FOTO U Podgorici je opsadno stanje zbog parlamentarne rasprave o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica…

Još uvijek se ne zna hoće li se glasanje o zakonu održati danas...

U Podgorici je opsadno stanje zbog parlamentarne rasprave o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica. Policija je od ranog jutra blokirala središte grada i zabranila okupljanje prosrpske oporbe u blizini štićenih objekata…

Zakonu se protivi Srpska pravoslavna crkva koja taj zakon vidi kao paravan za otimanje crkava i hramova, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700. Mitropolit SPC-ja u Crnog Gori Amfilohije je vlast u Podgorici stoga prozvao “bivšim titoistima” i “grupom bogataša” koji žele opljačkati i hramove. Zakonu se protivi i prosrbijanska oporba koja se protivi euroatlantskom putu Crne Gore.

Ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale posebne bilateralne sporazume.

Zakon je za naš portal objasnio Srđan Kusovac, savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore i rukovoditelj službe za odnose s javnošću crnogorske vlade.

– Imovinu Srpska pravoslavna crkva ne vraća Crnogorskoj crkvi. Ovim zakonom se utvrđuje pravna činjenica da kulturno blago koje je kroz stoljeća stvarano od državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima. Dakle, samo ona vjerska imovina koja predstavlja kulturno dobro, a sticana je od javnih prihoda države ili je bila u državnom vlasništvu do gubitka nezavisnosti Crne Gore 1918. godine, bit će ovim zakonom registrirana kao državno vlasništvo. I to samo pod uvjetom da ne postoje dokazi kako nad tom imovinom pravo vlasništva ima neka vjerska zajednica, rekao je Kusovac.

– S druge strane, ako je neka vjerska zajednica stekla određenu imovinu u skladu sa zakonom koji je danas važeći ili koji je nekada važio, država će to poštovati, dodao je.

Prijedlog zakona je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina nezakonito prepisana SPC-u.  SPC u Crnoj Gori ima u vlasništvu 66 uglavnom srednjovjekovnih manastira, desetke crkava i drugih nekretnina.

– Da budem sasvim jasan: smatram jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak naše države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve, rekao je u parlamentu ministar pravosuđa Zoran Pažin, ujedno i potpredsjednik vlade.

– Zato ovaj prijedlog zakona koji je pred vama ne staje na kraj jednom etnonacionalizmu da bi porodio i uzgojio drugi. Ne! Ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da, po svojoj savjesti, budu ili ne budu vjernici bilo koje vjeroispovijesti, i da bi zakoni Crne Gore jednako vrijedili za sve, dodao je ministar.

Opozicijske stranke iznosile su primjedbe i na policijsku blokadu središta grada kojom je onemogućen izravan pristup parlamentu, prenio je B92.

Ispred Sabornog hrama u Podgorici održan je prosvjed zbog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su organizirale oporbene stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora. Prosvjednici tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta vrijedna imovina, prenijela je Al Jazeera .

Andrija Mandić iz oporbenog Demokratskog fronta, inače zagovornika ujedinjenja Srbije i Crne Gore, pozvao je s govornice parlamenta protivnike prijedloga zakona da izađu na ulicu i blokiraju cijelu Crnu Goru.

Još uvijek se ne zna hoće li se glasanje o zakonu održati danas, donosi HRT.

D.K.