Branitelji otkrili tko zagađuje Plitvička jezera

Braniteljske udruge s prostora Plitvica istraživale su odakle se širi neugodan miris u Plitvica Selu i otkrile da se fekalije iz turističkih objekata ispuštaju u prirodu. Pozivaju institucije da se pozabave tim problemom, javlja HRT.

Otkriveno je da grozan miris koji se osjeti noću u Plitvica Selu potječe iz alkaten cijevi. Kako su ekipi HRT-a kazali branitelji, koji već 28. dan prosvjeduju na velikom slapu, osam mjeseci upozoravaju institucije na fekalni otpad koji se ispušta u prirodu iz turističkog naselja. Isti taj otpad, s obzirom na to da je ovo krško tlo, završava u Plitvičkim jezerima. “Sve te vode završavaju u potoku Plitvice i velikom slapu”, kažu.

Na teren su izašli policija, sanitarna inspekcija i inspektor zaštite okoliša. Pozvana je i vodopravna inspekcija, no danas nisu uspjeli izaći na teren.

Budući da su ustanovili, neslužbeno doznajemo, prisutnost fekalija u vrtačama, pozvali su državnog odvjetnika te predstavnike javnog zdravstva. Krivac će biti kažnjen, a postoji i mogućnost zatvaranja samog objekta.