Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

FOTO-VIDEO; POGLEDAJTE SPEKTAKL na Trgu gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

Sedmi je dan ovogodišnje Duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića”, a misu devetnicu u spomen bazilici predvodio je fra Valentin Vukoja.

Nikolin zanos i odanost kršćanstvu, kao i žar propovijedanja Evanđelja, bili su zaista izvanredni i prožimali su sav njegov život i rad.

Nakon mise na Trgu gange i Hajdučke družite, ispred zgrade KIC-a izveden je prekrasan program: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Publika je zauzela i posljednje mjesto u gledalištu, a mnogi nisu imali mjesta sjesti, ali vrijeme je bilo prekrasno, zvjezdana i topla noć iznad Duvnjskog polja uklopila se u kraljevsku scenografiju na pozornici, gdje je postolje čekalo kralja.

foto-screenshot

Program je započeo bukovičkom ženskom gangom i pjesmom Hrvatske duvanjske baštine, koje je voditelj Frane Riđan, istrčavši na pozornicu. pohvalio za lijepo pjevanje.

Dobrodošlicu brojnoj publici i gostima poželio je domaćin, načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić i , uz večerašnju prvu večer posvećenu 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju, reče načelnik da je, po zadnjim informacijama, krunjen blizu Lipe (!)

Načelnik je zahvalio svima koji su dali svoj obol ovoj večeri, poimenice spomenuvši župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana koji je sufinancirao kraljevu krunu, te spomenuo sve koji su sudjelovali u izradi odore i prijestolja, evo autora:

Scenom su zatim zavladali pjevači Sandra Bagarić i Đani Stipaničev, a oduševljenje kod brojne publike je bilo na vrhuncu kada su izvodili mjuzikl “Jalta, J alta”, sva je publika pjevala zajedno s njima.

Na pozornicu je ušetao kralj Tomislav u prekrasnoj odori i s krunom na glavi i zauzeo kraljevsko prijestolje, dok su istodobno na zidu prikazivani prigodni videi iz povijesnih serija u kojima se govori o kralju Tomislavu. U ulozi kralja Tomislava na postolju, na sceni na Trgu bio je glumac Josip Tabak, koji je i u povijesnoj seriji “Hrvatski kraljevi”, koja je prikazivana na HTV, glumio kralja Tomislava, donosi tomislavnews  .

VIDEO-http://https://web.facebook.com/tomislavnews/videos/453806499555557/

Za vrijeme izvođenja “Tvoje zemlje” kralj je isukao mač i zamahnuo njime nekoliko puta, izveo svojevrsni performans,

G.S.

VEZANE VIJESTI

VIDEO! NAJAVA SPEKTAKLA: USUSRET 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju!

 

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...