Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT

 

Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu, kamo su se igrači i stožer vratili jučer navečer iz Berlina.

Kakva je bila noć i idete li u smjeru da mijenjate nešto za utakmicu protiv Albanije?

– Naravno da nije bilo lagano, nakon visokog poraza i zasluženog, statistika je bila na našoj strani, ali nije to bilo realno. Nimalo ugodno, mi smo imali dosad komforne situacije, ali trebamo se znati nositi s ovakvim situacijama i nositi se sad s time. Danas ćemo napraviti analizu Albanije i mi sad trebamo utakmicu protiv Albanije pobijediti, idemo se spremati za tu utakmicu. Moramo promijeniti stvari u pristupu, ali ne smijemo potonuti i izgubiti svu energiju i potrošiti se.

Jesu li prijateljske utakmice zavarale percepciju?

– Ja sam govorio da su to trening utakmice. Mi smo loše krenuli u utakmicu, bili smo predaleko od igrača, bili premalo agresivni. Nakon toga smo uspostavili posjed i igru, ali dobili smo pogodak i sva tri gola smo zapravo primili na jeftin način, svaki šut je završio u golu. Predaleko smo stajali od igrača i to je bilo loše.

Dalić je promijenio Luku Modrića i Matea Kovačića nakon sat vremena igre protiv Španjolske:

– Mi smo bili svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo doći u povoljnu situaciju. Htjeli smo Luku i Kovačića odmoriti za utakmicu protiv Albanije i zato smo ih izvadili.

Tri su dana do susreta s Albanijom koja je praktički biti ili ne biti. Osjeća li se u reprezentaciji možda psihološko potonuće?

– Imamo iskusne igrače. Danas ćemo poslije treninga razgovarati. Ne smijemo dopustiti pesimizam. Nema mjesta tome. Moramo napraviti sve. I dalje je sve na našoj strani, u našim rukama i našoj kontroli. Moramo se okrenuti utakmicama koje slijede. Ukazat ćemo na loše stvari i biti bolji. Na meni je da sve to sad okrenem. Igrači su sami svjesni da je protiv Španjolske bilo loše. Moramo biti pozitivni i gledati naprijed.

O tome je li Petković trebao pucati jedanaesterac.

– To je situacija koju moramo riješiti. Znamo da penale izvode Modrić i Kramarić, oni nisu bili u igri, penal je bio na Bruni, pravilo je da igrač na kojemu je napravljen penal ne izvodi, nije ga trebao pucati. Ako nismo stigli reagirati, onda postoji hijerarhija u reprezentaciji i da se slušaju stariji igrači. U Ligi nacija je protiv istog golmana promašio, nema ovdje mjesta egu, nema potrebe za tim i to je stvar koju ću ja riješiti. Trebali su pucati ili Majer ili Perišić.

Je li Perišić spreman za svih 90 minuta?

– Koliko je on imao želje vratiti se i to moramo cijeniti. Upitno je koliko je on za cijelu utakmicu, trebamo vidjeti. Zato smo ga jučer stavili da vidimo kako reagira u jakoj utakmici. Nije mu lagano. Pokušavao se vratiti i u klubu, ali činjenica je da on nije u stanju u kojem je bio prije ozljede.

Odgovorio je na pitanje je li gledao Albaniju sinoć.

– Gledao sam u snimci. Oni su bili dosta ravnopravni Talijanima, mogli su i izjednačiti. Ne smijemo ih podcijeniti, imaju veliku energiju. Bili su kvalitetni, ne smijemo ih olako shvatiti, ali nisu ni blizu kao Španjolska. Samo je na nama kako ćemo ući u utakmicu. Imat ćemo dominaciju, ali moramo znati prilike rješavati. Moramo se postaviti kao favorit.

O velikom broju hrvatskih navijača na tribinama Olimpijskog stadiona u Berlinu.

– Zahvalio bih i ispričao se navijačima. Dovesti 50 000 navijača je na ponos. To je sjajno. S druge strane, žao mi je da nisu doživjeli bolju Hrvatsku, i oni su krenuli sjajno navijati, rezultat ih je na kraju malo razočarao pa su i oni stali… Možda je euforija djelovala na nas i malo nas sputala, govorio sam da to trebamo malo stišati, ali nema opravdanja. Mislim da pred 50 000 ljudi moraš biti agresivan i ostaviti sve na terenu. Bilo je na kraju sve suprotno. Zaključak svega je loš dan i loša utakmica. Idemo učiniti sve što možemo da iz ove situacije izađemo, piše HRT.

Najnovije

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...

Bio je ponos svoje Imotske krajine i cijele domovine: ‘Ja umirem, živila Hrvatska’

Foto:Platforma X   U Cisti Velikoj, u Imotskoj krajini, u subotu navečer otvoren je Spomen park Mate Vučka Čigre, poginulog pripadnika Treće imotske bojne Četvrte gardijske...

Biblijska poruka 22.7.2024. (Sveta Marija Magdalena) i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ženo, zašto plačeš?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 20, 1-2.11-18 Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s...

Biden odustao od predsjedničke kandidature

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će prekinuti svoju kandidaturu za reizbor, rekavši da je “to u najboljem interesu njegove stranke i zemlje”.   Biden...