Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO; POGLEDAJTE SPEKTAKL na Trgu gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

Sedmi je dan ovogodišnje Duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića”, a misu devetnicu u spomen bazilici predvodio je fra Valentin Vukoja.

Nikolin zanos i odanost kršćanstvu, kao i žar propovijedanja Evanđelja, bili su zaista izvanredni i prožimali su sav njegov život i rad.

Nakon mise na Trgu gange i Hajdučke družite, ispred zgrade KIC-a izveden je prekrasan program: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Publika je zauzela i posljednje mjesto u gledalištu, a mnogi nisu imali mjesta sjesti, ali vrijeme je bilo prekrasno, zvjezdana i topla noć iznad Duvnjskog polja uklopila se u kraljevsku scenografiju na pozornici, gdje je postolje čekalo kralja.

foto-screenshot

Program je započeo bukovičkom ženskom gangom i pjesmom Hrvatske duvanjske baštine, koje je voditelj Frane Riđan, istrčavši na pozornicu. pohvalio za lijepo pjevanje.

Dobrodošlicu brojnoj publici i gostima poželio je domaćin, načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić i , uz večerašnju prvu večer posvećenu 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju, reče načelnik da je, po zadnjim informacijama, krunjen blizu Lipe (!)

Načelnik je zahvalio svima koji su dali svoj obol ovoj večeri, poimenice spomenuvši župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana koji je sufinancirao kraljevu krunu, te spomenuo sve koji su sudjelovali u izradi odore i prijestolja, evo autora:

Scenom su zatim zavladali pjevači Sandra Bagarić i Đani Stipaničev, a oduševljenje kod brojne publike je bilo na vrhuncu kada su izvodili mjuzikl “Jalta, J alta”, sva je publika pjevala zajedno s njima.

Na pozornicu je ušetao kralj Tomislav u prekrasnoj odori i s krunom na glavi i zauzeo kraljevsko prijestolje, dok su istodobno na zidu prikazivani prigodni videi iz povijesnih serija u kojima se govori o kralju Tomislavu. U ulozi kralja Tomislava na postolju, na sceni na Trgu bio je glumac Josip Tabak, koji je i u povijesnoj seriji “Hrvatski kraljevi”, koja je prikazivana na HTV, glumio kralja Tomislava, donosi tomislavnews  .

VIDEO-http://https://web.facebook.com/tomislavnews/videos/453806499555557/

Za vrijeme izvođenja “Tvoje zemlje” kralj je isukao mač i zamahnuo njime nekoliko puta, izveo svojevrsni performans,

G.S.

VEZANE VIJESTI

VIDEO! NAJAVA SPEKTAKLA: USUSRET 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju!

 

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...