ŽUPAN ANUŠIĆ: “PUPOVAC LAŽE O MENI- I TO U SJEDIŠTU SANU, gdje je pripremana agresija na Hrvatsku”

foto-screenshot.n1

Prošlotjedni okrugli stol »Srbi u Hrvatskoj – aktualan položaj i glavne programske aktivnosti«, koji je održan u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, odvijao se u vrlo umjerenom tonu, piše riječki Novi list

Portal tjednika Novosti, čiji je izdavač SNV, prenio je da je Pupovac govorio i o »otežanoj ili etnički motiviranoj nesuradnji sa srpskim institucijama, kao što je slučaj u Osječko-baranjskoj županiji, gradu Vukovaru, kao i nekim općinama u Slavoniji i Lici, koje ne slijede zacrtanu liniju na razini države«. Zanimljivo je to jer je on, dakle, kao jednog od dužnosnika koji ne slijede nacionalnu politiku označio i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a.

– Uopće ne postoji komunikacija između župana Anušića i njegovog zamjenika iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Radomira Čvarkovića.

Imamo u Hrvatskoj županija u kojima je suradnja izvrsna, a u nekima je, nažalost, nema. Prema onome što dolazi do mene, Osječko-baranjska županija je jedna od takvih u kojoj nema suradnje, čak ni komunikacije nositelja vlasti s izabranim predstavnicima srpske zajednice, rekao je jučer Pupovac za Novi list.

Anušić spada među rijetke članove HDZ-a koji su i javno problematizirali suradnju vlastite stranke sa SDSS-om na nacionalnoj razini. Prije dvije godine je izjavio da bi bio sretniji da HDZ »nije s ovakvim SDSS-om«.

Ocijenio je tada da Pupovac, Dragana Jeckov i još neki SDSS-ovci svojim istupima »perfidno dolijevaju ulje na vatru«. Za Pupovca je Anušić dodatno još kazao da mu je »rok trajanja davno istekao« i da retorikom provocira događaje kakav je bio marš nogometnih navijača kroz Borovo praćen uzvicima »Ubij, Srbina«.

Premijer Andrej Plenković tih je dana otkrio da je telefonski nazvao Anušića da bi mu rekao da njegove izjave »nisu dobrodošle«.

Pupovac se, naravno, sjeća toga, ali ne misli da je Anušić jedini u hrvatskoj politici koji smatra da koalicija HDZ-a i SDSS-a nije potrebna.

– Mi se s tim ne slažemo. Bez obzira na doprinos ljudi koji ne pripadaju SDSS-u, zapravo se problemima srpske zajednice u Hrvatskoj rijetko tko bavi osim nas, kazao je jučer Pupovac.

Potpredsjednik HDZ-a bio je informiran što je njegov koalicijski partner govorio u Beogradu i to ga je ozbiljno pogodilo. Nije to krio kada su jučer iz Novog lista s njim razgovarali.

– Bila je to još jedna u potpunosti neprimjerena izjava Milorada Pupovca. Iznosio je lako dokazive neistine o meni i to ne bilo gdje, nego u Beogradu, u sjedištu SANU-a gdje je napisan poznati Memorandum, kojim je pripremljena agresija Srbije i JNA na hrvatsku državu.

Više je to nego znakovito i ima ogromnu političku dimenziju jer sam ja potpredsjednik HDZ-a. To što je u Beogradu rekao Pupovac, nije nikako slučajno, očigledno se on s nekim prethodno koordinirao.

Nije ovo prvi put da Pupovac mene komentira na način da ja nisam u skladu s onim kako on smatra da bih trebao biti, iako sam izabran za župana podrškom 63 posto građana, uzbuđeno je jučer novinarima rekao Anušić.

Kontaktirali smo i Dejana Jeličića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji u proteklom mandatu.

On ističe da je korektno surađivao sa županijskim vlastima, ali ukazuje i na probleme koji se odnose i na ostale nacionalne manjine na tom području.

– Svaka županija zasebno uređuje odnose s vijećima nacionalnih manjina, to nije uređeno na nacionalnoj razini. Osječko-baranjska županija nama dodjeljuje financijska sredstva, ali ne i prostorije za rad, koje onda moramo sami plaćati.

Nije to ništa mimo zakona, ali u vezi toga ipak dolazi među nama do određenih nesuglasica jer ima županija u kojima je ovo drukčije, bolje riješeno. Mi naše sjedište imamo u Osijeku i to nas dosta košta, rekao je za Novi list Jeličić. Njegova je primjedba i što nije dopušteno da zamjenik župana Čvarković bude uključen u županijski Savjet za nacionalne manjine, koji vodi drugi dožupan Josip Miletić.

– Pitao sam zašto zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine nije dio tog tijela, odgovoreno mi je da je on kao manjinac svakako upoznat s tom problematikom.

Uvjeren sam da bi on, kao izabrani predstavnik srpske zajednice, trebao biti u tom Savjetu, ali za ostalo bih mogao reći da je uglavnom korektno. Ne očekujemo mi ništa ekstra, zaključuje Jeličić.