(FOTO-VIDEO) Na današnji dan 1991. pod sumnjivim okolnostima poginuo Hrvatski vitez Miro Barešić…Položeni vijenci i upaljene svijeće na godišnjicu pogibije…

Miro je bio iznimno cijenjen među hrvatskim braniteljima. Željeli su da ih on vodi, jer je bio istinski i dokazani hrvatski domoljub, a i neustrašivi ratnik...Za hrvatske branitelje bio je i ostao – Junak Domovinskog rata!...

Miro Barešić (Šibenik, 10.9. 1950. – Mirane Donje, 31.7.1991.),  jedan je od Junaka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Cijeli se život borio za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Za Hrvatsku je dao sve što je imao, dao je i svoj život!

Bio je Čovjek koji nije mogao trpjeti nepravdu, osoba koja je sanjala jednu modernu, nezavisnu državu Hrvatsku.  I osoba koja je bila spremna sve žrtvovati za svoj, hrvatski narod. Bio je i svjetski prvak u Tea Kwon Do na drugom svjetskom prvenstvu u Ocklahomi,  gdje je pobijedio Jugoslavena Nobila, koji, usput rečeno, sramoti taj sport, pošto tuče djecu na cesti. Moj otac je tada  predstavljao Paragvaj i to pod lažnim imenom,  ali je nakon pobjede  izvjesio Hrvatsku zastavu te su ga opet zatvorili, pošto je Nobilo shvatio da je to moj otac. Bio je brižan, učio nas je da poštujemo tuđe i  da ne damo na svoje, rekao je nedavno njegov sin Ivan Viktor Barešić …

Na današnji dan 1991. godine u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu poginuo je hrvatski domoljub Miro Barešić. Još kao mladić napustio je kao politički emigrant Jugoslaviju i otišao u Švedsku gdje 1971. sudjeluje u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je tom prilikom smrtno stradao…

Osuđen je na doživotni zatvor no nakon što je skupina Hrvata otela švedski zrakoplov tražeći puštanje osuđenih za ubojstvo Rolovića, prebačen je u Španjolsku. Nakon nekog vremena ondje je pomilovan te odlazi u Južnu Ameriku gdje započinje novi život. Ipak, 1980. njegov identitet je otkriven te je izručen Švedskoj gdje započinje svoju borbu za slobodu štrajkom glađu jer mu je prijetilo i izručenje Jugoslaviji odnosno smrt.

Napokon 1987. protjeran je iz Švedske u Paragvaj iz kojeg se početkom Domovinskog rata vraća u domovinu. Odmah se stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti. U borbi za slobodu Hrvatske kojoj je posvetio cijeli svoj život poginuo je u zasjedi prilikom diverzantske akcije kod Miranja nedaleko Benkovca, a u istoj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić.

Miro Barešić bio je vrhunski majstor borilačkih vještina-foto-facebook

Kako su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji ne čudi da je njegova pogibija i danas predmet brojnih rasprava.

Jedan od preživjelih u toj akciji Tvrtko Pašalić jednom se prilikom osvrnuo na crni 31. srpnja 1991. idućim riječima: „Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana.

Na slobodu je pušten 1988. godine kada se ponovno vratio u Paragvaj. Prošavši svojevrsnu emigrantsku epopeju – služenje doživotne kazne, oslobađanje nakon otmice zrakoplova, utočište u Paragvaju, službovanje u Washingtonu i izručenje natrag u Švedsku, štrajk glađu gotovo do smrti  – Barešić se početkom srpnja 1991. vratio u Domovinu.

Barešić se odmah , bez ikakve zadrške ili zazora spram bivših komunista u novoj vlasti, priključio hrvatskim postrojbama. Poginuo je već u prvoj akciji 31. srpnja pokraj Miranja Donjih, u zaleđu zavičajnih Pakoštana.

Šibenčanin Stipe Jukić je sa suborcem Marijom Barišićem objavio je knjigu „Hrvatski vojnik Miro Barešić nije ubijen u okršaju sa Srbina nego je likvidiran u smišljenoj zavjeri“.

Jukić tvrdi da Barešića nisu ubili Srbi, nego su ga ubili oni koji neprestano vladaju Hrvatskom još od vremena Jugoslavije.

„Miro Barešić ubijen je jer previše znao, ubijen je kako bi Perković i slični zavladali Hrvatskom“, tvrdi Jukić. Bilo kako bilo, Barešićeva smrt i dan danas je ostala jedna od nerazjašnjenih misterija Domovinskoga rata.

Počasna paljba za Mira Barešića

Danas njegovo tijelo počiva u Aleji poginulih branitelja na zagrebačkom Mirogoju.

Miru Barešiću je podignut spomenik a na otkrivanju spomenika Barešiću bio je i Ante Gotovina-Na slici sa Slavicom Barešić suprugom ubijenog Mira Barešića.

U povodu 25. obljetnice pogibije, u Dragama je svečano otkriven spomenik hrvatskom branitelju i istinskom domoljubu Miru Barešiću autora akademskog kipara Ivana Kujundžića.

 


Danas na obljetnicu pogibije Mira Barešića, položeni su vijenci i upaljene svijeće za ovog iznimnog Hrvata i velikog domoljuba čija smrt ni do dana današnjeg nije potpuno istražena ni otkrivena.

mjesto pogibije Mira Barešića

Položeni vijenci i upaljene svijeće za Hrvatskog Junaka Mira Barešića danas 31. srpnja. 2021 godine Gospodnje

 

VEZANE VIJESTI-

 

Obljetnica pogibije Mire Barešića i njegovih suboraca