Zračna luka u Bruxellesu angažirala 100 ovaca  umjesto kosilica za travu…

Cilj projekta održavanje je bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka...

Zračna luka u Bruxellesu angažirala je oko 100 ovaca za košnju zaštitnih nasipa. Ovce se mogu vidjeti na ispaši na travnatom brežuljku uz ogradu u zračnoj luci Steenokkerzeel.

Bilo bi brže koristiti kosilicu, ali se odlučujemo za ekološko rješenje“, izjavila je glasnogovornica zračne luke Anke Fransen za VRT.

Rekla je da će se ovcama promicati biološka raznolikost. “Ovime ima više mjesta za rast rijetkih biljaka. Ljepše je za prolaznike da gledaju stado ovaca nego kosilice“, piše The Bulletin. Ovce će pasti travu na zemljištu zračne luke do kraja lipnja i vratiti se na jesen.

Ovo nije jedini primjer gdje će ovce “kositi” travu umjesto kosilice. Naime, u sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA Dunavski će otok poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Grad Beč se istovremeno nada da će na taj način potaknuti i stvaranje svijesti o važnosti brige o klimi kod svojih građanki i građana.

Cilj projekta održavanje je bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.

Sukladno projektu Bečkog odjela za gospodarenje vodama MA 45 postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel stoga za održavanje travnatih površina na otoku angažirati “prirodne kosilice”, tj. stado od oko 50 ovaca.

Autor-Karolina Rastija