Biskup Gorski: “Stepinac je čvrsto ostao na načelima Evanđelja, vjeran Bogu, Katoličkoj Crkvi i svojem narodu!”

Govoreći pak o iščekivanju Stepinčeve kanonizacije, biskup je naglasio kako Bog i osporavanje Stepinčeve svetosti okreće na dobro...

Drugoga dana trodnevnice kojom se Zagrebačka nadbiskupija pripravlja za Stepinčevo, euharistijsko slavlje u župi sv. pape lvana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi 8. veljače predvodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski

U osvrtu na evanđeoski odlomak o Isusovom ozdravljivanju brojnih bolesnika, biskup Gorski je podsjetio da Isus i danas ozdravlja, na osobit način u sakramentima Crkve. “Tako je dotaknuo i bl. Alojzija i povjerio mu službu čuvara vjere, promicatelja pravednosti i svjedoka istine. Blaženik se, kao zagrebački nadbiskup, našao u vremenu silnih sukoba ideologija, raspadanja država, mržnjom i nasiljem zadojenim međuljudskim odnosima. No on je čvrsto ostao na načelima Evanđelja, vjeran Bogu, Katoličkoj Crkvi i svojem narodu. Iz te vjernosti Bogu i silnog pouzdanja u njegovu moć Stepinac govori, zauzima se, trpi osudu i progonstvo”, podsjetio je propovjednik.

Biskup Mijo Gorski / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Spominjući pak doba pandemije, biskup je primijetio da “unatoč svim poduzetim epidemiološkim mjerama, iz naših susreta izostaju oni koji bolest najlakše podnose. Gubimo li u vjeri generaciju djece i mladih zbog COVID-a? Ili ćemo se odučiti od sakramenta euharistije i pomirenja? Upravo tu se traži odgovor vjere”, upozorio je mons. Gorski i nastavio: “Slijedeći primjer bl. Alojzija, ustrajmo u onome što nam je kršćanska zadaća i poslanje. Obnavljajući svoje domove, obnavljajmo i kuće Božje, naše crkve, mjesta susreta vjernika u otajstvima s Isusom Kristom. Ali ponajviše obnavljajmo živa prebivališta Božja, naše savjesti, naše umove, naša srca koja su često ispunjena strahom, neizvjesnošću i dvojbama. S punim pouzdanjem u Gospodina koji je gospodar povijesti i života, odgovorimo dostojno kršćanina u danom trenutku naše povijesti.”

Vjernici u molitvi / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Govoreći pak o iščekivanju Stepinčeve kanonizacije, biskup je naglasio kako Bog i osporavanje Stepinčeve svetosti okreće na dobro. Naime, “osporavanje je donijelo zamah u proučavanju života bl. Alojzija, u istraživanju povijesnih okolnosti, u raznim simpozijima koji su o njemu održani, u različitim susretima i ekumenskim dijalozima, u novim knjigama i filmovima. Na svjetlo dana izašla su nova svjedočanstva o njegovom zauzimanju za sve ljude, o njegovoj svetosti. Protivljenje koje smo u početku doživljavali s gorčinom u sebi, Bog je okrenuo u blagoslov”, zaključio je svoju propovijed biskup Gorski.

Koncelebranti

Euharistijsko slavlje posljednjeg dana trodnevnice u župi sv. Ivana XXIII. 9. veljače u 18 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca središnje euharistijsko slavlje u 17 sati ispred potresom ranjene zagrebačke prvostolnice predvodit će Stepinčev nasljednik na stolici zagrebačkih nadbiskupa, kardinal Josip Bozanić.

L.K.