DOK U HRVATSKOJ JOŠ POSTOJE ONI KOJIMA JE “OMRAŽEN”, U SAD-U IMA SVOJU ULICU…PO NJEMU NAZIVAJU PRESTIŽNE ŠKOLE…

Nadbiskup Spellman bio je jedan od najupornijih lobista koji su od američkih vlasti zahtijevali da izvrši pritisak na Josipa Broza Tita kako bi pustio Stepinca na slobodu...

U New Yorku od 1948. postoji katolička gimnazija koja nosi ime Alojzija Stepinca i u kojoj su, osim redovnih predmeta, nauk hrvatskog blaženika proučavali poznati i utjecajni Amerikanci.

Hrvatski kardinal i blaženik, Alojzije Stepinac, u imenu je mnogih iseljeničkih klubova, udruga škola i organizacija.

Nakon što smo izvijestili da po njemu ime nosi jedna prestižna gimnazija u New Yorku, zanimljivo je da se Stepinčevo ime može pročitati i na putokazima na ulicama velegrada.

Stepinčeva ulica u Americi Newyork

Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate izvan RHđOni usmjeravaju putnike namjernike prema Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela. Riječ je o predivnoj crkvi na Manhattanu, ekonomskom i poslovnom središtvu New Yorka.
Foto: Sts. Cyril & Methodius, St. Raphael-Croatian Catholic Church NYC

Hrvatska župa u New Yorku postoji već dulje od stoljeća.

Hrvatska župa u New Yorku postoji već dulje od stoljeća. Ovu su crkvu 1971. dobili na poklon od Nadbiskupije.

Hrvatska crkva u poslovnom središtu New Yorka nalazi se u podnožju ogromnog nebodera.
TREBAMO BITI PONOSNI Jedna prestižna njuroška gimnazija nosi ime po našem blaženiku kardinalu Stepincu…

U New Yorku od 1948. postoji katolička gimnazija koja nosi ime Alojzija Stepinca i u kojoj su, osim redovnih predmeta, nauk hrvatskog blaženika proučavali poznati i utjecajni Amerikanci.

Katolička gimnazija nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca snovana je u najnaseljenijem američkom gradu, u 
White Plainsu u okrugu Westchester, 40-ak kilometara od središta Manhattana, nepunih godinu dana od njegova uhićenja, suđenja i presude zbog, kako je stajalo u namještenoj i sramotnoj optužnici, ‘suradnje s ustaškim vlastima i pretvaranja crkvenih svečanosti i procesija u političke manifestacije za taj režim’.

Škola je osnovana nakon što su prikupljena sredstva od katoličkih župa sa šireg njujorškog područja, a njezin osnutak inicirao je njujorški nadbiskup Francis Spellman, uz skupinu republikanskih kongresnika.

Nadbiskup Spellman inače bio je jedan od najupornijih lobista koji su od američkih vlasti zahtijevali da izvrši pritisak na Josipa Broza Tita kako bi pustio Stepinca na slobodu.

Početna svrha škole bila je uspostava cjelovitog obrazovnog programa s raznolikim izborom predmeta koji bi učenike pripremio za studij. U ranijim godinama djelovanja škola je u potpunosti bila u rukama njujorškog nadbiskupa, no u njezin rad vrlo brzo su uključeni sveučilišni profesori i ostali svjetovni nastavnici.

Već s prvom godinom nastave škola je primala 1360 učenika.

Među učenicima našlo se i mnogo poznatih sportaša, poduzetnika, ali i glumaca s Oscarom u džepu, poput Jona Voighta koji se, prema vlastitom priznanju, prije svega odlučio za pohađanje škole sa Stepinčevim imenom zbog njezine kvalitetne dramske nastave koju je vodio svećenik Bernie McMahon.

Pored Voighta, školu je u istoj generaciji pohađao Alan Alda, glumac koji se proslavio ulogom u kultnoj seriji ‘M.A.S.H.’.

I sama ‘Stepinčeva škola’ ovjekovječena je u Hollywoodu pa je tako 1972. godine ‘glumila’ u filmu ‘Child’s Play’, koji je režirao također oskarovac Sydney Lumet.

Pored glume, škola je nadaleko poznata po sportu, osobito američkom nogometu i hrvanju, a u posljednje vrijeme i lacrosseu.

Zanimljivo je kako je slavni kipar Ivan Meštrović za potrebe škole izradio biste kardinala Stepinca i Spellmana, no one se više ne nalaze u školskim prostorijama te su ih zamijenili portreti.

Učenici su itekako upoznati s likom i djelom osobe blaženog Alojzija Stepinca po kojoj njihova škola ponosno nosi ime.

http://www.croatianchurchnewyork.org/school352kola.html

M.M./Viribus Unitis

Comments are closed.