Donald Trump pozvao Kinu da otkrije sve o podrijetlu koronavirusa…

US President Donald Trump speaks to the press from the South Lawn of the White House after announcing and initial deal with China in Washington, DC, prior to departing to Lake Charles, Louisiana to hold a campaign rally on October 11, 2019. - President Donald Trump on Friday hailed a breakthrough in his drawn-out trade war with China, saying the two sides reached an initial deal covering intellectual property, financial services and currencies. (Photo by NICHOLAS KAMM / AFP) (Photo by NICHOLAS KAMM/AFP via Getty Images)

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pozvao Kinu da bude transparentna u pogledu početka širenja zaraze novim koronavirusom, od kojega je od početka pandemije umrlo više od 250 tisuća ljudi…

Trump je prije odlaska u Arizonu najavio da će Sjedinjene Države objaviti izvješće o podrijetlu virusa.

“Sigurno ćemo izvijestiti o tome u dogledno vrijeme”, rekao je Trump novinarima.

Premda Kinu ističu kao izvorište izbijanja zaraze i upozoravaju da će je držati odgovornom, Trump i dužnosnici njegove administracije iznose različita mišljenja o izvorištu zaraze.

U nedjelju je državni tajnik Mike Pompeo rekao da postoje “znatni dokazi” o tome da se zaraza proširila iz Instituta za virologiju u Wuhanu, ne opovrgavajući međutim zaključak američkih obavještajnih službi da virus nije stvoren u laboratoriju.

Drukčiju izjavu u utorak je dao predsjednik združenog stožera američke vojske general Mark Milley, koji je rekao da se još ne zna je li se virus proširio s tržnice u Kini, iz Instituta za virologiju ili s nekog drugog mjesta.

“Je li došao iz laboratorija u Wuhanu? Je li se proširio s tržnice u tome gradu? Je li izbio negdje drugdje? Odgovor na to je: ne znamo”, rekao je Milley na konferenciji za novinare.

Prošloga četvrtka Trump je na pitanje je li vidio dokaze koji mu pokazuju visok stupanj vjerojatnosti da virus potječe iz instituta u Wuhanu, odgovorio da ih je vidio, ali je odbio dati pojedinosti.

Kineski institut odbacio je tvrdnje da virus potječe odande. Većina stručnjaka vjeruje da virus potječe s tržnice u Wuhanu te da je prešao sa životinja na ljude.

Trump, koji je isprva hvalio Kinu za njihovu reakciju na izbijanje zaraze, rekao je da nije razgovarao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

“Želimo da budu transparentni. Želimo otkriti što se dogodilo kako se više nikad ne bi dogodilo”, rekao je.

Trump, koji će se u studenome boriti za novi predsjednički mandat i kojega optužuju da nije djelovao dovoljno rano kako bi se spriječilo širenje virusa u Sjedinjenim Državama, tvrdi da je Kina morala mnogo prije upozoriti svijet.

Direktor američkoga Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti i jedan od članova radne skupine Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa Anthony Fauci rekao je u intervjuu za National Geographic da su najčvršći dokazi koji pokazuju da virus nije nastao u kineskom laboratoriju nego da se “razvio u prirodi i preskočio s jedne vrste na drugu”.

Na pitanje jesu li znanstvenici mogli pronaći virus vani i onda ga unijeti u laboratorij, odakle je pobjegao, Fauci je odgovorio: “Ali to samo znači da je on najprije bio vani. Zato mi nije jasno o čemu oni govore i zato ne provodim puno vremena u tim raspravama koje nikamo ne vode.”

Američki ministar zdravstva Alex Azar na pitanje o razlikama u Pompeovim i Faucijevim izjavama odgovorio je u utorak da su “državnom tajniku Pompeu možda dostupne informacije koje nisu dostupne Fauciju, što znači da tu nije nužno riječ o različitim mišljenjima”.

Svjetska zdravstvena organizacija, koju je Trump nazvao “kinocentričnom” i prekinuo američko financiranje organizacije, ocijenila je Pompeove izjave “spekulativnima”.H

G.S.