FOTO Sjeverna Koreja slavi završetak ‘modernoga planinskog grada’pokraj svete planine odakle vuku korijeni Kim Jong Unove obitelji

Grad nazvan Samjion predviđen je da bude ono što Sjeverna Koreja zove "socijalističkom utopijom", s novim stanovima, hotelima, ski odmaralištima te komercijalnim, kulturnim i medicinskim sadržajima...

Sjeverna Koreja proslavila je završetak građevinskog projekta koji je potpisao vođa Kim Jong Un, novi grad pokraj svete planine odakle vuku korijeni njegove obitelji, koji su državni mediji u utorak nazvali “prototipom moderne civilizacije”…

Velika svečanost s vatrometom održana je u gradu pored Mount Paektu u ponedjeljak, objavila je službena novinska agencija KCNA.

Rodong Sinmun, službeni list vladajuće stranke, objavio je fotografije na kojima se Kim smije dok reže vrpcu na svečanosti kojoj prisustvuju tisuće ljudi, dok su državne televizije pokazale bež, zelene i ljubičaste zgrade prekrivene snijegom.

Sjeverna KorejaIzvor: STR / AFP / KCNA VIA KNS

Grad nazvan Samjion predviđen je da bude ono što Sjeverna Koreja zove “socijalističkom utopijom”, s novim stanovima, hotelima, ski odmaralištima te komercijalnim, kulturnim i medicinskim sadržajima.

Grad je “postao primjerom planinskoga modernoga grada u socijalizmu, prototip moderne civilizacije”, navodi KCNA.

Agencija dodaje da bi se tu moglo smjestiti 4000 obitelji te da ima 380 blokova javnih i industrijskih zgrada na “stotinama hektara”.

Grad je jedna od najvećih ekonomskih inicijativa koje je Kim pokrenuo u sklopu napora za “samodostatnu ekonomiju” dok Pjongjang poziva Washington da ukine ekonomske sankcije u pregovorima o denuklearizaciji.

Sjeverna KorejaIzvor: STR / AFP / KCNA VIA KNS

Međutim, njegova izgradnja odgođena je zbog nedostatka građevinskog materijala i radnika kao rezultat sankcija nametnutih da se ograniči nuklearni program Pjongjanga.

Odgode su nagnale Pjongjang da mobilizira radne brigade mladih, koje prebjezi i aktivisti za ljudska prava povezuju s ‘ropskim radom’ – bez naknade, uz slabu hranu i uz prisilu da rade više od 12 sati na dan do 10 godina u zamjenu za bolje izglede da se upišu na fakultet ili se priključe svemoćnoj Radničkoj stranci, javljaju agencije.

T.H.