina poziv je Hrvatima na uzbunu, jer Srbija iako je osuđena za ratne zločine, i za  genocid, još se nisu odrekli fašističke ideje stvaranja ”velike Srbije.” Miloševićevi izazovi su ujedinili hrvatski narod u Domovinskom obrambenom ratu,  a najnoviji izazovi i provokacije četničkih vođa u RH, BiH i Srbiji poziv je na – uzbunu.

”Najavljuju, već i početak izgradnje, i premreženja cijele Hrvaske srpskim kulturnim i vjerskim centrima, prošlo je ispod radara i o tome nikada nije bilo javno izgovorena ni jedna riječ. Pa njihov glasnogovornik Pupovac , ponaša se kao političko derište i na sve strane optužuje i vrijeđa Hrvate i sramoti ih svojim izjavama i svojim postupcima. Taj i takav Pupovac, miljenik premijera  Plenkovića, u političkom smislu koštat će ga glave. To će pokazati izbori, kao najcrnju i  najveću negativnu točku negove politike preko koje brojni birači neće moći nikako prijeći. Pupovca mu narod neće nikada oprostiti. Pored toliko Srba, krasni ljudi, koji su davali svoje živote za svoju domovinu Hrvatsku, ali se takvi Srbi nigdje ne spominju i jednako su obespravljeni kao čestiti  i domoljubni Hrvati – za njih nema mjesta jer se nagrađuju Pupovci i njegovi čatnici. (…)

Ako hrvatska vlast radikalno ne okrene smjer svoje politike Hrvatskoj se, a i cijelom narodu, ne piše dobro. U budućnsti ne vidi se svjetlost, jer su je zamrtačili sebeljublje, korupcija, lopovština, nebriga, neka nas voda nosi kud nosi, pa gdje god da nas donese i slično.

A posebn da se jednom zauvijek prstane ponašati u ulozi pobijeđenog, već dostojanstvenog pobjednički.” (MP, u Zagrebu 2. svibnja 2019.)

Postupci Srbije i Srba u Hrvtskoj uče nas oprezu. Stoga treba voditi brigu tko i što piše i govori o ”dobrosusjedstvu” sa Srbijom,  suradnji s ”regijom” (novi naziv za 3 Jugoslaviju), ugošćavanja ”komšija”, te otvaranje poglavlja za ulazak Srbije u Europsku Zajednicu. Srbija nije ispounila nijednu potražnju Hrvatske o nestalim (ubijenim) zatočenicima, o vraćanje hrvatskog teritorija, o ukradnim umjetninama, povijesnim dokumentima i obiteljske vrijednosti opljačkane iz hrvatski kuća, te podmirivanje ratne štetu, koja iznosi milijarde eura.

Primjera radi, Domovinski obrambeni rat u Hrvatskoj započeo je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine oružanim sukobom hrvatskih policijskih postrojbi s pobunjenim Srbima. Bio je to prvi otvoreni, oružani sukob na području Republike Hrvatske.

Ovaj zapadnoslavonski grad koji danas broji 8 tisuća stanovnika, pretrpio je ukupnu ratnu štetu koja iznosi 263.320.000 eura. Prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete – izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju 1990. – 1999. godine iznosi 236.431.568.000 kuna. (dnevno.hr)

Sa Srbijom nema pomirbe ni mira bez podmirenih ratnih računa, to trebaju znati Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Goran Jadroković i zastupnici u Hrvatskom (državnom) saboru. Amicitia nisi inter bonos esse non potest. (Prijeteljstvo može biti samo među dobrima.)

Piše: Rudi Tomić

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala** 

Najnovije

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...

Dejan Jović sasvim otvoreno: Jugoslavija je za mene bila domovina

Foto:Kliker.info   Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu održana promocija knjige “Uvod u Jugoslaviju” Dejana Jovića, profesora politologije u Zagrebu, promovirana je i u...