Župa Sela svečano je proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene

Marija Magdalena je uz Isusovu majku podno križa, a rano prvog dana u tjednu ona dolazi do grobnice, vidi da je kamen s ulaza maknut i odlazi to reći Petru, misleći da je netko ukrao Isusovo tijelo...

FOTO: S. VEGO // ŽUPA SELA PROSLAVILA BLAGDAN ZAŠTITNICE

Župa Sela svečano je u petak 22. srpnja proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene misnim slavljem koje je predvodio župnik iz Kutine preč. Vladimir Hren.

U homiliji preč. Hren prisjetio se godina službe u toj župi, izrazivši veliku radost što je dobio priliku doći i vidjeti ljude kojima je 14 godina, od 1987., bio župnik. Govoreći o zaštitnici župe Mariji Magdaleni istaknuo je kako u evanđeljima ne piše mnogo o njoj, tek da je bila jedna od žena koje su slijedile Isusa i dvorile ga svojim dobrima. „Bila je žena koju su zvali Marija iz Magdale, malog gradića na zapadnoj obali Galilejskog jezera oko 5 km sjeverno od Tiberijade. Isto tako kažu evanđelja Luke i Marka da je Isus iz nje istjerao sedam zloduha. To može značiti i opsjednutost đavlom, ali i tjelesnu i duševnu bolest i bol koju je ona trpjela.

Kod evanđelista koje zovemo sinopticima spominje se kao prva iz skupine žena koje su iz daljine promatrale razapinjanje Isusa i koje su sjedile nasuprot grobnice kada su ga polagali u grob. Govore nam kako su se u ranu zoru vratile u grobnicu kako bi miomirisima pomazale Isusovo tijelo. Tada im je anđeo rekao da je Isus uskrsnuo te neka idu i kažu to učenicima. Sv. Ivan nam daje iste informacije uz male preinake. Marija Magdalena je uz Isusovu majku podno križa, a rano prvog dana u tjednu ona dolazi do grobnice, vidi da je kamen s ulaza maknut i odlazi to reći Petru, misleći da je netko ukrao Isusovo tijelo. Plačući se vratila do groba i tamo sretne Isusa koji joj naloži neka ide i kaže učenicima da odlazi u očev dom. To je njezina slava i zato se u istočnim Crkvama naziva jednaka apostolima, a zapadna Crkva za nju kaže da je apostol apostola“, podsjetio je propovjednik.

U nastavku pozvao je okupljene vjernike da budu hrabri u svojoj vjeri poput Marije Magdalene. „Svi bismo trebali biti poput nje nakon obraćenja. To znači trajno i jasno predati se Bogu. Žaliti zbog svojih grijeha i dobiti oproštenje. Možda ponekad zaključimo da je grešnicima to lakše, nitko ih ne mora osvjedočivati u njihov grijeh. Znači li to da bi trebali pasti do dna da bi se osvjedočili u grijeh kako bismo prihvatili Krista? Sigurno ne! Grijeh čovjeka razara iznutra, puno više nego što to čovjek može pretpostaviti… Prepoznati svoju grešnost i predati se Bogu možemo jedino pod utjecajem Duha Svetoga. Jedino Božja dobrota može nas dovesti do pokajanja kao što je dovela i Mariju Magdalenu i nije potrebno pasti do dna da bismo se osvjedočili o našoj grešnosti“, rekao je preč. Hren te zaključio kako je poput Marije Magdalene jedino bitan naš susret s Kristom u kojem mi postajemo njegovi učenici koji svjedoče o Božjoj ljubavi.

Preč. Hren misu je slavio u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem, dekanom i župnikom iz Odre preč. Sašom Jozićem, župnikom iz Martinske Vesi Ivanom Šimunovićem i župnikom iz Žažine Ilijom Piličićem, a tijekom mise ispovijedao je mladomisnik Darijo Stanković.

Na kraju slavlja na kojem je pjevanje predvodio Zbor mladih, okupljene je pozdravio preč. Papić, posebno zahvalivši svima koji su svojim trudom pridonijeli svečanosti.

Večernje slavlje predvodio je mladomisnik Kristijan Pezić, a prije večernje mise u dvorištu pastoralnog centra, KUD Radost iz Sela zajedno sa svojim gostima izveo je prigodan kulturno-umjetnički program.