FOTO-VIDEO Veličanstvena operacije združenih hrvatskih snaga “Maestral” : Strahovit poraz srpske vojske koja je imala velike gubitke

Najznačajniji dan operacije svakako je bio 13. rujna 1995. godine. Kruna operacije “Maestral” bila je oslobođenje kraljevskog grada Jajca koji je bio okupiran 1049 dana...Još jednom se pokazalo da ravnopravno naoružan i motiviran hrvatski vojnik predstavlja nepobjedivog protivnika...Desetinama godina građen mit o „srpskom junaštvu“ i „nepobedivosti Srba“, moćna Hrvatska vojska je raskrinkala i pretvorila u ono što je i oduvijek samo i bilo – mit utemeljen na laži...

foto-HVO-BUŠIĆI

Prve značajnija oslobodilačka operacija združenih snaga HV, HVO i Armije BIH u zapadnoj Bosni i Hercegovini

Kronologija Operacije “Maestral”
Dana 8. rujna 1995. počela je združena vojna ofenziva snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.
Operacija ‘Maestral’-foto-screenshot-youtube
Bila je to velika ofenziva kojom su zauzeti svi zapadni dijelovi Republike Srpske i otvoren put prema osvajanju Banja Luke što bi uzrokovalo nestanak te fašističke tvorevine koja je nastala na etničkom čišćenju i genocidu u periodu 1992-1995.
Ujedno, veliki poraz srpske vojske u periodu od 9 dana, usprkos jakom otporu, značio je kraj snova o Velikoj Srbiji – bolesnoj i patološkoj ideji koja je bila uzrok smrti desetina tisuća ljudi u prošlom stoljeću.
Operacija Maestral počela je na današnji dan 8. rujna 1995., iz smjera Glamoča Kupresa– prve srpske linije su bile razbijene i u ruke 7. i 4. gardijskoj brigadi pada strateški važan planinski vrh Veliki Vitorog, visok 1906 m/nm, odakle se kontrolira široko područje od Kupreškog polja i Glamoča sve do Šipova, Jajca i Mrkonjić Grada. Nasuprot hrvatskim snagama bilo je 7 lakih pješačkih srpskih brigada, jedna motorizirana brigada i dva oklopljena bataljuna 2. Krajiškog korpusa VRS. U operaciji Maestral su zauzeti veći prostori zapadne Bosne uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac i Donji Vakuf. Trajala je od 8. do 17. rujna 1995., a oslobođeno je oko 2500 četvornih kilometara teritorija.
Temeljem Splitskog sporazuma Hrvatske i Federacije BiH od 22. srpnja 1995. o zajedničkom vojnom djelovanju protiv srpske vojske, nekoliko tjedana nakon operacije Oluja i nakon odbijenog protunapada Vojske Republike Srpske iz pravca Drvara, tijekom kojega su HV i HVO zauzele dodatni prostor u smjeru Drvara, težište djelovanja Hrvatske vojske ponovno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu.
I. faza akcije
Na istočnom dijelu bojišnice nalazile su se postrojbe 4. i 7. gbr HV, 1. HGZ, 1., 2., i 3. gbr HVO, 60. gardijska diverzantska bojna, 22. diverzantski odred i specijalna policija MUP-a HR Herceg Bosne i snage potpore Vojna policija, 40.inž.ZMIN,diverz,.tak.snaj.,ED, bespilotne,veza zp.,logističke baze,abk. Cilj je bio osloboditi planinska područja Vitorog,Jastrebinjak i Demirovac.
08.09. probijene su linije obrane te su 4. i 7. gbr HV i 1. HGZ oslobodili selo Pribelj.
09.09. 7. gbr HV oslobodila je Mlinište, prijevoj na cesti prema Šipovu, 4. gbr HV izbila je na Jastrebnjak, a 1. HGZ na planinu Vitorog.
10.09. 2. gbr HVO oslobodila je planinsko područje Demirovac, iznad Kupresa.
Time je prva faza akcije završena.
Rezime: I. faza – Trajala je ukupno 3 dana, a oslobođeno je područje 675 četvornih kilometara (širina 45 km, dubina oko 15 km).
II. faza akcije
U drugoj fazi akcije 11.09. 7. i 4. gbr HV izvučene su iz borbi s time da je jedna bojna 7. gbr HV ostala u Halapićima kod Glamoča za slučaj potrebe. Isto tako bojna 4. gbr HV ostala je u Kninu.
12.09. u područje djelovanja prema Šipovu došla je 81. gardijska bojna, 1. i 2. gbr HVO, specijalna policija MUP HR Herceg Bosne, 60. dgb i 22. do. Na tom dijelu neprijatelj je pružao žestoki otpor, djelovao je tenkovima tako da su u borbu uvedeni helikopteri za protuoklopnu borbu Mi-24. Ipak je akcija tekla prema planu, tako da su istog dana Šipovo oslobodile 1. gardijska brigada Hrvatskoga vijeća obrane i 60. gardijska diverzantska bojna te nastavile napad na sela Trnovo i Majdan. 1. hrvatski gardijski zdrug oslobodio je sela Čitluk i Gornje Volare, 2. gardijska brigada Hrvatskoga vijeća obrane, 22. diverzantski odred i specijalna policija MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne oslobodili su sela Ljušu i Kasume a 3. gardijska brigada Hrvatskoga vijeća obrane ovladala je Gornjim Baraćima.
13.09. sve su snage usmjerene na Jajce koje je osvojeno pred kraj dana i utvrđena je nova linija bojišnice.
Rezime: II. faza – Oslobođen je prostor ukupno oko 524 četvornih kilometra (35 kilometara u širinu i 15 kilometara u dubinu). Istočno od Jajca u Pougarju djelovao je 7. korpus Armije BiH. HV i HVO su oslobodili Šipovo i Jajce, a Armija BiH Donji Vakuf.
III. faza akcije
14.09-17.09. Prenošenje težišta na smjer prema Drvaru i planinskom prijevoju Oštrelj. Na smjeru su bile grupirane postrojbe Zbornoga područja Split, snage Operativne grupe Zapad (112. br. Zadar i 113. br.Šibenik, 7.dp Zadar, 15.dp Šibenik, 142.dp Drniš i 134. dp Biograd) te snage Operativne grupe Jug (126. dp Sinj, 6.dp Split i 141. br. Split). Postrojbe su bile pojačane 2. bojnom 7. gardijske brigade, a na njihov smjer napada poslana topničko-raketna pojačanja iz Šipova i Jajca.
14.09. neprijatelj je počeo napuštati liniju obrane izvrgnut pritisku HV, te je uzmicao preko Oštrelja prema Bosanskom Petrovcu. Istovremeno, 5. korpus Armije BiH iz Bihaća je napredovao prema Bosanskom Petrovcu, što je ubrzalo uzmicanje neprijatelja kako ne bi ostao u okruženju. Planina Klekovača na istoku bila je pod kontrolom 3. gbr HVO. Isti dan snage HV ušle su u Drvar i dospjele do Oštrelja gdje su se spojile s postrojbama 5. korpusa Armije BiH. Dana 15.09. završeno je uspostavljanje nove crte obrane i time je akcija “Maestral” završena.
Neprijatelj se počeo utvrđivati na rijeci Sani kod Ključa, dok su južno od Mrkonjić grada i Bočca prema cestama za Banja Luku krenuli organizirati obranu. Na taj način je potpuno razbijen 2. korpus Vojske RS ( VRS ), te su preostale snage 2. korpusa završile u 1. korpusu Vojske RS koji je branio šire područje oko Banja Luke.
Rezime: III. Faza – Oslobođeno je 1350 četvornih kilometara. Snage HV i HVO oslobodile su Drvar, a Armija BiH Bosanski Petrovac
Strahovit poraz srpske vojske
Vojna ofenziva Maestral naznačila je kraj snova o Velikoj Srbiji. Strahovit poraz srpske vojske bio je takav da je to značio potpuni krah srpske vojske i bijeg prema Srbiji.
Zauzet je veliki prostor zapadne Bosne (širok 100 km i dubok 25 km), uključujući gradove Šipovo, Jajce, Bosansku Krupu, Donji Vakuf, Kljuć, Drvar i Bosanski Petrovac.
U devet dana operacije Maestral poginulih na strani Hrvatskih snaga HV i HVO bilo je 74, a ranjeno je 226 pripadnika.
Srpske snage imale su jako velike gubitke.
Između Hrvatske Vojske i Banja Luke ostao je samo Mrkonjić Grad, koji su Hrvatske snage, zajedno s planinom Manjačom, Podrašnićkim poljem i HE Bočac zauzele sredinom listopada 1995. godine u zadnjoj operaciji HV nazvanoj „Južni potez“.
Međutim, međunarodna zajednica se uključila i političkim putom spriječila totalni poraz srpske tvorevine zvane „Republika Srpska“, i to u trenutku kada su srpske snage već bile u rasulu i pred totalnim porazom.

Još jednom se pokazalo da ravnopravno naoružan i motiviran hrvatski vojnik predstavlja nepobjedivog protivnika.
Desetinama godina građen mit o „srpskom junaštvu“ i „nepobedivosti Srba“, moćna Hrvatska vojska je raskrinkala i pretvorila u ono što je i oduvijek samo i bilo – mit utemeljen na laži.
Izvori: „Stvaranje Hrvatske države i Domovinski rat“ ŠK Zagreb 2006,narod.hr,hkv.hr,osobni zapisi…
Napomena: U operaciji „Maestral“ kroz razne postrojbe koje su se borile u njoj, bio je veliki broj ratnika Cetinskog Kraja, najveći broj u 126.dp Sinj, zatim u 4. gbr, ali je bilo pojedinaca i u 1. HGZ-u, 6.dp, 141br. i 7.gbr.
Podaci o imenima naših poginulih i ranjenih pripadnika (126. dp i 4. gbr.) nisu ovdje navedeni, a jedini razlog je taj što se dokumenti sa izviješćima postrojbi s bojišta nalaze u arhivima, a ručni (osobni) zapisi su nepotpuni i ne bi bilo dobro ni poželjno da se bilo koga izostavi sa popisa (najviše se to odnosi na ranjene). U ovom trenutku jedino se točno zna, da od ukupnog broja nastradalih u borbama u operaciji „Maestral“ pripadnici 126.dp čine vrlo mali postotak nastradalih.
SLAVA I HVALA SVIM BOJOVNICIMA, A POSEBNO JUNACIMA CETINSKOG KRAJA
Autor / Mladen Čavčić