Banožić demantirao Tabaka: ‘Nema ponude za rabljene F16. To je neozbiljno, dezinformirao je cijelu javnost’

"Svi koji su prenijeli netočnu informaciju s tog portala mogli su vidjeti da na tom portalu postoji tvrtka koja je jedna od navedenih ponuđača i oglašava se na njemu", ustvrdio je...

“Službene ponude nema, ponude će biti 9. rujna i dostavljat će se točno određenog datuma i u određenom vremenu onima koji su upućeni. Među njima je Amerika s novim F-16 i Švedska s novim Gripenima”, rekao je Banožić novinarima u Splitu, gdje je nazočio svečanosti polaganja kobilice novog broda Hrvatske ratne mornarice…

-https://www.braniteljski-portal.com/vojni-analiticar-o-f16-zrakoplovima-americka-ponuda-hrvatskoj-mijenja-igru…

Među ponudama su i polovni vojni avioni europske proizvodnje iz Francuske i Italije, Rafal i Eurofighter, a išli su i u treći oblik traženja ponuda tj. radi se o avionima koji dolaze iz Izraela, Grčke i Norveške, a vezani su uz polovne avione F-16.

Banožić je rekao da je priča o nabavi američkih polovnih F-16 izašla na “jednom portalu gdje su određeni samoprozvani vojni analitičari” iznijeli tu ponudu.

“Svi koji su prenijeli netočnu informaciju s tog portala mogli su vidjeti da na tom portalu postoji tvrtka koja je jedna od navedenih ponuđača i oglašava se na njemu”, ustvrdio je.

Niti nam odgovara datum, niti nam odgovara dobavljač, niti je to obvezujuća ponuda, kazao je dodavši da se radi o neozbiljnom postupku koji je dezinformirao javnost.

Upitan preferira li Hrvatska američku ponudu vojnih zrakoplova, odgovorio je kako će se, kada dođu ponude, odlučivati na temelju raznih parametara.

“Naravno da će se konačna odluka donositi u odnosu između dvije zemlje, i to će biti politička odluka. Povjerenstvo koje je sastavljeno iz više resora – tu se nalaze ljudi iz MORH-a i Oružanih snaga te iz drugih ministarstava, predložit će odluku Vladi, koja će tu odluku potvrditi na  svojoj sjednici”, rekao je Banožić.

Portal Obris.org objavio je da američka tvrtka ProAero nudi Hrvatskoj eskadrilu od 12 rabljenih F-16 po cijeni između 140 i 170 milijuna dolara, dok bi cijena za kupovinu takvih 30 lovaca bila između 399 i 424 milijuna dolara.https://www.braniteljski-portal.com/vojni-analiticar-o-f16-zrakoplovima-americka-ponuda-hrvatskoj-mijenja-igru

T.H.